video, foto

‘Električni ML‘ našeg vremena: U Lisabonu smo sjeli za volan i provjerili što sve može Mercedes EQE SUV

Čak 23 centimetra kraći, EQE SUV se bolje snalazi u gradu, a prostora u unutrašnjosti ima podjednako kao i broj veći EQS SUV

Mercedes EQE SUV

 Mercedes

Kraj je ožujka i temperature još nisu dosegnule ni 20 Celzijevih, ali u Portugalu je sezona već u ponom jeku. Barem ako je suditi po Ericeiri, gradiću na obali Atlantskog oceana, pedesetak kilometara sjeverno od Lisabona. Surferska prijestolnica Europe već je prepuna mladih sa svih strana svijeta, a za sjedište međunarodne prezentacije odabrao ju je i Mercedes. Tema? EQE SUV.

Novi, deveti član Mercedesove obitelji električnih automobila EQ, čiji se prvi predstavnik EQC pojavio još 2018., a ujedno i drugi Mercedesov predstavnik u višoj srednjoj klasi električnih automobila, nakon 2021. u Munchenu predstavljene limuzine EQE. Ili, jednostavnije, GLE na struju (za starije čitatelje, električni ML).

image

EQE 500 4MATIC SUV

Četvrti je to automobil stuttgartskog proizvođača na električnoj platformi EVA, koju dijeli s modelima EQE, EQS i EQS SUV. Kad smo već kod platformi, Mercedes će do 2025. uvesti čak tri električne – MB.EA (Mercedes), AMG.EA (AMG) i VAN.EA (dostavni). Novi EQE SUV duljinom od 4,86 metara smjestio se na pola puta između EQC (4,76 metara) i EQS SUV (5,13 metara). I uživo uopće ne izgleda nezgrapno kao EQS SUV.

Ništa neobično, jer kraći je punih devet centimetara i uži dva, ali je i priličnih 18 viši od limuzine EQE. Lakše se ulazi i izlazi, u unutrašnjosti je neusporedivo više mjesta za glave, pogotovo straga, a prostraniji je i prtljažnik (520 do čak 1685 litara).

Lošija je, međutim, aerodinamika – umjesto rekordnih 0,20, SUV uspijeva postići koeficijent otpora zraka od samo 0,25 (kao A-klasa). I to unatoč zatvorenoj podnici, nazubljenim usmjerivačima zraka, aerodinamičkim naplacima...

image

EQE 500 4MATIC SUV

Potrošnja, zanimljivo, nije dramatično veća nego kod limuzine. Prvog dana za opuštene vožnje cestama od Lisabona preko Cascaisa do Ericeire osnovni EQE SUV 350+ sa 292 KS u prosjeku nam je trošio svega 18,5 kWh/100 km, s ni sutradan za jurnjave po brdima u zaleđu Ericeire i Lisabona sa snažnijim EQE SUV 500 4Matic (408 KS) nije prelazila 26 kWh, što se na autocesti uz ograničenja od 120 km/h spustilo na 23 kWh/100 km. Lijepe brojke za dvije i pol tone težak SUV, jer ispada da s jednim punjenjem litij-ionske baterije od 100 kWh (neto 90,6 kWh) može prevaliti između 350 i čak 490 kilometara.

image

EQE 500 4MATIC SUV

Tajna je, među ostalim, i u toplinskoj pumpi koja višak topline elektromotora i invertera, odnosno baterije koristi za zagrijavanje unutrašnjosti, ali i odvajaju prednjeg elektromotora i mjenjača od ostatka pogonskog mehanizma kad god nema potrebe za pogonom na sva četiri kotača, što smanjuje otpore u vožnji i povećava doseg, a prvi put je ugrađeno upravo u EQE SUV.

K tomu se još i prilično brzo puni – na trofaznom zidnom punjaču za najviše devet i pol sati, a na javnoj punionici s početnih 10 do 80 posto za svega 32 minute, jer podržava punjenje od čak 170 kW.

image

EQE 500 4MATIC SUV

Zasad su u ponudi četiri pogona – osnovni EQE 350 sa stražnjim ili pogonom na sva četiri kotača i 292 KS, EQE 500 isključivo s pogonom na sva četiri kotača i 408 KS te najsnažniji AMG EQE 43 s pogonom 4x4 i čak 476 KS.

Već se i jedan, na stražnju osovinu ugrađeni elektromotor od 292 KS u osnovnom EQE 350+ doslovce poigrava dvije i pol tone teškim automobilom i do stotke ga lansira za kratkih 6,7 sekundi, uz krajnju brzinu elektronički ograničenu na za električni SUV i više nego pristojnih 210 km/h. I burno reagira na pritisak papučice gasa zahvaljujući uvijek raspoloživih 550 newtonmetara.

image

EQE 500 4MATIC SUV

Još je uzbudljivije u snažnijem EQE 500 4Matic s jednim straga i jednim sprijeda ugrađenim elektromotorom od ukupno 408 KS, ali i vrtoglavih 858 newtonmetara. Pogotovo što je s poprečnim ramenima sprijeda i mulitlinkom straga, uključujući i podesive amortizere i zračne opruge, iznenađujuće brz.

Dijelom i zahvaljujući danas kod luksuznih automobila sve češćem upravljanju na sva četiri kotača, koje stražnje kotače na otvorenoj i autocesti zakreće u istom, a u gradu u suprotnom smjeru od prednjih i do 10 stupnjeva, smanjujući krug okretanja u gradu sa 12,3 na svega 10,5 metara. Kao A-klasa.

image

EQE 500 4MATIC SUV

Kina i Sjedinjene Države glavna su tržišta, pa ne čudi što se kao i svaki drugi Mercedesov SUV još od 1997. i prvog ML, proizvodi u saveznoj državi Alabami (baterije stižu iz obližnjeg okruga Bibb). Već su poznate i cijene, kod nas kreće od 94.840 eura za osnovni EQE 350+, što s očekivanim državnim poticajima od 9300 eura iznosi podnošljivih 85.540 eura.

Kratke činjenice

Koeficijent otpora zraka, ključan za potrošnju i doseg, iznosti 0,25 - loše u usporedbi s limuzinom EQE (0,20), ali sjajno s obzirom da je posrijedi SUV

Unutrašnjost s digitalnom instrumentnom pločom i uspravnim, ali gotovo polegnutim središnjim zaslonom već smo vidjeli i u limuzini EQE. Mjesta je kao u priči, pogotovo iznad glava

Premda je posrijedi SUV, ne sjedi se pretjerano visoko, već taman za ulazak i izlazak bez saginjanja, odnosno penjanja. Sjedala su izuzetno ugodna, a nađe se i ponešto bočnog oslonca

Uz doplatu se isporučuje i Hyperscreen, odnosno tri zaslona ispod jednog stakla - instrumentna ploča, središnji i ispred suvozača. Kamera prati oči vozača i u slučaju da u vožnji gleda u suvozačev automatski ga isključuje

Prtljažnik već u osnovnom položaju prihvati lijepih 520 litara, a s preklopljenim naslonima stražnje klupe čak 1685 litara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:16