JOŠ JEDAN POKUŠAJ

Gdje su nestali robotski taksiji koji su izazivali kaos? Cruise opet kreće od početka

Cruise autonomni taksi

 Tayfun Coskun/AFP/Profimedia

U posljednje vrijeme nismo čuli ništa o problemima samovozećih robotaksija GM-ovog Cruisea koji su mjesecima stvarali kaos u nekim američkim gradovima, a za to postoji dobar razlog. Nakon što je kalifornijski Odjel za motorna vozila optužio tvrtku da je zatajila snimke u vezi s nesrećom u listopadu u kojoj je sudjelovalo jedno od vozila tvrtke (koje je "pobjeglo s mjesta nesreće), Cruise je odmah obustavio rad diljem SAD-a i opozvao gotovo 1000 robotaxija. Što će biti s Cruiseom bilo je dugo nejasno, no sada se čini da ne namjeravaju odustati.

Nakon što su pobjegli iz Kalifornije, Cruise navodno ovih dana pokreće operacije testiranjem u gradu Phoenixu u Arizoni. Glasnogovornik tvrtke Pat Morrissey potvrdio je ovaj plan za Bloomberg. Ova faza testiranja neće uključivati automobile koji voze sami, već će ih osoblje Cruisea voziti ulicama Phoenixa kako bi "stvorili karte i prikupili informacije o cestama", tvrde iz tvrtke.

image

Cruise autonomni taksi

Tayfun Coskun/AFP/Profimedia

"Ovaj posao se obavlja s pomoću vozila kojima upravljaju ljudi bez uključenih autonomnih sustava i kritičan je korak u potvrđivanju naših samovozećih sustava dok radimo na povratku našoj misiji bez vozača", rekao je Morrissey za Bloomberg.

Cruise očito pokušava ponovno, no da se vrati na razinu na kojoj je bio u ovo doba prošle godine trebat će im mnogo više gradova od Phoenixa. Tada je Cruise bio u pogonu u San Franciscu, gdje se dogodio incident s nesrećom i bijegom, Houstonu, Austinu, Dallasu, Miamiju i Phoenixu. Cruise navodno pregovara s dužnosnicima još dvadesetak gradova, no vjerujemo da će to biti teški pregovori jer javnost u SAD-u je sve manje sklona robotaksijima zbog problema koje izazivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:49