elektro atrakcija

Testirali smo električni VW ID.5 Pro Performance Tech: Bolji u gradu, ali ne bježi od autoceste

U odnosu na ID. 4 ovaj model se razlikuje stilski - ima atraktivniju karoseriju s coupeovskom linijom krova

Volkswagen ID. 5

 Darko Tomaš/CROPIX

Veliki planovi iz Wolfsburga: do 2030. Volkswagen planira da će najmanje 70 posto njihove prodaje u Europi biti isključivo električni automobili, odnosno više od milijun vozila, a u SAD i Kini računaju s udjelom od najmanje 50 posto.

Kako bi postigli te ciljeve, Volkswagen iz godine u godinu na MEB platformi isključivo za električna vozila lansira nove modele, a prvi je bio model ID.3, na tržištu od 2019. godine.

Prema ostvarenju spomenutog cilja, u međuvremenu su lansirani obiteljski ID. 4 i coupeovska varijanta istog, pod nazivom ID.5, nedavno je stigao i kombi ID. Buzz, iza ljeta stiže i limuzina ID. 7, dok je prije kojeg tjedna pokazan i konceptni ID. 2all, manji kompaktniji model postavljen na manjoj MEB Entry platformi.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Mi smo testirali obiteljski novitet koji je stigao i kod nas, model Volkswagen ID.5 i to u varijanti Pro Performance Tech s 204 KS.

U odnosu na ID. 4 ovaj model se razlikuje stilski - ima atraktivniju karoseriju s coupeovski spuštajućom linijom krova što mu daje na atraktivnosti i osigurava sportskiji nastup.

Izgled: elipsasto zaobljene prednje linije dio su identiteta cijele ID linije električnih Volkswagena, a prednja LED Matrix i stražnja 3D svjetla u diodnoj tehnologiji dolaze u serijskoj opremi i sjajno se uklapaju. Pritom po pitanju prostora i praktičnosti u kabini nije žrtvovano ništa. Novi ID.5 ima gotovo identične mjere kao i ID.4: 4599 mm duljine, 1152 mm širine i 1613 mm visine.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Pritom usprkos obliku sportskog coupea, prostor za glave putnika straga samo je 12 milimetara manji nego u ID.4 i omogućuje komotan smještaj putnika visokih i preko 1,85 m.

Zanimljivost je i da ID.5 nudi veći volumen prtljažnika od modela ID.4: s 549 litara, šest litara je izdašniji, što je i jedna od najvećih brojki obujma među konkurencijom.

Povrh toga, testirani model postiže vrlo nizak koeficijent otpora od 0, 26 zahvaljujući pametnoj tehnologiji usmjeravanja zraka na najučinkovitiji način oko karoserije te gotovo potpuno ravna podnica.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Unutrašnjost ID.5 nudi poznati minimalizam arhitekture kokpita, a većinom funkcija upravlja se putem središnjeg zaslona osjetljivog na dodir, prekidačima na upravljaču, ali i fizičkim komandama za najbitnije funkcije.

Multimedijalni i infotainment sustav s mrežnim ažuriranjem iz verzije softvera 2.1, zahtijeva izvjesno vrijeme za upoznavanje, baš kao i satelitski smještaj ručice mjenjača na rubu kućišta malog ekrana iza upravljača. Usto, ni rukovanje dodirno kliznim kontrolama za podešavanje temperature i jačine zvuka postavljene ispod središnjeg zaslona nisu nas oduševile, jer su vrlo osjetljive i na slučajan dodir.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Dašak luksuza koji će se svidjeti svim putnicima: stakleni krov i sjedala u eko koži i alkantari serijska su oprema top paketa Pro Performance Tech. Završna je obrada ID.5 vrlo solidna, u vožnji nema ni škripanja ni vibracija bez obzira na dosta korištenja tvrde (ali kvalitetne) plastike u interijeru.

U vožnji, ovaj obiteljski, zapravo veliki elektro SUV iznenađuje posebno dobrim snalaženjem na gradskim ulicama, sjedi se visoko i preglednost je izuzetna, a lakoći kretanja i općoj okretnosti pridonosi mali radijus okretanja od 10,2 metra.

Jednostavnosti vožnje pridonosi i "mjenjač” koji je potpuno izuzet od bilo kakvog rukovanja u vožnji: kod kretanja odabirete vožnju, ili vožnju unazad, i to je to....

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

VW ID.5 Pro Performance ima jedan elektromotor snage 150 kW (204 KS) smješten iznad stražnje osovine i šalje okretni moment u 1-stupanjski mjenjač. Potisak kod kretanja prilično je snažan kao i kod svih snažnijih električnih automobila, a ID. 5 je i generalno živahan: do 100 km/h iz stajanja putuje za 8,4 sekunde i vozi do maksimalnih 160 km/h.

Ovdje se snaga prenosi samo na stražnju osovinu, a potpuno su adekvatne i dimenzije guma - 235/55 R19 sprijeda i 255/50 R19 straga.

Premda ID. 5 teži čak 2200 kg, masa je po osovinama odlično izbalansirana, baterija je smještena u podnicu pa je i težište nisko i zahvaljujući fino odmjerenom upravljaču i odlično izbalansiranom ovjesu u vožnji nikad nećete osjetiti "koliko ste teški”.

Osjećaj na volanu i čvrsto ležanje ulijevaju povjerenje, a pritom razni profili vožnje omogućuju igranje s postavkama rada i brzine odziva pogonskog sklopa. Tko želi više u ponudi i je i verzija GTX s dva elektromotora, 299 KS, pogonom na sve kotače te impresivnijim performansama.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Potrošnja i doseg: u gradskom ritmu doseg je najveći, čak i s uključenom klimom i na oko 15 stupnjeva vanjske temperature. Možete računati i do 500 km vožnje gradom (tvornički podatak je 520 km prema WLTP-u ali u kombiniranim uvjetima).

Međutim, na otvorenoj cesti pri 90 ili 100 km/h potrošnja se penje na 15 kWh/100 km, a na 120 km/h i ovisno o broju putnika i tereta i stilu vožnje, ID.5 troši između 17 i 20 kWh/100 km. Autocesta vas tako prisiljava da potražite punjač već nakon oko 350 do 380 prijeđenih kilometara....

Na koncu, ukupna prosječna potrošnja izmjerena putnim računalom iznosila je 17,3 kWh/100 km i doseg oko 440 kilometara s punom baterijom.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

Što se punjenja tiče, sa standardnim kabelom ID. 5 puni se izmjeničnom strujom za 12 sati, sa snagom punjenja od 7,4 kW te 8 sati sa snagom punjenja od 11 kW.

Na brzoj stanici za punjenje i s maksimalnom snagom punjenja u istosmjernoj struji od 135 kW, baterija može pohraniti energiju sljedećih 390 km za oko 30 minuta.

Sve u svemu, VW ID. 5 je dizajnerski privlačan električni automobil s "coupeovskom" linijom krova i visokim bokovima, ali i sa svim funkcionalnim značajkama modela ID. 4.

Što se tiče konkurencije, glavni rivali dolaze iz iste VW Grupe, a to su iznimno atraktivna Škoda Enyaq iV Coupe ili još prestižniji Audi Q4 e-tron Sportback.

image

Volkswagen ID. 5

Darko Tomaš/CROPIX

VW ID. 5 je u ovom društvu nekako "zlatna sredina". I po cijeni: početna verzija s jednako velikom baterijom i manje snage (174 KS) uz solidan paket opreme Pro stoji 53.556 eura do, dok uz paket Pro Performance i 204 KS stoji 55.351 euro do registracije. Testni je primjerak s doplatama poput metalik boje i specifičnim uređenjem kabine do registracije stajao 62.554 eura.

ID.5 77 KWH

TEHNIČKI PODACI

Motorelektro, straga

Snaga150 kW/204 KS

Moment310 Nm

Baterijalitij-ionska, 77 kWh

Snaga punjenjaAC 11 kW/DC 135 kW

Brzo punjenje 20 do 80 posto 30 min

Mjenjač/pogonfiksni prijenos/stražnji

Dimenzije460 x 185 x 160 cm

Osovinski razmak277 cm

Gume235/55 R 19 i 255/50 R 19

Masa2195 kg

Jamstvo6 god/150.000 km

Jamstvo EV8 god/160.000 km

Najveća brzina160 km/h

0-100 km/h8,4 sekundi

Prosječna potrošnja19,3 kWh/100 km

Oprema

PRO PERFORMANCE TECH - alu naplaci 19” • LED svjetla • el. preklopivi, grijani retrovizori • e-Sound el. zvuk motora • sigurnosni paketi Front Assist, Lane Assist i Assistance • paket povezivosti App Connect • paketi opreme Design Plus (crna stakla, Matrix svjetla, panorama krov…) i Style (3-zone klima, grijanje sjedala, volana i vjetrobrana…) • multimedijalni paket Infotainment Plus s navigacijom • head-up • profili vožnje • kabel za punjenje Mode 3 Type 2 • toplinska pumpa...

DOPLATE TESTNOG MODELA metalik bijela boja Glacier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 08:43