AUTO KLUB U SEVILLI

Vozili smo novu Toyotu GR86: Japanski recept za uživanje je upravo ono što nam je trebalo

Nakon GR Supre i GR Yarisa, coupe GR86 je treći sportski model koji je prošao kroz odjel Gazoo Racinga

Toyota GR86

 Jayson Fong/Toyota

Svi proizvođači automobila danas streme elektrifikaciji, ali strategija Toyote je ovom trenutku kompleksnija te još uvijek ima mjesta za predstavljanje kompaktnih vozačkih coupea s atmosferskim motorima s unutarnjim izgaranjem.

U Španjolskoj smo tako na cestama oko Seville kao i na privatnoj trkaćoj stazi Circuito Monteblanco vozili "analogni automobil u digitalnom dobu" kako ga nazivaju u Toyoti - novi lagani i kompaktni coupe GR86, nasljednika prijašnjeg GT86.

Nakon GR Supre i Yarisa, to je treći GR model kojeg nudi Toyota, ili četvrti ako ubrojimo i Corollu za američko tržište, redom sportski modeli koji su prošli kroz sportski odjel Gazoo Racinga.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Što je novo? Kao i prethodnik, ima blizanca u modelu Subaru BRZ, a poboljšano je sve gdje je bilo prostora za dorade.

Novi model djeluje izgledom atraktivnije od prethodnika, u duljinu mjeri 4265 mm, širok je 1775 mm i visok tek 1310 mm, a povećan je i međuosovinski razmak na 2575 mm.

U coupeovski tijesnoj kabini ima taman mjesta za dvoje putnika u vrhunskim sportskim sjedalima, a svidio nam se i kokpit usmjeren prema vozaču.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Sve je pri ruci, na savršenom mjestu: položaj upravljača, visina i udaljenost ručice mjenjača, položaj poluge ručne kočnice i profiliranost sjedala i ako ste imali priliku voziti GT86, tada ćete shvatiti da je ovdje još sve malo bolje i bliže idealnom.

Tipke svih komandi poput onih za klimatizaciju i dalje su fizičke i bolje raspoređene nego kod prethodnika, dok središnji dio kokpita zauzima 8 inčni zaslon multimedije s integriranim Apple Carplayom i Android Autom.

Instrumentna ploča od 7 inča također je digitalna, središnje mjesto zauzima veliki brojač okretaja, te je pregledna i razumljiva u svim postavkama.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Iza teoretske stražnje klupe nalazi se prtljažnik od 276 litara (+ 33 u odnosu na prethodnika) koji može primiti sasvim dovoljno prtljage za produženi vikend za dvoje.

Ipak, ono najvažnije nalazi se ispod prednjeg poklopca: pokrećemo motor pritiskom na tipku kada se budi 2,4-litreni boxer atmosferac.

U odnosu na dvolitreni boxer u prethodnom GT86 od 200 KS, ovdje motor s istim blokom raspolaže s 234 KS pri 7000/min, a najveći okretni moment od 250 Nm dostupan je od 3700/min.

Tehnički, provedene su podrobne dorade radi smanjenja težine motora i osiguravanja performansi u skladu s većom snagom.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

One uključuju tanje košuljice cilindara, optimizirane vodene džepove i prebacivanje s aluminija na smolasti materijal za pokrov klackalica - čime su smanjene i vibracije. Klipnjače su ojačane, a poboljšan je i oblik letećih ležajeva klipnjače kao i komore za izgaranje.

Ubrizgavanje goriva D-4S, koje koristi i direktno ubrizgavanje i ubrizgavanje u usisnu granu, je dorađeno radi postizanja boljeg odziva na pritisak na papučicu gasa, a dorađeni su i usis te ispuh.

Performanse: ubrzanje do 100 km/h iz stajanja traje tek 6,3 sekunde (1,3 sekunde bolje nego do sada) što je odličan rezultat a solidna je i brojka najveće brzine od 226 km/h, doduše, kao i kod prethodnika.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Krutost karoserije je povećana za 50 posto zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće i posebnih varova što je uz podešavanje ovjesa u odnosu na prethodnika pridonijelo boljoj upravljivosti, a kako bi auto bio što lakši korišten je i aluminij.

Filigranski podešen ovjes zadržava auto čvrsto uz asfalt, prolasci ručice kroz brzine su lake i precizne, pa su se zavojite brdske ceste koje prolaz slikovitim predjelom gradića Minas de Riotinto pokazale najboljim "terenom" za GR86.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Zahvaljujući masi od tek 1279 kg, raspodjeli težine 57/43 posto i niskom težištu, GR86 se lako kreće zavojima, lijepo slijedi zadani pravac, a upravljač je tvrd upravo koliko i treba biti na jednom kompaktnom sportskom coupeu.

Čak mu možemo oprostiti i činjenicu da grleni zvuk stroja zapravo dolazi iz zvučnika, ali vas tjera da se zaigrate s volanom i ručicom mjenjača.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

Tendencija zanošenja stražnjeg kraja nakon puno odrađenih krugova na Circuito Monteblanco jako nas je zabavila i tjerala adrenalin, a auto se uvijek lako kontrolira zahvaljujući Torsenovom diferencijal s ograničenim proklizavanjem koji pruža pouzdan prijenos snage.

"Rundanju" vrućim japanskim coupeom na stazi ispod vrućeg španjolskog sunca došao je kraj, a samoventilirajući diskovi promjera 294 mm sprijeda i 290 mm straga i gumama Michelin Pilot Sport 4 napokon su mogli odahnuti.

image

Toyota GR86

Jayson Fong/Toyota

S druge strane pak, Toyota GR86 se pokazala odličnom je i za svakodnevicu, a bilo za autocestu ili gradske uvjete, nikad nije sportski "prenaporna" već sasvim ugodan automobil.

Ovaj su auto definitivno konstruirali zaljubljenici, za zaljubljenike, usredotočujući se na istinske užitke za volanom. Nažalost, zasad još nije poznato koliko će primjeraka stići u Hrvatsku (u većini zemalja EU stoji od 32 do 37.000 eura) a proizvodnja je određena samo za iduće dvije godine...

Tehnički podaci

Toyota GR86

Obujam 2387 ccm

Cilindri 4 boxer

Snaga 234 KS pri 7000/min

Moment 250 Nm pri 3700/min

Mjenjač ručni, 6-stupnjeva

d/š/v 4265/1775/1310 mm

Međuosovinski razmak 2575 mm

Prtljažnik 226 litara

Težina 1275 kg

Maksimalna brzina 226 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h 6,3 s

Potrošnja 8.7-8.8 l/100 km

Emisije CO2 198-200 g/km Euro 6C

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:28