Bez bacanja

Ako nikad ne znate kako iskoristiti ostatke svježeg sira, ovih sedam ideja vam može pomoći

Od slatkog doručka preko kremastog predjela do ukusnog ručka, mogućnosti je bezbroj

Iako možda nije tako aromatičan niti bogatog okusa kao što su to grana padano, parmezan, paški ili drugi odležani sirevi, svježi sir ima velik broj poklonika i odličan je odabir za lagani, a ukusni doručak. Nađete li se pak u situaciji da ne znate više što biste s njim jer vam je pomalo i dosadio, a želite ga potrošiti, evo nekoliko praktičnih ideja kako ga uključiti u recepte. Isti princip možete iskoristiti i za posni, kao i za zrnati sir, a rezultat će biti još ukusniji i proteinom bogatiji obrok.

image
Yulia Panova/Getty Images

Izblendajte ga
Prebacite ostatke svježeg sira u blender i obrađujte ga dok se ne pretvori u pjenušavu kremu, a zatim ga iskoristite na tostu uz dodatak omiljenog džema ili ga pak poslužite kao namaz posipanog s malo pahuljica chilli papričica i prelivenog maslinovim ili bučinim uljem.

image
Aalves/Getty Images/istockphoto

Dodajte mu razne začine i voće
Svježi sir je zbog svog blagog i ugodnog okusa odlična osnova za različite kombinacije sastojaka. Kada je riječ o slanima u miks ubacite sol, papar, usitnjeni vlasac, mediteranske začinske mješavine i slično, a ako želite slatki doručak, siru dodajte cimet, muškatni oraščić, malo tonke, svježe i sušeno voće, usitnjene bademe, orahe, indijske oraščiće i slično.

image
Vaaseenaa/Getty Images

RECEPT ZA ZOBENE PAHULJICE S BADEMIMA

Ubacite ga u kajganu
Dodavanjem svježeg sira u mješavinu jaja za kajganu dobit će te kremasti doručak lijepe teksture i odličnog okusa, a pritom ćete unijeti više proteina u svoju prehranu, što je uvijek dobra ideja.

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

Iskoristite u palačinkama
Izblendajte svoj sir i ubacite ga u smjesu za pahuljaste palačinke koje potom možete preliti rastopljenim maslacem, javorovim sirupom, dodati im pekmez, svježe voće, čokoladne preljeve ili premaz od pistacije, ovisno o vašim preferencijama.

image
Gmvozd/Getty Images

PALAČINKE IZ PEĆNICE

Dodajte u smoothieje
Neovisno volite li više voćne ili pak povrtne smoothieje, svježi sir će se sjajno slagati s odabranim namirnicama, a samom smoothieju dati kremoznost i povećati udio proteina koji unosite u tijelo.

image
Peopleimages/Getty Images

Kombinirajte ga s tjesteninom
Iskoristite svježi sir u kremastim umacima, ubacite ga u lazanje, rasporedite po već posluženoj tjestenini i eksperimentirajte s njim. Otkrit ćete da paše u gotovo svim varijantama!

image
Maria Tebryaeva/Getty Images/istockphoto

SLASNE LAZANJE IZ JEDNE TAVE

Iskoristite ga u pireu
Ponovno ubacite sir u blender i pretvorite ga u kremu, a zatim ga ubacite u svoj pire od krumpira kako bi mu tekstura postala još glađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49