KUHAJ BOLJE

Dodajete li sol u vodu za tjesteninu kada je hladna ili kada se zagrije? Postoji pravilo i za to, evo što je ispravno

 Pexels
Ako ste mislili da je potpuno nevažno kada ćete posloiti vodu u kojoj kuhate tjesteninu - onda se varate. Postoji nekoliko razloga zašto je važno u točnom trenutku posoliti vodu

Znanstveno je dokazano da nas tjestenina usrećuje, istovremeno stvara, ali i budi pozitivne uspomene i emocije. Jedna je od namirnica koju biramo kada nemamo puno vremena za kuhanje ili kada želimo pojesti nešto baš kremasto, zasitno i fino. Jednostavna priprema tjestenine svodi se na dva koraka - kuhanje i dodavanje umaka ili posipa. Međutim, postoji jedan međukorak na koji morate pripaziti ako želite da vaša tjestenina baš uvijek uspije kako treba - soljenje vode.

image
Andy Hay/Unsplash/

Neki ljudi kažu da sol treba dodati u hladnu vodu na početku, drugi kažu da ju treba dodati kada voda proključa, treći neposredno prije nego stavite tjesteninu u lonac, četvrti kažu u isto vrijeme s tjesteninom ili, pak, kada je tjestenina napola gotova. A ima i onih koji inzistiraju da biste trebali preskočiti soljenje vode i začiniti gotovu večeru po ukusu. Odgovor na ovo pitanje donio je stručnjak za tjesteninu Lorenzo Boni, glavni kuhar Barilla Americas.

"Savršeno vrijeme za posoliti vodu je kada ona prokuha, neposredno prije dodavanja tjestenine", kaže Boni.

Dodaje kako je vrijeme ključno kako bi dobili savršeno začinjenu tjesteninu te poručuje da dodavanje soli prerano – primjerice kada je voda još hladna ili čak mlaka, može usporiti proces vrenja. Nadalje, prerano dodavanje soli može uzrokovati još veće probleme: "Puštanjem slane vode da predugo ključa prije kuhanja tjestenine vašu večeru može učiniti preslanom".

Dodaje kako sol jača strukturu tjestenine i smatra da sol sprječava lijepljenje tjestenine, stoga je ključno da ova dva sastojka provedu dovoljno vremena zajedno u loncu.

image
Marko Miscevic/Cropix

Tu je i pitanje okusa. "S kulinarskog stajališta, malo soli pojačat će prirodni okus žitarica. Zamislite kako prstohvat soli oživljava okus keksa s komadićima čokolade. Sve je to vrlo sličan princip", kaže Boni.

Za kućne kuhare koji žele postići pravi omjer tjestenine i vode, Boni preporučuje da započnu s četiri litre vode za pola kilograma suhe tjestenine. Zatim dodajte žličicu soli na svaku litru vode. Ako pazite na unos soli i brinete se oko dodavanja više žličica soli u vodu za tjesteninu, trebali biste znati da vrlo malo toga ulazi u samu tjesteninu.

"Sol se potpuno otapa u vodi. Većina se odbaci kada se tjestenina ocijedi, tako da će tjestenina zapravo apsorbirati samo malu količinu soli koja se nalazi u vodi", kaže Boni.

Sljedeći put kada je tjestenina za ručak ili večeru, zapamtite - za pola kilograma tjestenine, stavite četiri litre vode da prokuha i dodajte četiri žličice soli neposredno prije nego što ubacite tjesteninu po izboru.

image
Unsplash

Ako se želite sami iskušati u pravljenju tjestenine, možete pratiti upute i recepturu Ane Uremović Longobardi i Pasqualea Longobardija koji su za Dobru hranu napravili malu školu izrade tjestenine. Koristite li ipak kupovnu tjesteninu i samo ste u potrazi za dobrim receptom koji će oplemeniti tijesto, onda je sigurno priprema kremaste tjestenine s bučom i sirom za vas. Ako ste ipak za kakav talijanski klasik onda će tjestenina uz samo tri sastojka biti više nego dobra ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:17