10 recepata za sreću

Sad vam više ne treba ‘alibi‘: Znanstveno je dokazano da nas tjestenina usrećuje!

Ako ste ikad osjetili grižnju savjesti što volite često jesti pastu, neka vam ne bude žao, možda ste baš zbog tog tanjura sretni! Ako vam, pak, nedostaje sretnih trenutaka, donosimo deset dobrih ideja kako biste vratili sreću u svoj život

Istraživanje koje je proveo Behavioral and Brain Lab na Sveučilištu IULM u Milanu, iako će se možda nekima činiti pristrano jer su u pitanju Talijani, pokazalo je da se nakon pojedene tjestenine osjećamo bolje! Zaključak je to istraživanja u kojem je sudjelovalo 40 ljudi u dobi od 25 do 55 godina, za vrijeme kojega su im znanstvenici mjerili fizičke i neurološke promjene dok su jeli tjesteninu te usporedili te odgovore s reakcijama koje su isti ispitanici imali dok su, primjerice, radili druge stvari koje im pričinjaju ugodu i čine ih sretnima, kao što su slušanje omiljene pjesme ili gledanje sportske utakmice tima ili sporta koji vole.

image
Unsplash

Osim što je istraživanje, objavljeno na Acess Health, pokazalo kako nam jedenje tjestenine, odnosno paste (da budemo u duhu teme i istraživačkog tima iz Milana), aktivira kognitivne procese, kao što je pamćenje, učinkovitije od drugih aktivnosti, ono istovremeno stvara, ali i budi pozitivne uspomene i emocije.

image
Pexels

Rezultati ovog istraživanje govore da smo zapravo emocionalno najaktivniji kad jedemo tjesteninu te da sami čin kušanja i uživanja u pasti za nas znači sreću. Pojednostavljeno rečeno, ako se želite osjećati sretno - jedite tjesteninu.

image
Unsplash

Od ispitanika uključenih u ovo istraživanje, njih oko 40 posto smatralo je tjesteninu svojim comfort foodom. No, nakon konzumiranja tjestenine bili su sretn(ij)i u većem postotku. A taj je iznosio 76 posto onih koji su potvrdili da ih je tanjur tjestenine baš usrećio. Ova su otkrića potkrijepila teoriju da ljudi osjećaju duboku povezanost i ljubav prema tjestenini, što s druge strane, objašnjava i njezinu popularnost.

image
Unsplash

Kad smo kod statistike, dodajmo i to kako se tjestenina konzumira najviše u Sjedinjenim Američkim Državama nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, tek potom dolazi Italija s dvostruko manjom količinom pojedene paste.

image
Unsplash

Ako vam je ikad trebao razlog da pojedete tanjur dobre paste (u što iskreno sumnjamo), eto jedan jako dobar! I znanstveno dokazan. Uostalom, najvažnije je da smo sretni, zar ne?!

U nastavku vam donosimo nekoliko super ideja za brzi ručak, a s čim drugim nego s tjesteninom!

NAJBOLJA CARBONARA - IKAD

image
Berislava Picek/Cropix

SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO

image
Berislava Picek/Cropix

LINGUINE CACIO E PEPE

image
Berislava Picek/Cropix

TAGLIOLINI S GAMBERIMA, CHERRY RAJČICAMA I TAGIASCHE MASLINAMA

image
Berislava Picek/Cropix

KREMASTI SPAGHETTI S HRSKAVIM POSIPOM

image
Lidija Lončarić

GNOCCHI SORRENTINA

image
Berislava Picek/Cropix

PESTO E ORECCHIETTE

image
Berislava Picek/Cropix

RAGU‘ D‘ANATRA

image
Berislava Picek/Cropix

ŠPACLE S TIKVICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

SVE IZ JEDNE POSUDE: PRIPREMA TJESTENINE NE MORA UOPĆE UKLJUČIVATI VIŠE OD JEDNE TAVE

image
Darko Tomaš/Cropix

Ako vas je, pak, ovo istraživanje ponukalo da se posvetite svojoj ljubavi prema tjestenini, možda je sad pravi trenutak da je naučite raditi sami - imamo provjereni recept kako za tjesteninu, tako i za gnocche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:05