U sve se miješa

Za ovaj pesto kažu da je apsolutno najbolji na svijetu, rustikalan je, aromatičan i savršen za ljeto

Od Veneta preko Ligurije i Lazija do Emilia-Romagne i Campanije, Ana i Pasquale Longobardi vode nas na gastro putovanje Italijom

Vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba u novom broju magazina Dobre hrane uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Nakon što smo vam otkrili linguine cacio e pepe, a potom i spaghette aglio, olio e peperoncino po receptima Ane Uremović Longobardi i Pasqualea Longobardija, na red je došao recept za klasik koji mnogi rado pripremaju, a pitanje je rade li ga ispravno.

Ako ništa drugo, moramo priznati kako je sto puta bolji kad se napravi sa svježim pestom, no postoji tu još pokoji dobar trik. Evo kako ga napraviti bez greške.

image

Za pesto genovese koristite pinjole, ali i orahe ili lješnjake

Berislava Picek/Cropix

PESTO E ORECCHIETTE

Trebat će vam:

500 g orecchietta
100 g bosiljka
100 g maslinova ulja
70 g pecorino sira
3 režnja češnjaka
70 g pinjola, oraha ili lješnjaka
5 g soli

Priprema:

Operite listiće bosiljka i dobro ih osušite na krpi. Bosiljku dodajte sve druge sastojke i usitnite štapnim mikserom ili u kuhinjskom robotu. Vodite računa da treba miksati što kraće kako se pesto ne bi ugrijao i potamnio.

Ako nemate pinjole kao po originalnom receptu, možete koristiti i orahe ili lješnjake.

U puno kipuće slane vode skuhajte orecchiette.

U veću zdjelu stavite pesto, a zatim dodajte i kuhane orecchiette. Dobro promiješajte i servirajte.

image
Berislava Picek/Cropix

DOBRO JE ZNATI! Pesto nikad ne bi trebalo zagrijavati.

Ovo jelo dolazi iz regije Liguria i za njega postoji jako puno verzija, no najpoznatija i najstarija je ona prema kojoj je jedan fratar u mužaru usitnio začine i maslinovo ulje. Prvi put se u modernoj verziji - s pinjolima, bosiljkom, češnjakom i maslinovim uljem, spominje u izdanju Cucina Genovese objavljenom 1870. godine. Inače, za pesto Genovese koristi se isključivo sorta basilico genovese. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi pestare, što u prijevodu znači gnječiti ili tući, i iz tog opisa odmah je jasno kako se priprema.

image

Vlasnici restorana Papavero Ana i Pasguale Longobardi

Berislava Picek/Cropix

Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:12