KUHAJTE PAMETNIJE

Kako iskoristiti koru od jabuke, a kako zadnju žličicu džema? Ovih trikova možda se ne biste sjetili, a funkcioniraju odlično

Viškovi u kuhinji ne moraju završiti u kanti, uz malo promišljenosti i kreativnosti, mogu postati baza za nova, iznenađujuće ukusna jela

U profesionalnoj kuhinji gotovo da ne postoji višak, samo sirovine koje još nisu dobile svoju pravu funkciju. U domaćoj, nažalost, stvari često završavaju u smeću prije nego im se pruži prilika. A upravo su ostaci hrane, od korjenastog povrća do kora sira, idealna osnova za niz jela koja mogu biti iznenađujuće ukusna i vizualno privlačna.

Povrtni temeljac kao kulinarski as u rukavu

Povrće kojem je istekao "rok privlačnosti", krajevi, stabljike, ljuske luka ili ostaci korjenastog povrća poput celera, mrkve i peršina – sve to lako postaje odlična osnova za domaći temeljac. U lonac dodajte povrće, vodu, nekoliko zrna papra i list lovora, zakuhajte, procijedite, ohladite i temeljac čuvajte u hladnjaku do tjedan dana ili zamrznite u manjim porcijama za kasnije. Idealno za rižota, variva, umake ili kao podloga za juhu.

image
Gmvozd/Getty Images

Korom od parmezana do dubokog okusa

Kod tvrdih sireva poput parmezana, kore su često prečac do dubokog, umami okusa.

KAKO ISKORISTITI OSTATKE SIRA

Umjesto da ih bacate, dodajte ih u lonac dok kuhate juhu, leću, grah ili gusti umak od rajčice. Kora neće nestati, ali će pustiti svoj bogat, slani karakter jelu. Nakon kuhanja jednostavno je izvadite – posao je odrađen.

image
Sal61/Getty Images/istockphoto

Stari kruh i dvije ideje

Kruh koji je izgubio svježinu ne treba završiti u kanti. Narezan na kockice i zapečen u pećnici postaje hrskavi kruton za juhe i salate, dok suhi kruh lako možete pretvoriti u domaće krušne mrvice koje će trajati tjednima.

ŠTO KAD PONESTANE KRUŠNIH MRVICA? ISKORISTITE NEKU OD OVIH ZAMJENA

Još bolja ideja? Panzanella, ljetna salata sa starim kruhom, rajčicama, crvenim lukom i maslinovim uljem. Ljeta možda nema, ali rajčice su, srećom, još uvijek tu.

image
Brebca/Getty Images

Ostatak džema? Preljev za salatu.

Zadnji centimetar džema koji više ne možete namazati na kruh lako se transformira u dressing. U staklenku dodajte malo maslinova ulja, vinskog octa, prstohvat soli i papra, zatvorite i protresite.

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA DŽEM OD JAGODA

Ovisno o voću iz džema, dobit ćete slatko-kiselu notu koja odlično paše uz salate s orašastim plodovima, plavim sirom ili pečenom bundevom.

image
Alvarez/Getty Images

Kore od jabuka za jesenski čaj

Pri pripremi pita ili kompota, kore od jabuka gotovo refleksno završe u kanti. Umjesto toga, prelijte ih kipućom vodom, dodajte štapić cimeta, klinčić ili komadić đumbira i dobit ćete prirodan, mirisan čaj koji lako zamijeni industrijski aromatizirane mješavine.

image
Mmeemil/Getty Images

Povrće kao prirodna boja

Cikla, špinat, paprika ili ljubičasti kupus mogu poslužiti kao prirodna bojila za domaću tjesteninu, jaja, kruh ili tijesto za njoke. Kuhana cikla daje intenzivnu crvenu i ružičastu nijansu, špinat izraženu zelenu, dok se s ljubičastim kupusom mogu dobiti čak i plave nijanse.

image
Lisovskaya/Getty Images/istockphoto

Čips od povrća - zero waste grickalice

Kore od batata, mrkve, cikle ili čak tikvica mogu se ispržiti u vrućem ulju ili ispeći u pećnici, uz malo maslinova ulja i morske soli. Rezultat? Hrskave, ukusne grickalice koje s lakoćom konkuriraju klasičnim čipsevima, ali bez aditiva i viška ambalaže.

image
Fotoatelie/Getty Images

U kuhinji bez otpada ne radi se samo o uštedi ili brizi za okoliš, riječ je i o stavu prema namirnicama. Svaki dio ima potencijal postati nešto novo, ukusno i vrijedno. S malo mašte i osnovnih tehnika, ostaci hrane prestaju biti višak i postaju sastojci s karakterom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 10:05