U profesionalnoj kuhinji gotovo da ne postoji višak, samo sirovine koje još nisu dobile svoju pravu funkciju. U domaćoj, nažalost, stvari često završavaju u smeću prije nego im se pruži prilika. A upravo su ostaci hrane, od korjenastog povrća do kora sira, idealna osnova za niz jela koja mogu biti iznenađujuće ukusna i vizualno privlačna.
Povrtni temeljac kao kulinarski as u rukavu
Povrće kojem je istekao "rok privlačnosti", krajevi, stabljike, ljuske luka ili ostaci korjenastog povrća poput celera, mrkve i peršina – sve to lako postaje odlična osnova za domaći temeljac. U lonac dodajte povrće, vodu, nekoliko zrna papra i list lovora, zakuhajte, procijedite, ohladite i temeljac čuvajte u hladnjaku do tjedan dana ili zamrznite u manjim porcijama za kasnije. Idealno za rižota, variva, umake ili kao podloga za juhu.
Korom od parmezana do dubokog okusa
Kod tvrdih sireva poput parmezana, kore su često prečac do dubokog, umami okusa.
Umjesto da ih bacate, dodajte ih u lonac dok kuhate juhu, leću, grah ili gusti umak od rajčice. Kora neće nestati, ali će pustiti svoj bogat, slani karakter jelu. Nakon kuhanja jednostavno je izvadite – posao je odrađen.
Stari kruh i dvije ideje
Kruh koji je izgubio svježinu ne treba završiti u kanti. Narezan na kockice i zapečen u pećnici postaje hrskavi kruton za juhe i salate, dok suhi kruh lako možete pretvoriti u domaće krušne mrvice koje će trajati tjednima.
ŠTO KAD PONESTANE KRUŠNIH MRVICA? ISKORISTITE NEKU OD OVIH ZAMJENA
Još bolja ideja? Panzanella, ljetna salata sa starim kruhom, rajčicama, crvenim lukom i maslinovim uljem. Ljeta možda nema, ali rajčice su, srećom, još uvijek tu.
Ostatak džema? Preljev za salatu.
Zadnji centimetar džema koji više ne možete namazati na kruh lako se transformira u dressing. U staklenku dodajte malo maslinova ulja, vinskog octa, prstohvat soli i papra, zatvorite i protresite.
JEDNOSTAVAN RECEPT ZA DŽEM OD JAGODA
Ovisno o voću iz džema, dobit ćete slatko-kiselu notu koja odlično paše uz salate s orašastim plodovima, plavim sirom ili pečenom bundevom.
Kore od jabuka za jesenski čaj
Pri pripremi pita ili kompota, kore od jabuka gotovo refleksno završe u kanti. Umjesto toga, prelijte ih kipućom vodom, dodajte štapić cimeta, klinčić ili komadić đumbira i dobit ćete prirodan, mirisan čaj koji lako zamijeni industrijski aromatizirane mješavine.
Povrće kao prirodna boja
Cikla, špinat, paprika ili ljubičasti kupus mogu poslužiti kao prirodna bojila za domaću tjesteninu, jaja, kruh ili tijesto za njoke. Kuhana cikla daje intenzivnu crvenu i ružičastu nijansu, špinat izraženu zelenu, dok se s ljubičastim kupusom mogu dobiti čak i plave nijanse.
Čips od povrća - zero waste grickalice
Kore od batata, mrkve, cikle ili čak tikvica mogu se ispržiti u vrućem ulju ili ispeći u pećnici, uz malo maslinova ulja i morske soli. Rezultat? Hrskave, ukusne grickalice koje s lakoćom konkuriraju klasičnim čipsevima, ali bez aditiva i viška ambalaže.
U kuhinji bez otpada ne radi se samo o uštedi ili brizi za okoliš, riječ je i o stavu prema namirnicama. Svaki dio ima potencijal postati nešto novo, ukusno i vrijedno. S malo mašte i osnovnih tehnika, ostaci hrane prestaju biti višak i postaju sastojci s karakterom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....