Kada ovih dana nabavite lijep, sočan ljetni kukuruz, dobro je znati kako ga pripremiti i za što ga iskoristiti. Iako kuhanje kukuruza zvuči kao najjednostavnija i prilično banalna stvar, postoje stvari na koje vrijedi obratiti pažnju kako kukuruz ne bi bio pretvrd ili gumenast, što bi se, primjerice, moglo dogoditi ako ga kuhate predugo.
Optimalno vrijeme kuhanja klipova kukuruza bit će od 7 do 10 minuta, ovisno o veličini i debljini, i to nakon što voda proključa. Dakle, klipove očistite, stavite u mlaku vodu pa stavite na štednjak. Kada se pojave mjehurići i postanu intenzivniji, odbrojavajte 10-ak minuta pa ugasite vatru.
Dobro je dodati i kako, unatoč tome što mnogi u vodu za kuhanje vole dodati sol, ona zapravo nije potrebna i kukuruz se može posoliti tek prije posluživanja. Posolite li ga za vrijeme kuhanja, može postati gumenast.
Osim u vodi, kukuruz se može kuhati i na pari. Iznad posude s kipućoj vodom stavite cijedilo ili posudu za kuhanje na pari, u nju stavite kukuruz i kuhajte tako 15-ak minuta. Kukuruz će biti još sočniji.
Dobro je dodati i kako je kukuruz najbolje skuhati odmah po branju, dok je najsvježiji, a u slučaju da to nije moguće, obavezno ga držite u hladnjaku jer će se inače osušiti i na klipovima bi se mogla pojaviti plijesan.
A jednom kada ga skuhate, poslužite ga posoljenog s malo maslaca koji će se otapanjem rasporediti po zrnima. Osim toga, uvijek možete dodati i malo začinskog bilja ili sira. Odlična opcija bit će i tajin, začin o kojem smo pisali nedavno, ali i, primjerice, tostirani sezam ili češnjak kojim ćete natrljati cijeli klip. Naravno, maslac, sol, tajin, sezam i češnjak možete spojiti u jedan dobar, moćan aromatizirani maslac pa svime zajedno premazati svježe kuhani, još vrući kukuruz. Uz to vam neće trebati baš nikakvi drugi dodaci, prilozi ili glavna jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....