Od šume do zamrzivača

Ne bacajte gljive, naučite ih zamrznuti! Postoji ključan korak koji ne biste trebali preskočiti

Razloga za zamrzavanje gljiva ima više, ali glavni je taj što im je rok trajanja u hladnjaku vrlo kratak. Zamrzavanjem sprječavate nepotrebno bacanje hrane i štedite novac, a ujedno si olakšavate pripremu budućih jela

U jesenske dane jedna su od omiljenih namirnica zasigurno gljive. Toliko su raznovrsne po vrstama i teksturama, baš kao i jela koja se od njih pripremaju. Ipak, imaju jednu manu, ne traju dugo u hladnjaku. Vjerojatno se svatko tko je ikada kupio gljive barem jednom susreo s onim razočaravajućim trenutkom kada otvori pakiranje i pronađe primjerke koji iskreno ne izgledaju primamljivo. Tada se obično postavi pitanje: mogu li se gljive zamrznuti?

image
Picturepartners/Getty Images

Odgovor je - apsolutno da! U nastavku donosimo sve provjerene savjete i trikove kako ih pravilno zamrznuti i iz njih kasnije izvući maksimum okusa.

Kako pripremiti gljive za zamrzavanje

Iako sam proces nije kompliciran, postoji nekoliko važnih koraka koji mogu značajno utjecati na konačan rezultat. Prvo, različite vrste gljiva zahtijevaju različit pristup. Male gljive (poput šampinjona) možete zamrznuti cijele, dok veće prije zamrzavanja radije narežite ili prerežite na četvrtine. Tako će se ravnomjernije zamrznuti i kasnije lakše koristiti. Gljive je važno dobro očistiti prije zamrzavanja, jer ćete si tako olakšati posao kad ih kasnije vadite iz zamrzivača. Najvažnije pravilo: gljive prije zamrzavanja obavezno kratko termički obradite.

​CRNE TRUBE NAZIVAJU JOŠ I ‘TARTUFIMA ZA SIROMAŠNE‘, OD NJIH SMO NAPRAVILI SAVIJAČU, A VOLIMO IH I U JELIMA NA ŽLICU

Naime, gljive sadrže puno vode, pa ako ih zamrznete sirove, nakon odmrzavanja postanu gnjecave. Ako ih prethodno skuhate, kasnije ćete ih samo dodati u jelo, bez čekanja da se odmrznu, i tako ubrzati pripremu večere.

Možete li zamrznuti sirove gljive?

Možete, i neće postati nejestive ili pokvarene, ali njihova će tekstura nakon odmrzavanja biti mekana i vodenasta. To nije problem ako ih planirate koristiti u varivima ili umacima, no ako su gljive glavna zvijezda recepta, bolji će rezultat dati ako ih prethodno kratko skuhate ili propirjate.

image
Gmvozd/Getty Images

Kako zamrznuti gljive

Gljive kratko prokuhajte, popirjajte ili blanširajte nekoliko minuta, dok ne omekšaju. Rasporedite ih na pladanj obložen papirom za pečenje u jednom sloju.

image
Grandriver/Getty Images

Stavite pladanj u zamrzivač na 1 do 2 sata, radi se o brzom zamrzavanju koje sprječava da se gljive zalijepe jedna za drugu. Kad se gljive stvrdnu, prebacite ih u posudu ili vrećicu za zamrzavanje i pohranite do 6 mjeseci.

Kako koristiti zamrznute gljive

Najbolja stvar kod zamrznutih gljiva je to što ih možete koristiti gotovo isto kao i svježe. Budući da su već termički obrađene, ne trebate ih posebno odmrzavati, samo ih ubacite direktno u jelo (rižoto, umak, varivo, juhu) i kratko zagrijte.

image
Nelea Reazanteva/Getty Images/istockphoto

Ako ipak želite, možete ih ostaviti u hladnjaku da se lagano odmrznu, ali u većini slučajeva to nije ni potrebno, jednostavno će se opustiti dok se jelo kuha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 04:26