DOBRO JE ZNATI

Savjeti za pripremu i čuvanje humusa koje će obožavati ljubitelji ovog namaza

Humus je popularan namaz koji, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete učiniti još ukusnijim, dugotrajnijim i lakšim za čuvanje i posluživanje

Humus je kremasti namaz, omiljen zbog svoje bogate arome i hranjivosti. No, da bi zadržao svoju svježinu i teksturu, važno ga je pravilno pripremiti, čuvati i, ako je potrebno, zamrznuti.

KAKO POBOLJŠATI PRIPREMU HUMUSA

Za glatku i prozračnu teksturu, koristite kuhani ili konzervirani slanutak koji je mekan. Za dodatnu kremoznost, preporučuje se ukloniti opne sa zrna slanutka, iako zahtijeva malo više vremena, rezultat se višestruko isplati. Korištenje kvalitetnog tahinija, svježeg limunovog soka, češnjaka i maslinovog ulja daje humusu bogat i uravnotežen okus.

image
Molenira/Getty Images

VELIKI TEST DOBRE HRANE: Kušali smo čak 49 humusa iz domaćih dućana

Dodavanje malo ledene vode tijekom blendanja pomaže postići laganiju, pjenastiju teksturu.

ZAMRZAVANJE HUMUSA

Ako vam ostane višak humusa nakon zabave ili večere, zamrzavanje je odlično rješenje, ali uz nekoliko važnih pravila. Humus se najbolje čuva u zamrzivaču do četiri mjeseca, iako je preporučljivo konzumirati ga unutar dva mjeseca za najbolji okus i teksturu.

RECEPT ZA HUMUS CHEFA YOTAMA OTTOLENGHIJA.

Najbolji način za zamrzavanje je da humus rasporedite u silikonsku posudu ili manju posudicu i prekrijete površinu s tanjim slojem maslinovog ulja, što će spriječiti isušivanje. Posudu je zatim važno hermetički zatvoriti i staviti u plastičnu vrećicu kako bi se izbjeglo stvaranje leda i zadržala svježina. Obavezno označite datum zamrzavanja kako biste znali do kada ga je najbolje iskoristiti.

ODMRZAVANJE I OBNAVLJANJE HUMUSA

Za odmrzavanje, humus je najbolje prebaciti iz zamrzivača u hladnjak preko noći. Iako okus najčešće ostaje isti, tekstura može postati zrnata ili vodena. Kako biste ga "oživjeli", dovoljno je staviti ga nekoliko sekundi u mikrovalnu i dodati malo maslinovog ulja, pa sve dobro promiješati, time ćete vratiti njegovu originalnu kremoznost.

image
Tempura/Getty Images

Važno je napomenuti da se odmrznuti humus ne smije ponovno zamrzavati i treba ga potrošiti unutar pet dana.

KADA BACITI HUMUS?

Ako humus ima kiselkast ili neugodan miris i okus, to je siguran znak da nije više dobar za upotrebu. Svježi humus trebao bi imati limunastu, orašastu ili češnjakovu aromu. Također, ako primijetite zelene ili crne točkice (moguća plijesan), ili je površina suha, tvrda ili ljuskava, vrijeme je da ga bacite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
04. srpanj 2025 19:21