JEDAN SLANI I JEDNA SLATKI RECEPT

OMILJENA KASNA SMOKVA: Najukusnija je kad je svježa, tek ubrana s grane, dok njen mliječni sok i slad lijepe vrhove prstiju!

Priča o smokvi seže daleko u povijest, još prije pojave pisma, a smatra se da dolazi s područja Male Azije, točnije negdje između istočne Turske i sjeverne Indije sudeći prema fosilnim ostacima.
 Mario Kučera

Također, nagađa se da se uzgajala mnogo prije pšenice i ječma i tako služi kao prvi primjer poljoprivredne proizvodnje. Taj plod nježno zelene opne koji skriva zagasito crveno meso obiluje visokom energetskom vrijednosti i nutrijentima blagotvornim za organizam, a neki izvori upućuju kako bi idealno bilo uživati svaki dan u jednoj smokvi. Njezinu čudotvornost znala je i Kleopatra koja ju je rado uvrštavala u jelovnik. Ovdje u našim krajevima nerijetko ju vežemo uz kasno ljeto i guštamo u njezinoj sočnosti i slatkim sokovima dok hvatamo posljednje sramežljive sunčeve zrake i upijamo ono malo ljetne energije koja će nas još držati. Primjena u kulinarstvu joj je mnogostruka, ali vjerujem da će se većina složiti da je najukusnija upravo svježa, tek ubrana s drveta dok mliječni sok i slad lijepe jagodice na prstima.

Tart sa smokvama i kremom od limuna

Marko Miščević

Pizza sa smokvama

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:39