SOI FUSION BAR

Azijska jela chefa Nikolića u omiljenom zagrebačkom restoranu stvorena su za dijeljenje

 Marko Miscevic/Cropix
Nedavno prošireni asian fusion restoran u Swanky Monkey Gardenu radi punom parom, i to s dobrim razlogom

U SOI Fusion baru chefa Vida Nikolića svratili smo nedavno, taman prije početka klasične dnevne ludnice, da vidimo što ima novoga. Tko je ikada jeo u ovom, nekad malom restoranu u sklopu popularnog Swanky Monkey Gardena u zagrebačkoj Ilici 50, dobro zna da oko podneva već počinje gužva, pa smo mi zato uranili. Kad se Grički top napokon i oglasio, oko nas se na terasi, koja je odnedavno dio proširenog SOI-ja, već skupilo dosta ljudi, od trendi djevojaka u ljetnim haljinama pa do gospode zrelije dobi.

Voditelji Swankyja su prije koja dva mjeseca donijeli ispravnu odluku - odlučili su cijeli prostor terase i bara u prizemlju prepustiti Vidu Nikoliću i njegovu timu, što je sigurno razveselilo Zagrepčane koji za vrijeme ručka, ali i večere, uredno popune sav dostupni prostor. Štoviše, želite li uživati u Nikolićevim azijskim specijalitetima, poželjno je čak i rezervirati stol kako ne biste ostali razočarani što se niste uspjeli dočepati njegova glasovita tonkotsu ramena. Iako, moramo naglasiti da bismo mi svejedno pričekali mjesto. Bogata i zasitna japanska juha od svinjskih kostiju s mljevenom piletinom i komadima sporo pečene svinjske potrbušine, pšeničnim rezancima (prelazak s raženih na pšenične rezance izglasao je sam tim, a Nikolić im se priklonio, iako uskoro planira vrstu rezanaca dati gostima na izbor), nori algama, mariniranim shiitake gljivama i bambusom, mladim lukom, listovima bok choyja i nezaobilaznim ramen jajem isprva će vas malo zateći svojom veličinom, pa svima koji nisu silno gladni, a žude za ramenom, radije preporučujemo da uzmu pola porcije. I svakako počnite obrok s gyozama, a možete birati između onih s piletinom ili vegetarijanskih s tofuom.

image
Vid Nikolić

Ljubitelji morskih plodova brzi zalogaj mogu potražiti i u hrskavim jumbo kozicama u panko mrvicama. SOI, kao pravi asian fusion restoran, zastupa ideju o dijeljenju jela, a svoj inače sažet meni postepeno proširuju. Dok ćete za predjelo (koje je zapravo idealno za dijeljenje) izdvojiti od 45 do 58 kuna, među glavnim jelima su cijene u rasponu od 68 do 85 kuna, s time da je najskuplje jelo na meniju, sasvim razumljivo, tuna poke. Osim zbog svježe sirove tune, poke je odličan izbor za sve koji žele isprobati neočekivane sastojke kao što su pink gari (ukiseljeni đumbir) ili furikake (kombinacija usitnjenih nori algi, sušenog lososa, sezama itd. koja se koristi kao začin).

Pritom valja istaknuti da namjerno idu protiv struje s ponudom pića, pa su tako sveprisutne sorte poput malvazije ili graševine odlučili preskočiti, a umjesto toga priliku dati manje razvikanim vinima poput Cmrečnjakovog Pušipela, Trdenićevog Škrleta, Bibićevog La Sina, odnosno lasine ili pak njegova Grenachea G6. Raspon cijena za 0,1 l je od 22 do maksimalno 32 kune, koliko ćete izdvojiti za pošip Saints Hillsa.

image
Marko Miscevic/Cropix

Odabir vina radi Vedran Gulin, koji pazi da ona budu lagana i osvježavajuća, a kvalitetna, svjestan da su jela koja možete naručiti u SOI Fusion baru zapravo intenzivnih, raskošnih i kompleksnih okusa s kojima se piće ne bi smjelo boriti. Budući da će mnogima prvi poriv biti da naruče pivo uz jela kao što su dan dan žuti kineski rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha, katsu piletina pohana u panko mrvicama s azijskom coleslaw salatom i mariniranim daikonom ili kung pao sa svinjskom potrbušinom, u SOI-ju možete birati između domaćih craftera kao što su Zmajska pivovara, Šibenska pivovara ili Zadružna pivovara Brlog iz Zadra. Koktele Gulin radi s posebnim užitkom, no pravo iznenađenje skriva se u ponudi drugih napitaka. Naime, tko nije raspoložen za alkoholno piće neće ostati zakinut jer u SOI-ju rade svoje soda vode i sami gaziraju, a pravo ljeto u čaši predstavlja Gulinova domaća soda od smokvina lista. Za 15 kn zaboravit ćete da ste u centru Zagreba, a miris betona zamijenit će miris prirode na putu do plaže, što smatramo dobrom vrijednosti za novac.

Jedino što bi vas možda moglo zasmetati je moguće čekanje zbog brojnih dostavljača koji dolaze po vrećice pune hrane, ali u SOI-ju su svjesni da im hrana mora u najkraćem mogućem roku izaći iz kuhinje, tako da su spremni na dnevnu navalu. Važnost dostave za preživljavanje brojnih hrvatskih restorana, pa tako i SOI-ja, ne smije se zanemariti. Štoviše, upravo im je dostava omogućila da prebrode ovo dramatično proljeće bez zatvaranja i otkaza, pa toga jednostavno treba biti svjestan i imati razumijevanja. Jer SOI vrijedi čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:55