VELIKA STVAR!

Bastion No.19 je jedan od najvažnijih vinskih barova u gradu, upravo slave prvih 10 godina i pripremaju veliko slavlje

Dolazak na veliko slavlje kao gostujući chefovi potvrdili su i Tihomir Afrika Krklec te Kristian Godinić iz zagrebačkog Vinodola

Bastion No.19, prvi hrvatski bar posvećen prirodnim i biodinamičkim vinima, slavi velikih deset godina rada. Proslava će se održati 5. prosinca 2025. u Masarykovoj 19, uz cjelodnevni program otvoren za sve goste. Ovo je važan događaj za vinsku kulturu grada.

image
Goran Rusmir

Bastion su 2015. godine, kao pionirski pothvat na vinskoj sceni Hrvatske, pokrenuli Miroslav Kosanović i Milan Rukavina. Bar je posljednjih deset godina igrao ključnu ulogu u rastu zagrebačke i hrvatske prirodnovinske scene. Kao prvi bar koji se u Zagrebu posvetio prirodnim, organskim i biodinamičkim vinima, Bastion je praktički od nule stvarao novu publiku—otvarajući vrata brojnim etiketama iz Austrije, Francuske, Slovenije i Mađarske koje su u ovom dijelu Europe još uvijek bile gotovo nepoznate ili tek pomalo začudne pojave.

image
Goran Rusmir

U Bastionovim je čašama godinama završavalo sve što je oblikovalo žanr vina minimalne intervencije, dok su se na crnoj ploči smjenjivale stotine vina, često još prije nego su u Hrvatskoj doživjela širu prepoznatost. Uz pionirsku ulogu u vinu, bar je među prvima u Hrvatskoj točio i razna craft piva koja su u narednim godinama postala široko popularna — gueuze, soure, brojne aleove, eksperimentalne stilove... Kao da to nije dovoljno, Bastion je i bar s vrlo jakom, originalnom selekcijom destilata koja također imaju svoju publiku.

image
Goran Rusmir
image
Goran Rusmir

Milan Rukavina, prvi sommelier Bastiona, definirao je smjer i postavio visoke standarde. Rukavina je s vremenom napustio Hrvatsku te trenutačno radi u azijskom restoranu iznimno visokog ranga, dok danas Bastion vode Marin Čuček i Eric Romolock. Marin je institucija zagrebačke ugostiteljske scene s više od tri desetljeća iskustva i kreator programa "Jutarnji Pàjzl" koji je u Masarykovu 19 vratio duh starih zagrebačkih gostionica iz osamdesetih, o čemu možete čitati ovdje.

image
Goran Rusmir

Romolock, sadašnji sommelier Bastiona, ključna je figura bara koja briljantno sastavlja vinsku kartu i u kasnijim satima služi goste. Eric je jedan od rijetkih ljudi koje ne vidimo s mobitelom u ruci, već gotovo uvijek s knjigom o vinima u baru kada ne poslužuje goste. Osim toga, Eric je i WSET Level 3 i Algonquin College diplomirani sommelier s godinama iskustva u vinskoj sceni. Uz Bastion vodi i jako zanimljiv vinski klub, o kojemu smo svojevremeno pisali.

image
Goran Rusmir

DESET GODINA

Kako smo u u uvodu spomenuli, rođendan Bastiona obilježit će se 5. prosinca 2025. u prostoru bara. Tijekom dana pripremljen je otvoren program za sve goste, s popustom od 10% na sve račune te raznim poklonima. Posebnu pažnju privlači gostovanje dvojice kuhara, ujedno i stalnih gostiju bara, Tihomira Krkleca Afrike i Kristijana Godinića, kreativnog chefa Vinodola, koji za tu priliku spremaju, koliko čujemo, posebno iznenađenje.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

U goste dolaze vinari Werner Michlits (Meinklang), Judith Beck, Dimitrije Brečević (Piquentum), Uroš Klabjan (Klabijan), Tomislav Tomac (Tomac), Marijan i Miha Kelhar (Keltis), Ivan Kosovec (Kosovec), Rafael Ravnik (Rawino) i Miroslav Šuvak, osnivač pivovare Nova Runda, zajedno s dugogodišnjim distributerima i prijateljima bara. Za glazbeni program zaduženi su DJ Zozo u popodnevnim, a DJ Andro Babić iz Glazbene kuhinje u večernjim satima.

image
Goran Rusmir

Ako još niste bili u Bastionu, ovo je prilika da se nađete u lokalu koji je deset godina definirao scenu prirodnih vinima u Zagrebu. Bastion je mjesto koje je mobiliziralo cijelu generaciju vinskih znatiželjnika i utkao put za mnoga današnja mjesta s bogatom ponudom prirodnih vina. Vidimo se 5. prosinca u Masarykovoj 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 18:14