BLIZANCI RASTURAJU

Bili smo kod braće Sühring, senzacionalan je to fine dining u tajlandskom tropskom vrtu

Blizanci Mathias i Thomas zajedno pripremaju fantastična mala jela, poigravajući se okusima djetinjstva i njemačkom tradicijom

Urednik Dobre hrane, Gordan Zečić, posjetio je Bangkok i napisao šest priča koje tvore zanimljiv gastroputopis. Prvu priču posvetio je Jay Fai, kulinarskoj senzaciji koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta, a u drugom nastavku otkrio je skromni štand u koji tajlandska princeza šalje limuzinu zbog njihovih ribljih kuglica.


image

Mathias i Thomas Sühring

Tinnaphop Tonitiwong

U modernoj vili usred tropskog vrta, u centru Bangkoka, blizanci Mathias i Thomas Sühring od 2016. vode svoj restoran koji danas nosi dvije Michelinove zvjezdice. Kroz sjećanja na obiteljske objede, interpretiraju tradicionalnu njemačku kuhinju na moderan, često za njemačke pojmove i provokativan način, kreirajući uzorna mala jela koja oduševljavaju i domaću publiku. Bili smo, naime, jedini Europljani među gostima, većinom imućnim Tajlanđanima, uz ponekog Kineza i jedan japanski par, barem koliko smo mogli vidjeti. Jer Sühring je poput velike obiteljske kuće, razveden na četiri blagovaonice različitih ugođaja - sve su prostorije jednostavno i ukusno uređene. Da nas se opet pita, odabrali bismo istu - sjedili smo za zajedničkim stolom u ostakljenoj blagovaonici okruženoj zelenilom. Sühring je, očito, vrlo uspješan, a njegov se uspjeh, uz precizno kuhanje i korištenje namirnica iz svoje kulture, temelji i na tome što azijskoj publici donosi dašak europskog luksuza i suzdržane otmjenosti. Ali, Sühring nipošto nije dekadentan.

Sühring je poput velike obiteljske kuće, razveden na četiri blagovaonice različitih ugođaja

image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong

Braća Thomas i Mathias vrlo se nadahnuto poigravaju okusima djetinjstva podižući ih, i okusno i estetski, na visoku razinu, uz duhovite intervencije. Već prva jela, haringa s heljdom, ikrom štuke i porilukom, ili pastrva s jabukom, hrenom i koprom, jasno da ju na znanje da će tajlandski utjecaj biti minimalan, osim kad je riječ o lokalno uzgojenim namirnicama - poriluk, naime, raste i na Tajlandu.

image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong

Meni mijenjaju svaka dva do tri mjeseca, vodeći se sezonom, što god to značilo - jer na Tajlandu je tih posljednjih dana travnja bilo najvruće ljeto. No, recimo da sezonu prate prema srednjoeuropskom vremenu. Pa je tako na meniju bilo i smrčaka, mladog graška, bijelih i zelenih šparoga, ali i crnog tartufa, koji stvarno obilno ribaju na - spätzle. Dva jela braće Sühring stižu za stol djetinje nostalgično upakirana: Berliner Currywurst i “Enleta” s pačjom jetrom, inspirirana popularnom napolitankom s kremom od lješnjaka “Hanuta” (EntenLeberTafel/HasselNussTafel), uz koju poslužuju čašu octa od marelice, mekana i duboka okusa.

image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong
image
Tinnaphop Tonitiwong

Sva ostala su perfektne, visoko estetizirane minijature s eksplozijama okusa. Posljednje, “glavno” jelo prije deserta bilo je “božićni ručak” Sühringovih, mađarska patka odležana 10 dana i dimljena na sijenu, perfektnog omjera masnoće i hrskavosti. Od deset vina u pairingu, sedam je, naravno bilo njemačkih, uz jedno austrijsko i dva francuska, a opcionalno su se posluživale i domaće kombuche i fermentirani sokovi. A uz deserte poslužen je čak i jajčani liker (“eier konjak”). Braća Sühring u svome restoranu zorno pokazuju da fine dining, koji prečesto ima tendenciju dramatične serioznosti, nije nužno ozbiljna stvar, nego da može biti i vrlo zabavan. I zaigran i elegantan u isto vrijeme.

Ovu i druge priče iz Bangkoka čitajte u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana LJETO 2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59