
Zrno boba poznato je po svojoj čvrstoj opni, a starenjem plodova boba vanjska opna samog zrna postaje sve tvrđa i pritom jača njena gorčina pa se kožica često uklanja prije uporabe ove namirnice, neovisno o tome pripremate li varivo, juhu ili salatu. Bob je odličan dodatak proljetnim jelima, pogotovo kada je svjež i kremaste teksture. Mlado lišće boba također se može jesti, i to sirovo ili pripremljeno na isti način kao špinat, a i same mahune treba pripremati dok su još mlade jer dozrijevanjem postaju vlaknaste i dobivaju sitne dlačice koje mnogima smetaju. Sezona mu je kratka, dozrijeva od lipnja do rujna pa iskoristite što bolje kratak period kada ga možete kupiti na tržnici, a ostatak godine potražite ga sušenog, zaleđenog ili već kuhanog i konzerviranog.
Salata od oslića, boba i ječma

Pita od boba i graška

Pirjani bob s lungićem

Bob s pancetom i mentom
