JEDVA ČEKAMO

Chef Rene Redzepi ima novi projekt, uskoro ćemo i kod kuće pripremati jela poput onih iz Nome

 Noma Facebook/
Poznati chef prestavio je novi projekt u sklopu kojeg ove jeseni i zime na tržište planira izbaciti dva umaka

Jedan od najboljih chefova na svijetu, Rene Redzepi, čini se, baš nikada ne miruje. Tijekom pandemije pokrenuo je brojne inicijative, a sada, nakon što je Noma napokon otvorila svoja vrata, javnosti je predstavio prvi dio svog novog projekta – garum umake. Naime, u sklopu inicijative Noma Projects, kako je najavljeno putem videa na stranicama Nome, ljudima diljem svijeta sam chef i njegov tim žele približiti nove načine pripreme još ukusnije i kvalitetnije hrane i upravo zato, na tržište su odlučili izbaciti dvije vrste garum umaka, Smoked mushroom te Sweet rice and egg garum.



Kako stoji na Noma Projects stranici, riječ je o umacima koji se u kulinarstvu koriste već tisućama godina, a kojima su se u Nominom fermentacijskom laboratoriju bavili posljednja dva desetljeća. Rezultat su umamijem bogati umaci koje i sami dodaju u velik broj svojih jela. Gurum umaci tradicionalno se rade od ribe, soli te aromatičnog bilja, no u Nomi su odlučili napraviti zaokret pa kreirati varijante u kojima će moći uživati i vegani te vegetarijanci. Umjesto ribe, kao bazu tako koriste gljive, odnosno bjelanjke.

Također, u službenoj objavi stoji i kako su umaci trenutno u fazi fermentacije, a zainteresirani će ih moći kupiti kroz nekoliko mjeseci. Dobra je vijest i kako se kod prijave na newsletter s novostima i vijestima o početku prodaje, na popisu država nalazi i Hrvatska pa se tako nadamo kako će umaci, jednom kada Noma krene s prodajom, za narudžbu biti dostupni i nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:45