KUHAJ BOLJE

Chefica iz najpopularnijeg kioska u gradu otkrila kako omiljena jela pripremiti kod kuće

 Marko Miscevic/Cropix
Tjedan smo započeli sjajnom radionicom tajlandske kuhinje, detalje donosimo u nastavku

Saralee Madnui, najpoznatija Tajlanđanka u Zagrebu, održala je ovog ponedjeljka radionicu kuhanja u Visokoj školi Aspira, najprije za studente, a potom i jednu otvoreniju, na koju su se mogli prijaviti ljubitelji njezine kuhinje. I baš je tako i bilo, u Aspirinoj kuhinji okupilo se 15-ak ljudi, svi redom ljubitelji predobrog pad thaia, curryja i tom yuma s njezinog kioska na Iblerovom trgu, a odnedavno i restorana u zagrebačkoj ulici Crvenog križa.

"Obožavam hranu s njezinog kioska, živim u blizini i svaki put kad prolazim, sve mi zamiriše pa moram stati i naručiti. Zato sam se i prijavila na ovu radionicu", rekla nam je jedna od sudionica radionice.

Saralee Madnui najprije je radila u Khaos Thaiu, koji je od samog početka slovio za popularan kiosk u centru grada iz kojeg se neprestano širi dobar miris. Kasnije je Khaos Thai preimenovan u Saralee‘s Thai street food, a potom je, nakon godina rada samo u kiosku, ove godine otvorila i svoj prvi pravi restoran u ulici Crvenog križa. Danas tako vodi svoj posao na dvije adrese, a njezin kiosk već godinama slovi za najpopularniji u gradu.

image
Lidija Lončarić/

Cijeli projekt nastao je u suradnji s tajlandskim veleposlanstvom, a cilj je bio upravo približiti pripremu tajlandske hrane kakva se jede i na popularnom kiosku Saralee‘s thai street food. Pripremala su se četiri jela i kroz tri sata radionice simpatična chefica upoznala nas je s osnovama, objasnila pojedine namirnice i pokazala kako se radi njezina stir-fried piletina s indijskim oraščićima, zatim stir-fried rezanci s kozicama, popularna Tom Yum Koong juha s gljivama i kozicama te na kraju, omiljeni sticky rice s mangom recept za koji nam je nedavno već otkrila.

RECEPT ZA MANGO STICKY RICE

image
Biljana Blivajs/Cropix

Iako smo znali da je priprema tajlandskih jela prilično brza i bez previše kompliciranja, iznenadilo nas je kojom brzinom su zapravo jela bila gotova, a koliko okusa i mirisa su donijela u prostor Aspirine kuhinje. Prva je na redu bila juha, koja se priprema vrlo jednostavno i ne zahtijeva baš nikakvu posebnu vještinu (dobro, osim čišćenja kozica), pa čak ni prethodno prženje sastojaka. Svi se kuhaju u temeljcu, otpuštaju svoje arome i stvaraju juhu koja, ako je dovoljno zaljutite, razbuđuje i puni energijom i na najnaporniji dan. Najviše muke zadao nam je stir fry s rezancima kod kojeg je potrebno biti brz i snalažljiv, posebice kod dodavanja jaja, no vjerujemo kako ćemo, uz još malo prakse, pripremu ubrzo usavršiti.

image
Marko Miscevic/Cropix

Za svako jelo, recepte za koja ostavljamo u nastavku, trebat će vam nekoliko drugačijih i posebnih sastojaka, no ako vas ovakva kuhinja stvarno zanima, zaputite se u neku od trgovina s azijskom hranom i opskrbite se. Bočica soja sosa, srirache, ribljeg umaka i tamarind paste trajat će vam mjesecima i stvarno je dobro ulaganje. Azijske dodatke jelima inače volimo kupovati u trgovini Asia na Ilici, zatim u malom marketu Pekinška Patka u Vlaškoj ulici, a uvijek dobar odabir je i odlazak u Asian Cash & Carry Megastore u Novom Zagrebu, u blizini Avenue Malla, gdje se nudi zbilja velik izbor azijskih namirnica. Sve je veći izbor i u domaćim trgovinama pa tako u većim supermarketima možete pronaći lemongrass, korijander, soja sos i riblje umake te rezance.

TOM YUM KOONG

(ljutkasta juha s kozicama i gljivama)

Trebat će vam:

150 g kozica

10 g Galangala (ili đumbira)

1 stabljika lemongrassa

4-5 Kaffir lime listova

80 g gljiva po želji (može i šampinjoni)

3-4 stabljike korijandera

Oko 500 ml temeljca ili vode

3-4 žlice ribljeg umaka

3-4 žlice soka limete

½ žličice coli

Čili

Priprema:

U posudi najprije zagrijte temeljac, dodajte nasjeckani lemongrass i galangal (ili đumbir). Zagrijte pa dodajte i kozice, gljive, listove limete i sol. Kuhajte još nekoliko minuta, tek da se kozice skuhaju pa maknite s vatre i dodajte riblji umak, sok limete i pospite čilijem i korijandrom.

image
Lidija Lončarić/

GA PAD MED MAMUANG

(piletina s indijskim oraščićima)

170 g pilećeg filea (nasjeckanog na kockice)

40 g paprike različitih boja

30 g luka

20 g indijskih oraščića

2-3 komada suhog čilija

1 mladi luk

1 režanj češnjaka

1 žlica oyster umaka

1 žlica soja sosa

½ žličice šećera

1 žličica čili paste

Prstohvat soli

Ulje

2-4 žlice temeljca ili vode

Priprema:

Piletinu nasjeckajte na kockice i dodajte joj soja sos i papar. Pustite da tako odstoji barem pola sata. U wok posudi zagrijte ulje, dodajte suhi čili i pustite da se prži, ali pripazite da ne zagori, što se može dogoditi jako brzo. Dodajte i indijske oraščiće i pržite ih tek toliko da dobiju boju. Izvadite iz ulja i stavite sa strane. U ulje dodajte piletinu i pržite dok se ne zapeče za svih strana. Kada je gotova, izvadite iz tave i na isto ulje dodajte češnjak. Pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte papriku, pirjajte još kratko, a zatim vratite piletinu i začinite s oyster umakom, čili pastom i dodajte temeljac ili vodu. Pirjajte još kratko pa dodajte na tanko sjeckani mladi luk, čili i oraščiće. Sve dobro pomiješajte i maknite s vatre pa poslužite uz rižu.

image
Lidija Lončarić/

PAD THAI KOONG
(rezanci s kozicama)

Trebat će vam:

130 g rižinih rezanaca (skuhanih u vrućoj vodi i ocijeđenih)

150 g kozica

1 komad tofua (narezan na kockice)

2-3 jaja

Pola šake klica

2-3 komada kineskog vlasca (koristiti možete i običan vlasac)

Pola male ljutike

1 žlica usitnjenog kikirikija

1 kriška limete

2 žlice ulja

4-5 žlica Pad thai umaka

Za Pad thai umak trebat će vam:

4-5 žlica vode

3 žlice tamarind paste

1-2 žlice šećera ili palminog šećera

1 žlica oyster umaka

½ žlice srirache

1 žličica ribljeg umaka

¼ žličice soli

Priprema:

Najprije napravite umak. U posudu stavite vodu, tamarind pastu, šećer, oyster umak, srirachu i riblji umak i posolite. Stavite na vatru i kuhajte dok se svi sastojci ne povežu, a šećer se otopi, oko 7-10 minuta. Trebate dobiti gusti umak. U woku zagrijte ulje. Dodajte tanko rezanu ljutiku i pržite dok ne zamiriše. Dodajte tofu koji ste nasjeckali na male kockice i pržite dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte i kozice i pržite minutu do dvije. Dodajte unaprijed pripremljene rižine rezance, sve dobro promiješajte, a zatim dodajte umak. Još jednom pomiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Dodajte i malo vode ako je potrebno. Kratko kuhajte pa sve sastojke stavite na jednu stranu woka i na prazni dio dodajte malo ulja i razbijte jaja. Odmah počnite miješati dok ne dobijete kajganu, a zatim sve zajedno pomiješajte s rezancima. Na kraju dodajte kikiriki, klice i kineski (ili hrvatski) vlasac. Još kratko kuhajte pa maknite s vatre i prebacite na tanjur. Poslužite s još malo kikirikija, klicama i kriškom limete.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46