KAMADO MADNESS

Cijela kuhinja u jednom roštilju za kojim su poludjeli amaterski vikend-roštiljari, ali i chefovi

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Ovim čudom od roštilja, koje pomalo podsjeća na R2D2 robota iz Star Warsa, oduševljeni su i amateri i chefovi vrhunskih restorana

Kad bi vam netko rekao da roštilj može zamijeniti cijelu kuhinju, da ne trebate pećnicu, plin ili indukcijsku ploču te da na njemu možete skuhati sve što biste inače radili na klasičan način, teško biste u to povjerovali. No, to je zapravo istina. Postoje kamado roštilji, koji su zapravo sve to u jednom – ploča za kuhanje, pećnica i krušna peć, pa i smoker, te, naravno, roštilj.

Kamado je posebna vrsta roštilja s poklopcem - napravljen je od pečene keramike, a nastao je prije gotovo 3000 godina u Kini za vrijeme dinastije Qin gdje je služio kao parna pećnica za pripremu riže. Poslije je uvezen u Japan gdje je i dobio današnje ime - kamado. No, ta posuda nije bila ni slična kamadu kakav koristimo danas. Kamado na japanskom ima brojna značenja, ali primarno upućuje na ognjište, mjesto na kojem se grije keramička posuda. Izazov pripreme riže bio je u tome da voda mora zavreti, a nakon toga se temperatura mora smanjiti, ali ne previše. Prvi kamado tako je nastao u dijelu Japana gdje su proizvodili male okrugle keramičke roštilje – hibachije.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


Velika japanska inovacija bila je integriranje različitih kuhala. Posuda za pripremu riže tako je bila pozicionirana iznad hibachija. Hibachi se pak nalazi unutar pećnica u obliku tandoora.

Zanimljivo, tradicionalni hibachi u moderni kamado pretvorio je američki vojnik. Naime, po završetku Drugog svjetskog rata u Japanu su stacionirane tisuće američkih vojnika koji su kući nosili poklone i suvenire poput hibachija ili kimona. Netko od njih na hibachi je instalirao rešetku, ali najbitnije su inovacije bile prigušivač na vrhu te upravljivi dovod zraka.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


U 70-im godinama prošlog stoljeća čovjek imena Ed Fisher želio je proizvesti laganije kamado roštilje koji će biti izdržljiviji i otporniji na pucanje. Proizvodio ih je isključivo u zelenoj boji, kakvi su i danas njegovi legendarni Big Green Egg roštilji. Na tržištu se pojavilo još brendova i svi su oni više-manje slični - zakoni fizike, odnosno termike ne dopuštaju mnogo kompromisa. Tako su i moderni Kamado Madness roštilji, koji su trenutno best buy, napravljeni od pečene gline debljine 2,5-3 cm u obliku jajeta, s ložištem za paljenje vatre, na koje se mogu stavljati ploče za razne vrste kuhanja - od klasične roštiljske rešetke, rešetke od kovanog željeza za pečenje steakova, pune ploče za pečenje kruha, kolača ili pizze i razni drugi dodaci. Kamado odlikuju dva regulatora za protok zraka pomoću kojih se može kontrolirati temperatura – od niskih za polako kuhanje ili dimljenje (oko 80 °C), pa sve do 400-tinjak stupnjeva ako želite ispeći pravu pizzu ili ga koristiti kao krušnu peć.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ovisno o postavljenoj konfiguraciji, kamado pretvarate u razne "kuhinjske uređaje" za pripremu hrane, a osnovne funkcije su: klasičan roštilj, američki BBQ, argentinski "openfire" roštilj, indirektni roštilj (toplina se s ložišta prenosi preko posebnog kamena tzv. deflektora), potom kombinacija direktnog i indirektnog roštiljanja pomoću dodatka "Divide & Conquer", rešetke koja se može postaviti na dvije razine – posebno zgodno ako želite u isto vrijeme peći odrezak na jednoj polovici kuhajuće podloge, a na drugoj peći povrće. Budući da se pomoću regulatora može regulirati temperatura, kamado se može pretvoriti i u uređaj za dimljenje na kojem možete podimiti ribu ili meso. Poklopac roštilja omogućava da temperatura kuhanja bude konstantna, a posebno se dobro pokazala za pripremu peke. A kad već možemo pripremiti peku, onda možemo staviti i gusani lonac s poklopcem pa skuhati razne gulaše, tingule, pašticade ili, jednostavno, gravče na tavče.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


Korištenje kamado roštilja je vrlo jednostavno – treba nam drveni ugljen koji postavimo u ložište te ga potpalimo kockom za paljenje (najbolje je koristiti eko inačice). Nakon što se ugljen potpalio, ostavimo roštilj otklopljen desetak minuta, te potom ga poklopimo otvorenim otvorima te ostavimo dodatnih desetak minuta. I tada je spreman za rad. Ovisno o vrsti kuhanja koju trebamo, korištenjem regulatora optimiramo temperaturu koju očitavamo na termostatu. Kada dobijemo željenu temperaturu (npr. 180 °C za pečenje ribe), postavimo namirnicu i poklopimo poklopac te pečemo određeni broj minuta. Naravno, namirnicu okrenemo po potrebi.

Budući da se pečenje odnosno kuhanje odvija u kontroliranim uvjetima, potrošnja ugljena je bitno manja nego kod klasičnih roštilja, pa jedno paljenje može trajati i više sati odnosno možemo ispeći više tura. Ili ako pak dimimo svinjska rebra za "pulled pork", kamado će uspješno i taj zadatak odraditi, jer vatreno punjenje može trajati i do 12 sati.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


Kamado Madness roštilji dolaze u više dimenzija, ovisno o vašim potrebama i mogućnostima za roštiljanje. Najmanji model Mini ima promjer za roštiljanje od 37 centimetra i na njemu možete bez problema u jednoj turi ispeći puricu, tri burgera, dva odreska ili rebrica, a s obzirom na veličinu, možete ga bez problema ponijeti na izlet, koristiti čak i na balkonu ili na brodu. Veći model Junior ima promjer za roštiljanje od 40 centimetra i, iako je relativno malen, ima sve mogućnosti velikih modela, pa je ujedno i prava krušna i pizza peć i smoker. Njega slobodno možete koristiti na terasi ili vrtu. Veći modeli su prave tvornice za pripremu hrane - promjeri za roštiljanje se kreću od 53 pa čak do 63 centimetra, a na njima se u jednoj turi može ispeći desetak steakova, ili 20 burgera. Oni su pogodni za prave roštilj freakove, često ih možete vidjeti u kućama za odmor ili restoranima. S obzirom na to da su napravljeni od pečene gline, mogu izdržati sve vremenske uvjete, pa se roštiljati može čak i u zimskom razdoblju.

Mi smo preko zastupnika originalnih Kamado Madness roštilja (www.kamado.hr) isprobali četiri modela: Mini, Junior, Midi i Maxi na kojima smo pripremili različita fina jela: dimili smo rebrica desetak sati, uz pomoć dodatka za ražanj ispekli smo cijelo pile, potom smo skuhali gravče na tavče, ispekli pregršt pizza za društvo koje se slučajno skupilo, ispekli svježu kirnju od 3,5 kg, potom ispekli rib-eye odrezak i napravili peku od teletine. Za sve to potrošili smo oko pet kilograma ugljena – što je nevjerojatno malo u odnosu na klasično roštiljanje.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


Prema riječima zastupnika, osim veličine, Kamado Madness roštilje odlikuje to što dolaze u raznim bojama, a moguće ih je kupiti online na rate uz besplatnu dostavu. Posebno ističu da nisu klasični prodavači nego zaljubljenici u roštiljanje, tako da ih možete uvijek kontaktirati i pitati ih za savjet kako najbolje iskoristiti vaš kamado. Mi siti zaključujemo, skoknite na internet adresu www.kamado.hr.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
KORISNI SAVJETI

Koristite uvijek drveni ugljen koji je u većim komadima. Najkvalitetniji se ugljen dobiva od "tvrdog" drva poput bukve, graba ili hrasta. S druge strane, postoji i ugljen od "mekog" drva – on se proizvodi od smreke ili jele, sadrži previše smole i jednostavno prebrzo sagorijeva.

Roštilj nemojte pretrpavati ugljenom. Bolje je zapaliti manju količinu, pa kada se razgori, dodati još. Ovaj postupak koristite za postizanje visokih temperatura.

Kamado roštilj nemojte zagrijavati preko 400 stupnjeva jer keramika može puknuti – temperatura na samom ložištu je oko 700 stupnjeva.

Deflektor je dodatak koji omogućava indirektno pečenje i kuhanje – on upija toplinu od ugljena i prenosi je ravnomjerno na gornji dio roštilja s time da sprječava direktan kontakt s "vatrom" – što je posebno važno za pečenje tijesta, krumpira, povrća.

Kamado očistite od ostataka prethodnog roštiljanja, maknite izgoreni ugljen, očistite sve površine koje koristimo kod pečenja – rešetku, deflektor i pizza kamen.

Ostaci od prošlog pečenja smanjuju protok zraka ali i dodaju neugodnu "karboniziranu" gorku aromu.

Izravno pečenje koristimo za roštiljanje i prženje. Između ugljena i hrane nema fizičke barijere (samo se stavlja rešetka) i koristi se izravna toplina. Roštiljanje se odvija na temperaturama između 160 i 180 °C.

Pržite na temperaturama između 180 i 220 °C. Idealno za veće i mekše komade mesa, piletinu ili pak puricu. Bilo koji tradicionalni recept za pećnicu idealan je za kuhanje u kamadu.

Dodatak za kuhanje u woku odnosno stalak za wok usmjerava toplinu na središnji dio woka. Priprema se s otvorenim donjim otvorom te otvorenim poklopcem kamada.

Kod pečenja na ploči temperatura će biti najviša u sredini, a nešto niža na rubovima.

Razlika između izravnog i neizravnog pečenja je u umetanju kamenja za preusmjeravanje topline između izvora topline tj. ugljena i namirnice, čime se kamado od roštilja pretvara u konvencionalnu pećnicu.

Tandori pečenje odvija se na 300 °C. Idealno za ražnjiće ili pak za lepinje odnosno tanki beskvasni kruh (npr. naan). Vruća i brza tehnika pomoću koje namirnice zadržavaju sokove.

Meso "smokajte" na temperaturi između 110 i 125 °C. U ugljen dodajte i komade drveta te meso pripremajte ne niskoj temperaturi dulje vrijeme.

Kruh i kolače pecite na kamenu za pizzu koji postavite iznad kamena za preusmjeravanje topline.

Za pečenje u tavi temperaturu namjestite između 135 i 165 °C. Između kamena za preusmjeravanje topline i rešetke ostavite dovoljno prostora kako biste mogli postaviti tavicu.

Za pečenje na ploči zagrijte kamado na temperaturu između 110 i 180 °C, a u ugljen dodajte komadiće drveta kako bi okus ribe ili pileta punjenog češnjakom i sirom te obloženog slaninom bio još bolji.



PIZZA

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

PEČENO PILE

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

ODREZAK S ROŠTILJA

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

GRAVČE NA TAVČE

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

PEKA S ROŠTILJA

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

RIBA NA ROŠTILJU

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:26