FROM SCRATCH

DAVID MOSCOW: "Sve moram ubrati ili uloviti sam. Čak i ubiti kravu radi mesa"

Zvijezda putopisno-kulinarske TV serije "From Scratch" o prošlotjednom snimanju svoje hrvatske epizode u Istri
 Marijana Banko/ Cropix

Vijest da je američki glumac David Moscow sa svojim timom bio prošli tjedan u Istri na prvu će vam možda biti iznenađenje, a kada vam kažemo da je tu zbog naše gastronomije, vjerojatno vam ništa neće biti jasno. Ovaj američki glumac široj je javnosti poznat kao dječja zvijezda koja se probila ulogom u filmu Veliki (engl. Big) redateljice Penny Marshall iz 1988. u kojem glumi uz Toma Hanksa, a tko prati njegovu karijeru, zna i za njegova kasnija ostvarenja u Hollywoodu, ali i na daskama Broadwaya. No, osim što je glumac, David Moscow je i producent, aktivist, avanturist i idejni začetnik putopisnog i kulinarskog serijala From Scratch. Upravo je u Novigradu i okolici Rovinja prije svega tjedan dana karizmatični Moscow snimao novu epizodu druge sezone emisije u kojoj ima ulogu voditelja, a u sklopu koje posjećuje chefove iz cijelog svijeta koji mu kuhaju atraktivna, ponekad kompleksna, ali svakako upečatljiva jela. Potom Moscow ima tjedan dana da prikupi sve sastojke potrebne da skuha to jelo iz ispočetka (eng. From Scratch). No, umjesto da skokne u najbliži veleprodajni dućan (nećemo se lagati, mnogi restorani ovise o takvim trgovinama), Moscow mora sam ubrati, uloviti i proizvesti potrebne namirnice. Tako je u svojim avanturama brao sol na Islandu, lovio hobotnice u Sardiniji, brao divlje jagode u Finskoj i… Ronio školjke u Istri. Pritom ga kamera prati u stopu, izlažući pogledima sve njegove uspjehe, ali i pokoji neuspjeh, što zbog zahtjevnosti zadataka u kojima se do tada nikada nije okušao ili jednostavno sezonalnosti namirnica.

Iako nas je za intervju primio u prostranoj sobi Grand Park hotela u Rovinju, za koji kaže da je najljepši hotel koji je do sada vidio, a nagledao ih se kroz život, David Moscow pokazao se kao osoba neočekivano skromna držanja. Sama logistika našeg intervjua bila je izazovna zbog vremenskih zona i Covid protokola, no jednom kad smo se našli pred Moscowom, sve je bilo jednostavno. Zanimali su nas prvi dojmovi s našeg najvećeg poluotoka: - Hrvatska je nevjerojatna! Prvi put sam ovdje, no već vas dugo želim posjetiti. U Americi kolaju glasine da je Hrvatska sada kao što je Italija bila nekada. Čuo sam za Dubrovnik i Split, a kada su mi rekli da idemo u Istru, bio sam u čudu, zašto baš tamo. Ali Rovinj je jedno od najljepših mjesta na kojima sam ikad bio - nije krio svoje oduševljenje.

image
Marijana Banko/ Cropix


Drugačiji koncept kulinarskog serijala From Scratch privukao je pozornost brojnih gledatelja većinom na američkom tržištu, dok je osvajanje europskog u planu za iduće proljeće. Neočekivana prilika za promidžbu hrvatske gastronomije odvila se u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, no ideja je došla od samog producentskog tima.

- Putujemo svijetom i tražimo zanimljive kuhare te sve počinje od njih. Ne moraju biti kuhari s Michelinovom zvjezdicom, mogu raditi u kuhinjama na kotačima ili biti kućni kuhari. Skuhaju mi ​​obrok i dok ga jedem detaljno s njima raspravljam, raspitujući se o sastojcima. Zatim imam tjedan dana da ih sam pronađem. Ono što je super kod vremenskog ograničenja jest pitanje sezonalnosti. U svakoj epizodi postoji ta zaigranost u kuhinji... - govori nam Moscow pa nastavlja: - Kuhar mora eksperimentirati jer ne uspijemo uvijek naći sve sastojke. Upravo nam taj nedostatak namirnica omogućuje da vodimo rasprave o ključnim pitanjima poput pretjeranog ribolova, zagađenja okoliša, klimatskih promjena i slično. Nazivamo to “stavljanjem lijeka u sladoled”. Pritom ne želimo da svaka epizoda bude ista. Ljudi jedu oko sedam pripitomljenih životinja i skupinu različitih riba te oko 50 pripitomljenih biljaka koje se beru na isti način. Stoga smo počeli postavljati pitanja tko to radi na jedinstven način - objasnio nam je Moscow ideju iza svojeg, u Americi sjajno prihvaćenog serijala. U Istri su tu posebnost potražili, između ostalog, i u noćnom ribolovu.

image
Marijana Banko/ Cropix


- U Istri smo po prvi put išli u ribolov mrežama stajačicama koje se spuštaju sve do morskog dna. Lovili smo već tako srdele ili inćune, ali samo na površini. Upoznali su nas s čovjekom koji izlazi na more noću, što je bio tajni način na koji su ljudi odlazili na ribolov između Prvog i Drugog svjetskog rata, dok su Talijani bili ovdje. Bilo je to jedno od najnevjerojatnijih iskustava u mom životu. Išli smo čamcem koji je imao stakleni prozor sprijeda i svjetlo upereno prema dnu. Ovo je bila stara škola, a saznali smo da postoji samo dvoje ljudi koji još uvijek rade ove čamce. A naš je propuštao - uz grohot se nasmijao i nastavio opisivati: - Stalno smo izbacivali vodu. I uspio sam zatim harpunom uloviti ribu list!

Ono po čemu se From Scratch razlikuje od dosadašnjih gastro-putopisnih uspješnica, činjenica je da se David Moscow ne ustručava zaprljati ruke, koliko kod to na mahove bilo fizički, ali i emocionalno teško. Odličan primjer je epizoda o roštilju u Teksasu za koji je trebao priskrbiti meso. Za to nije mogao ušetati u dućan i kupiti rebarca od mesara ili odreske zapakirane u plastiku i potpuno odvojene od izvora, nego je na farmi jednog manjeg uzgajivača sam morao oduzeti život. Iskustvo koje ga je promijenilo, govori nam.

- Kad živite u gradu i modernom svijetu, a ne uzgajate vlastitu hranu, nesvjesno jedete. Naručite nešto za jesti, kuhar to napravi umjesto vas ili naručite putem interneta klikom na aplikaciju. Sve manje mislite o onome što jedete - to je nekad bila životinja! Jedno od velikih pitanja koje sam imao za farmere i ribare bilo je kako možete toliko ubijati. Ali to je cijela srž onoga što je njihov posao, njihova uloga je da nas opskrbljuju hranom. Ne bih mogao licemjerno reći, u redu je jesti meso, dok god ja ne znam što se sa životinjama događa. Kad sam morao to i sam učiniti, bilo je ludo iskustvo - prisjeća se Moscow.

- Štoviše, od epizode u Teksasu ne jedem više toliko mesa, a moja supruga neko vrijeme ga uopće nije mogla jesti. Sada ga polako ponovno počinje konzumirati i događa se da cijeli tjedan raspravljamo što bismo mogli pripremiti. Meso ne bi trebalo biti na mom tanjuru za svaki obrok, nego u posebnim prilikama. Jedna od stvari koju bismo željeli da ova emisija postigne jest da mesojed, vegetarijanac i vegan mogu pogledati epizodu i reći "to je istina". Komentari koji su me najviše dirnuli bili su upravo od vegetarijanaca i vegana koji su gledali emisiju i rekli da ih je rasplakala. I razumijem zašto.

Svaka epizoda daje gledatelju mogućnost da se poveže s Moscowom dok uči raditi određene zadatke, bez straha da će ispasti blesav ili nesposoban, već dajući realan prikaz težine rada koji čini svakodnevicu uzgajivača svih vrsta, ugostiteljskih radnika i chefova. Upravo je želja da pokaže svijetu koliko se truda ulaže u proizvodnju hrane i koliko je u Americi, točnije u Los Angelesu u kojem Moscow živi sa suprugom i sinom, ona nemoguća bez migranata koji ne samo da uzgajaju hranu, nego je i pripremaju u kuhinjama restorana svih vrsta i oblika bila razlog zašto je krenuo u snimanje vlastite serije. Potaknut predsjedničkom kampanjom aktualnog predsjednika Donalda Trumpa iz 2016. u sklopu koje je Trump pozivao na izgradnju zida između SAD-a i Meksika, Moscow je odlučio snimiti dokumentarac u kojem svoje omiljeno meksičko jelo i piće - tacose i margaritu radi ispočetka, prikazujući pritom svijet migranata i ukazujući na njihovu važnost.

- Tijekom posljednjih izbora Trump je aktivno govorio strašne stvari o ljudima iz Srednje Amerike i o imigrantima. Napadao je radnike koji su u SAD-u okosnica restoranske industrije! Želio sam snimiti dokumentarac u vrijeme tih izbora, otići upoznati meksičke berače kukuruza i druge radnike koji stvaraju tu popularnu hranu. Andrew Zimmern koji radi seriju Bizarre Foods i producentska tvrtka koja stoji iza serijala Anthonyja Bourdaina preporučili su nam da bismo umjesto dokumentarca trebali od toga napraviti tv-emisiju jer su to razgovori koje treba voditi - ispričao nam je o začetku ideje.

image
Marijana Banko/ Cropix


Nakon prve uspješne sezone, u tijeku je snimanje druge, za koju će Moscow, osim Hrvatsku, posjetiti još i u Portugal, Maltu, Keniju, Gruziju, kao i neke zemlje Latinske Amerike, južnog Pacifika i Azije. U hrvatskoj epizodi ugostila ga Marina Gaši, naša poznata chefica koja sa svojim suprugom Davorom Buršićem vodi restoran Marina u Novigradu. Nakon što mu je pripremila nekoliko jela u kojima su vidljivi utjecaji različitih kuhinja na ono što danas smatramo hrvatskom gastronomijom, ispričao nam je Moscow, pozvala je cijeli tim sebi doma da se opuste nakon snimanja, ugase kamere i sjednu za stol, što je bila najbolja stvar koja im se dogodila taj dan i koju još prepričavaju: - Marina je sjajna. Tvrd je orah, radi stvari na svoj način. Kad smo završili sa snimanjem, pozvala nas je da svi ostanemo. Snimateljska ekipa je odložila kamere, a ona je na stol stavila lonac pun domaće tjestenine s maslacem i tartufima. Kad smo svi završili moj je režiser uzeo lonac sa stola, stavio ga u krilo i sa žlicom nastavio jesti - ispričao nam je uz smijeh David Moscow.

Kao i svaki chef koji je do sada sudjelovao u snimanju epizoda From Scratch, i Marina je pomogla ekipi savjetima u vezi uzgajivača i dobavljača od povjerenja, nakon čega su Moscow i njegov tim otišli su u potragu za ribom, školjkama i tartufima. Nismo mogli odoljeti da ne pitamo samu Marinu Gaši za dojmove: - Ekipa je bila super! Inače nisam tip koji se pretjerano voli snimati, ali sve je bilo ležerno, bili su to opušteni mladi ljudi. Fora mi je što Moscow mora sam naći sve sastojke, jedino me tražio da jela koja pripremim budu u sezoni. Isprva sam htjela pripremiti neka od jela koja poslužujem u restoranu, ali nije bilo potrebnih sastojaka. Svidjelo mi se i to što je prvi dio snimanja bio intervju sa mnom, pri čemu sam naglasila da za njega radimo jela koja inače ne nudim u restoranu. Primjerice, inače ne radim s tartufima, ali htjela sam napraviti jednostavnu paštu s bijelim tartufom koji im je bio zanimljiv, zatim sam pripremila buzaru s dondolama i jedno jelo s listom, kremom od tikve i beurre blancom. Ne daju nikakve upute prilikom snimanja nego je sve spontano, “go with a flow”, bitno im je da budeš što jesi. Na kraju je bilo kao da smo stari frendovi koji kuhaju skupa, a tamo netko usputno snima - zadovoljno je opisala Marina Gaši.

image
Marijana Banko/ Cropix


Prva sezona serijala, snimljena prošle godine, prikazana je na američkom kanalu FYI, dok je drugu, koju trenutno snimaju, otkupio kanal A&E. Moscow se nada da će do travnja iduće godine postići dogovor s jednom od streaming platformi kako bi serija postala dostupna i na europskom tržištu. Upravo bi na proljeće trebala biti objavljena i epizoda posvećena Hrvatskoj.

Recept Marine Gaši iz serijala From Scratch

Tjestenina s maslacem i tartufima

300 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna
300 g žumanjaka
prstohvat soli
maslac
bijeli tartuf

Priprema:

Umijesite sve sastojke u kuglu i ostavite u hladnjaku oko sat vremena da odmori. Razvaljajte tijesto na 2 mm debljine, pospite brašnom, zarolajte i režite nožem tagliatelle od 0,5 cm. Kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi oko četiri minute, dodajte u tavu s prethodno otopljenim maslacem, dodajte škrobnu vodu od kuhanja i završite još minutu u tavi. Servirajte i naribajte svježi bijeli tartuf.

image
Marijana Banko/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2020 14:24