GDJE NA BURGER?

Dežman bar se budi iz sna i širi svoju ponudu na super popularne Mason burgere

 Sandro Sklepic/
Popularni brend burgera, Mason burgers & stuff nekoliko godina zaredom imao je najbolje burgere na festivalima u gradu

Jedno od nekad najpopularnijih mjesta u gradu, naravno s pokrićem, pogotovo dok je ondje radila Andrea Klemenčić nekako je s vremenom utihnulo. Ipak, stvari se mijenjaju. Popularni brend burgera, Mason burgers & stuff objavio je na svojim društvenim mrežama kako će se njihovi burgeri uskoro moći pojesti u zagrebačkom Dežman baru.

Podsjetimo kako su burgeri s potpisom Mason burgers & stuffa nekoliko godina za redom bili proglašeni za najbolje na Zagreb Burger Festivalu, a iza kojeg stoji Ivan Zidar. Puljanin Ivan Zidar nije po struci kuhar, ali kuhanje mu je nepresušna strast, energija koja ga pokreće u stvaranju. On je naime grafički i web dizajner, fotograf, a još 2017. zainteresirao je širu javnost s burgerom od špalete i junetine.

Ideja mu je bila replicirati nešto staro istarsko. Riječ je o receptu koji je razvio na bazi njihovog tradicionalnog istarskog recepta koji je pomalo zaboravljen - špaleta giravolta. Nekada se špaleta za Uskrs rezala jer je bila tanja od pršuta i onako svježa se pripremala na maslinovom ulju i s bijelim vinom. Danas tek poneki restorani to nude, a ja Zidar je tu tradiciju uveo u burger. Nakon burgera sa špaletom osmislio je burger Dimljeni smoky Dolac gdje mu je inspiracija bio Dolac, a radilo se o burgeru od mesa dimljenog u odležavanju, začinjenog majonezom od pancete i dimljenim sirom.

Osim toga, Zidar je aktivan na brojnim dizajnerskim i umjetničkim projektima, a jedna od istaknutijih je svakako inovativna pokretna solana studija Boir koja je prisvojila brojne nagrade.Ovog ljeta u sklopu manifestacije Artupunktura na Dolcu je istoimeni studio, iza kojeg stoje Ivan Zidar i njegova supruga Vlatka Leskovar, realizirao zanimljivu instalaciju na tržnici Dolaca. Naime, u devet arkada bilo je prikazano devet komadića prošlosti odnosno scene koje iz devet dekada. Gledatelji su tako kroz jedinstvenu svjetlosnu instalaciju doživjeli prolaznost vremena i promjene koje su se tijekom godina događale na jednom od najprepoznatljivijih mjesta u Zagrebu – živopisnoj tržnici Dolac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:43