GDJE NA GABLEC?

Dobri ćevapi za koje nikad niste čuli, pečenje i štrudla s rezervacijom i super veganska hrana

Donosimo vam pregled šest mjesta za gablec ili dnevni ručak gdje ćete dobro jesti

Kultno mjesto za ribu (ali i meso): Bistro Vukušić, Žitnjak

Adresa: Slavonska avenija 22D

Bistro kod Vukušića mjesto je koje privlači raznoliku publiku pa ćete tako u razvedenom prostoru restorana naići na obiteljske ručkove u tijeku, grupice muškaraca u odijelima, prijateljice kako dijele štrudle ili pak društvo djevojaka i mladića koji Kod Vukušića vjerojatno jedu otkad su bili djeca. Okruženi bivšim industrijskim pogonima i skladištima, u mitskoj zagrebačkoj industrijskoj zoni na Žitnjaku gosti su većinom redoviti i jako dobro znaju da će ovdje za relativno mali novac dobiti odlično spravljena jela od friških namirnica, jer promet je ovdje takav da im dotok do restorana mora biti neprekidan. Rijetko gdje ćete u restoranu doživjeti tako razdraganu atmosferu, toliko sreće i osmijeha na licima gostiju kao ovdje. Posljednji put smo ondje uživali u teletini s bižima i pire krumpirom te janjećoj koljenici s njokama. Meso se u oba slučaja moglo rezati vilicom od mekoće, a svatko je imao svog favorita među umacima.

image
Privatna Arhiva/

Za ljubitelje veganske prehrane i one koji žele dati priliku: Plant Punkt

Plant Punk u zagrebačkoj ulici kneza Višeslava. Za sada samo take out restoran otvorila je Maja Bučić, gastro zajednici poznatija iz nekadašnje Beštije. U ponudi imaju zasitnu marokansku juhu od leće, sjajne, bogato punjene tacose s pečenim povrćem, proteinsku salatu te slasne sendviče sa sporo kuhanim bukovačama. Kod pripreme jela koriste isključivo povrće, mahunarke i žitarice. Jučer smo naručili kokomo avokado tacose i dobili besplatnu marokansku juhu. Tacosi su bili ultrabogati i dobijete ih tri komada što je zbilja dovoljno za gablec nakon kojeg treba nastaviti s poslom! Karamelizirana cvjetača s orahom, pečeno povrće, hrskavi slanutak, avokado, salata, mladi luk i domaća vegan majoneza odlična su kombinacija. Trenutno je kombinacija tacosa i juhe na promotivnoj akciji pa je cijena 58 kuna.

image
Privatna Arhiva/

Ćevapi za koje nikad niste čuli: Bistro Ponikve

Adresa: Jagnjedje 1

Restorani uz nogometna igrališta uvijek imaju roštilj, a najčešće i pečenja - janjetinu odojke, naravno uz gablece. Ovaj, na sjevernoj bandi igrališta NK Ponikve, ima samo roštilj. Tu gazda sve radi sam. Kad kažemo sam, to znači: sam nabavlja meso iz svojih pouzdanih izvora (junetina od jednog mesara, svinjetina od drugog, piletina i puretina od trećeg), sam ga melje, mijesi začinjava i oblikuje, a često osobno i peče, uz dvije pomoćnice. Čak i ako ne preferirate sitnije mljevenu junetinu u ćevapima, ovo je toliko ukusno, sočno i dobro ispečeno da se morate vratiti. Ćevapi s lepinjom i lukom stoje 45 kuna.

image
Privatna Arhiva/

Tradicionalno i obilno: Konoba Vinko

Adresa: Slovenska ul. 22

Tradicionalni obiteljski restoran "Kod Vinka", koji se nalazi nedaleko od Trga Francuske Republike i Zapadnog kolodvora, poznat je po gablecima i ponudi domaće hrane u kojoj gosti mogu uživati samo radnim danom, ali obavezno unaprijed rezervirajte stol. Ovdje dolazite na pečenje, jetrica na naglo s češnjakom, sarme s pireom, lešo meso i slično. Ostavite mjesta za desert i njihovu štrudlu od jabuka koju svaki dan rade sami i koja uvijek, kako su nam otkrili konobari, vrlo brzo nestane.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Tajland u Zagrebu: Saralee's thai street food

Adresa: Ulica Crvenog križa 31

Da se u Saralee's thai street foodu kod Importanne Galerije, donedavno jedinom mjestu s autentičnom tajlandskom hranom u Zagrebu, i dalje kuha vrlo dobro, prilično je jasno svakome tko u vrijeme ručka prošeće potezom od Martićeve do Vlaške, pa naiđe na gužvu pokraj kioska iz kojeg se šire omamljujući mirisi curryja, stir fryja i drugih azijskih specijaliteta. Ovdje smo isprobali pileća krilca i chicken curry spring rolice i oba jela bila su sočna, okusom puna, a s obzirom na to da je u pitanju predjelo, i prilično zasitna. Wonton s piletinom ujedno je i najbolje jelo koje smo tom prilikom ovdje kušali, pa smo, na odlasku, naručili još jednu porciju za doma.Prošlog tjedna otvorili su novi restoran pod istim brendom i to na adresi Ulica Crvenog križa 31. Postojeći kiosk će i nastaviti s radom.

Pizza time: Basta Gourmet Jarun

Pizzerija u Hrgovićima na Jarunu nalazi se pokraj Gradske knjižnice, na platou koji gleda na Horvaćansku cestu. Njihovu pizzu jeli smo milijun puta. Najčešće uzmemo klasičnu Margheritu ili Bufalinu (mozzarella di buffala, cherry rajčice, bosiljak, maslinovo ulje), a baš kad se želimo počastiti onda najviše volimo Primaveru (umak od žute rajčice, mozzarella buffala, bresaola, grana padano, maslinovo ulje, bosiljak). Poseban plus je i dobro stanje pizze kad je naručimo putem dostavnog servisa jer svi smo se bar jednom našli u situaciji da omiljeni film baš želimo pogledati uz dobru pizzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:22