VELIKI TEST PANETTONEA

Epizoda treća: isprobali smo najpopularniji hrvatski panettone, privlačan izgled nije mu jedina prednost

Nakon panettonea talijanskih brendova Tre Marie i Gucci Osteria da Massimo Bottura, na red je došao i jedan hrvatski

Kako smo već najavili, ove smo godine, nakon brojnih upita za preporuku panettonea, odlučili organizirati malo kušanje i pronaći onaj koji bismo i sami vrlo rado ponovili. Budući da dobro znamo kako je priprema ovog, kako ga vole nazivati, Mount Everesta u slastičarstvu zahtjevan zadatak koji iziskuje puno truda, znanja i strpljenja, kušanju smo prije svega pristupili s velikim poštovanjem.

Okupili smo šest kušača, redom amatera, te smo se vodili jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura. Nešto kao da za obiteljskim stolom, u društvu članova obitelji koji vole dobro pojesti, komentiramo ono što je ispred nas. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.

image

U kušanje smo uključili četiri panettonea poznatih talijanskih brendova i dva hrvatska

Vedran Peteh/Cropix

Naše dojmove o panettoneu talijanskog proizvođača Tre Marie možete provjeriti ovdje, a one o panettoneu iz Gucci Osterije da Massimo Bottura ovdje. U nastavku donosimo komentare na jedan od dva hrvatska koja smo uvrstili u testiranje - Kroštulinom i Boogie Labovom panettoneu.

image
Vedran Peteh/Cropix

BOOGIE LAB

Zagrebački Boogie Lab svoja vrata u novoizgrađenom Parku kneževa otvorio je početkom godine. Budući da iza brenda stoji već uigrana ekipa iz pakoštanske Kroštule, velika popularnost od samog početka bila je gotovo zagarantirana. Tako se divno uređen lokal u zagrebačkoj Branimirovoj ulici brzo pretvorio u mjesto susreta brojnih ljubitelja bruncha, dobrog kruha i peciva, pizza i koktela. Kako Kroštula već nekoliko godina unazad izbacuje svoj Bolji Panettone, nije baš nikakvo iznenađenje da je ove godine pod oba brenda, Kroštula i Boogie Lab, predstavljena nova linija u zabavnom pakiranju. Panettone, kako smo nedavno prvi pisali, nude u nekoliko varijanti, s čokoladom, s kandiranim voćem, s pistacijom i limunom te mandarinom i bijelom čokoladom, a mi smo se, kako bi kušanje bilo pošteno, odlučili za onaj s kandiranim voćem. Dobro je spomenuti i kako je Kroštula u suradnji s Krašom napravila Bajadera panettone.

image
Vedran Peteh/Cropix

Gdje kupiti: osim na webshopu Kroštula.hr, u pekarnicama Kroštule u Zadru i u zagrebačkom Boogie Labu, svoj panettone moći ćete kupiti i u zagrebačkim poslovnicama Fisherije i Špeceraja, kao i u Balance brunchu na Šalati. U Puli će ga držati Kolijevka kruha, u Opatiji Romero, a u Voloskom Butiga. Nudit će ga i riječki Croatia in the box, splitski OŠ Kolač i Biberon te Miva Galerija vina u Dubrovniku.

Cijena: 34 eura (1 kg)

Dojmovi:

Već na prvi pogled jasno je kako je ovo panettone s najvećim rupama, a prije samog kušanja znali smo i da će biti iznimno sočan. Nismo se prevarili. U odnosu na ostale, ovaj je najvlažniji, kao da je natopljen sirupom poput baklave. Topi se u ustima toliko da gotovo da ga i nije potrebno žvakati. Dosta je sladak, ali od slastice ovog tipa to smo nekako i očekivali. Svi za stolom složili su se kako se ovog panettonea može pojesti samo jedna šnita, jer je prilično zasitan. Ljepljiv je, bogat kandiranim voćem i korica mu je grublja, ali izgleda prilično primamljivo. "Baš jedan rustikalan panettone", zaključila je jedna kušačica na kraju, a kušač dodao kako stajanjem postaje još bolji.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:35