KORJENAŠ I REBRAŠ

EVO NA ŠTO ZAPRAVO MISLE KAD KAŽU CELER: Koja je razlika između rebraša i korjenaša?

 Marko Miščević
Korjenaš je dobro poznat u našoj regiji, a rebraš se češće jede na zapadu

via GIPHY

REBRAŠ

Navikli smo celer rebraš, odnosno bjelaš (Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.) gledati u stranim filmovima i serijama kao obaveznu grickalicu svih koji žive zdravo, što zapravo nije daleko od istine! Ova vrsta celera pouzdano snižava tlak i razinu kolesterola, a prepuna je vitamina K i B-kompleksa te odlično djeluje na zdravlje.

Marko Miščević

Za razliku od korjenaša, rebraš nema zadebljanje korijena, većinom se jede svjež, ubacuje se u brojne sokove i smoothieje, ali i u juhe i variva. Posebno je ukusan kad ga umočite u slane namaze, poput onih od sira ili slanutka, a jede se često i u kombinaciji s kikiriki maslacem i grožđicama. Celer rebraš zna narasti više od pola metra uvis, a kada ga kupujete, pripazite da mu stabljike budu čvrste, svjetlije zelene i mirisne. Jednom kada ga operete, osušite i uklonite moguće smeđe dijelove, u hladnjaku vam može stajati do tjedan dana.

KORJENAŠ

U hrvatskim kuhinjama ova vrsta celera (Apium graveolens L.) priprema se barem jednom tjedno, kada se radi nedjeljni ručak i kuha neizostavni lonac domaće juhe s grincajgom. Na tržnicama ga možete kupiti razrezanog u kombinaciji s povrćem za juhu, cijelog i to očišćenog od zemlje, sitnog korijenja i lišća, ali i s lišćem koje je također jestivo.

Marko Miščević

Kod ovog povrća ne vrijedi filozofija “što veći, to bolji”, nego upravo suprotno, jer što je korijen veći, to su veće šanse da je u svom središtu šupalj i spužvast. Osim bistre juhe, od njega se radi i ona gusta i aromatična, može ga se i pohati te kuhanog koristiti u salatama, dok će neočišćeni celer korjenaš u hladnjaku izdržati čak nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:23