The Signature Dish

Freske na tanjuru i religiozno iskustvo visoke kuhinje uz Jeffreya Vellu, Marinu Gaši, Danijela Đekića, Davida Žefrana i Mašu Salopek

U rovinjskom restoranu Cap Aureo, koji od ove godine nosi i Michelinovu zvjezdicu, održana je humanitarna večera The Signature Dish: Frescoes on the Plate, na kojoj su kuhali poznati chefovi: domaćin Jeffrey Vella, Marina Gaši, Danijel Đekić, David Žefran i Maša Salopek

Što bi se dogodilo kada bi se stoljetne istarske freske, ti nijemi arhivi zajednice, mogle kušati? Kada bi se prizori skromne Posljednje večere iz Bala, Plesa mrtvaca iz Berma ili simboli zemlje i mora iz Vižinade pretočili u suvremeno kulinarsko iskustvo? Odgovor je spektakularno ponuđen na tanjurima jedne iznimne humanitarne večere u rovinjskom restoranu s jednom Michelinovom zvjezdicom, Cap Aureo, gdje je projekt "The Signature Dish: Frescoes on the Plate" još jednom dokazao da gastronomija može biti umjetnost, a stol oltar zajedništva. Ipak, prava snaga ove večeri nije ležala samo u konceptu, već u ljudima; u besprijekorno uhodanom timu restorana Cap Aureo i impresivnoj postavi chefova koji su se okupili oko plemenitog cilja.

image
Ana Knežević

Večer je započela na jedinstven način. Svi chefovi – Jeffrey James Vella, Marina Gaši, David Žefran, Danijel Đekić i Maša Salopek – izašli su pred goste. Svaki od njih, s mikrofonom u ruci, ukratko je predstavio filozofiju iza svog jela. Vella je govorio o promišljenom putovanju i povratku, Gaši o tome kako pušta da more govori za nju, jer smatra da riječi samo odvlače od jela, Đekić o oživljavanju tradicije gozbe, Žefran na šaljiv način o susretu i igri s jastogom te Maša Salopek o pretvaranju rustikalnog istarskog deserta u modernu interpretaciju. Bio je to intiman i snažan uvod koji je gostima dao ključ za razumijevanje onoga što će uslijediti.

Atmosfera u restoranu bila je prepuna tople, gotovo obiteljske energije. Gosti su, umjesto da mirno sjede za stolovima, znatiželjno prilazili otvorenoj, besprijekorno čistoj kuhinji, koja je te večeri pulsirala kao srce cijelog događaja. Bio je to fascinantan prizor: tih, fokusiran balet kuhara, savršeno uigranog tima Cap Aurea, koji se kretao u skladu s gostujućim zvijezdama večeri. Pod budnim okom voditelja restorana Željka Lozančića sve je teklo glatko, s elegancijom i preciznošću koja se rijetko viđa. Cjelokupna organizacija, poduprta vizijom Maistre, a provedena uz ključnu ulogu Zorice Bocić, manifestirala se kao besprijekoran i elegantan događaj.

image
Ana Knežević

Večer je bila posvećena oblikovanju i inspiraciji nove generacije kulinarskih talenata Strukovne škole Eugena Kumičića, a njihova ravnateljica, gospođa Nataša Jančić, s profesoricama Tanjom Ranić Rovis i Marijom Orbanić, s ponosom je pratila događaj. Posebnu težinu večeri dala je prisutnost gošći iz Dubaija, članica žirija prestižne međunarodne nagrade Eventex, gdje je ovaj projekt ove godine osvojio srebrnu medalju. Njihov dolazak bio je snažna podrška plemenitom humanitarnom cilju. Sve je bilo prožeto osjećajem zajedništva, a glazbena podloga vokalistice Marcele Oroši uz pratnju Ante Škurle dodatno je obojila emotivnu atmosferu.

image

Petit fours

Ana Knežević

Nakon chefova, pred goste su izašle majka Marina i kći Olga Visintin iz vinarije Veralda, čija je prezentacija bila stručna i puna strasti. Smještena na bijelim brežuljcima Bujštine, Veralda je jedna od vodećih ekoloških vinarija u Istri, posvećena autohtonim sortama poput malvazije i refoška. Njihova priča je spoj tradicije i inovacije, gdje se dugogodišnje iskustvo savršeno nadopunjuje sa svježim idejama koje je donijela Olga nakon povratka s magisterija vinarstva u Udinama. Večer je započela njihovim elegantnim pjenušcem Blanc de Noir Veralda 2021, napravljenim od refoška, a potom su uslijedili sljedovi, svaki praćen vinom koje je ispričalo svoj dio priče.

image

Kuhari u akciji

Ana Knežević

Domaćin Jeffrey James Vella, glavni chef samog Cap Aurea i vizionar čiji intelektualni pristup kuhanju pomiče granice, otvorio je večeru fantastičnim tanjurom. Predstavio je dva dijela jednog slijeda: prvo, na roštilju pečen kupus, poslužen s bogatim umakom od dagnji i piva, posut kavijarom. Zemljana, blago zadimljena slatkoća kupusa suprotstavila se intenzivnom jodu umaka od dagnji i oštroj gorčini piva, stvarajući kompleksan, ali savršeno uravnotežen zalogaj. Pored toga, poslužen je i delikatan tart od pečenog kupusa i ukiseljenih dagnji, minijatura koja je ponovila okuse u novoj teksturi. Bilo je to iznimno jelo, a lijepo se spojilo s vinom koje je pratilo slijed.

image

Fritula s tartufom

Ana Knežević

Slijedila je Marina Gaši, chefica čije je ime sinonim za istarski minimalizam i čiji restoran Marina u Novigradu slovi za hram morske kuhinje Istre. Njezina filozofija je misterij sam po sebi: kod nje ne postoji fiksni jelovnik, već se gosti prepuštaju inspiraciji trenutka, ovisno o tome što su ribari tog jutra donijeli s mora. Tanjur iznenađenja, čista esencija mora, dokaz je filozofije da priroda govori sama za sebe, a uz njega je poslužena Malvazija Dorata Veralda 2019. Olga Visintin objasnila je kako je riječ o vinu od odležanih grozdova s jednomjesečnog kontaktnog odležavanja na kožici, što mu daje duboku zlatnu boju, kompleksnost na nosu i eleganciju u ustima, savršeno prateći snažne okuse mora.

Gost iz Slovenije, David Žefran, chef restorana Milka u Kranjskoj Gori s dvije Michelinove zvjezdice, majstor tehničke preciznosti, predstavio je rep jastoga oplemenjen čvarcima, čiju je bogatu teksturu uravnotežila živahna kiselina ukiseljene repe. Bila je to demonstracija vrhunskog znanja, gdje se slatkoća jastoga isprepletala s hrskavom teksturom i oštrom kiselinom. Uz ovo jelo poslužena je Malvazija Le Rote Veralda 2022, Olgino osobno remek-djelo. Objasnila je kako je to vino njezina potraga za granicama sorte, s maceracijom od čak tri mjeseca, bez dodanog sumpora, odležavano u bačvama, intenzivno, živo, jantarno vino koje pršti aromama suhog voća i začina te se briljantno snašlo uz jastoga.

Otac i sin Danijel i Ilja Đekić iz rovinjskog Montea (jedna Michelinova zvjezdica), čuvari tradicije i svečanosti zajedničke gozbe, poslužili su fantastično, rustikalno jelo koje nas je okusom vratilo u istarska sela. Njihov mladi odojak, s iznimno hrskavom kožicom i nestvarno mekim mesom, poslužen uz terinu od odojka, crvenu leću i žuti kupus, bio je moćan, zemljani tanjur koji je slavio jednostavnost i dubinu okusa tradicije. Uz ovo jelo poslužen je Refošk Xtrian Veralda 2020, ponos vinarije, duboko, voćno i intenzivno vino koje je svojom snagom i bogatim aromama tamnog voća i začina savršeno pariralo sočnosti mesa, pokazujući svu raskoš istarskog terroira.

image

Maša Salopek

Ana Knežević

Za sami kraj pobrinula se Maša Salopek, bez sumnje jedna od najvažnijih figura suvremenog slastičarstva i službeno najbolja slastičarka svijeta za 2021. godinu prema izboru The Best Chef, koja trenutačno upravo radi i u Cap Aureu. Njezin desert nije bio samo završetak večere već emotivni i intelektualni vrhunac, tanjur koji nas je najviše oduševio i najdublje povezao s idejom freske. Njezina verzija pandešpanja, obogaćena kremom od cvijeta divljeg komorača, sladoledom od samog kolača i redukcijom terana, bila je rustikalna, a istovremeno nevjerojatno elegantna. Fantastičan spoj slanog i slatkog, s prodornim, otočnim okusom cvijeta komorača, stvorio je kompleksnost koja se dugo pamtila. Uz desert je poslužen Xtrian Brut Rosé Veralda, osvježavajući pjenušac koji je, kako je objasnila Olga, napravljen od refoška i savršeno čisti nepce nakon bogatih okusa.

Čarolija se nastavila dok je Maša pripremala petit fours: keks od kikirikija s kandiranim patlidžanom, zeleni bombon od ulja lovora i kandirani orah. Svi chefovi okupili su se oko njezine stanice, u prizoru koji je simbolizirao poštovanje i zajedništvo te izvanredne večeri. Cijeli događaj svojim je objektivom zabilježila i fotografkinja Ana Knežević, poznata po svom radu za prestižne magazine i brendove kao što su CAP74024, Armani restorani, Les Hommes Public i Zegna, čime je ova večer trajno upisana ne samo u sjećanja, već i u vizualnu povijest vrhunske gastronomije.

image
Ana Knežević

Na kraju, kada su se dojmovi slegli, a nepca još pamtila nevjerojatne okuse, ostao je jasan osjećaj da je "The Signature Dish" mnogo više od gastronomske manifestacije. Gestom okupljanja nekih od najvećih talenata regije oko humanitarnog cilja, tim restorana Cap Aureo još je jednom dokazao da vrhunska gastronomija ima moć ne samo nahraniti tijelo već i nadahnuti duh i stvoriti trajne uspomene. U svijetu u kojem se luksuz često mjeri prolaznim stvarima, ova je večer pokazala da je najveći luksuz zapravo čin davanja i očuvanja onoga što je najvrjednije, baštine, znanja i budućih generacija.

image
Ana Knežević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 03:49