PROVJERENO DOBRE

Fritule nikad ne odbijamo! Ovo su dva recepta po kojima uvijek ispadnu meke, prozračne i ne previše masne

Ponekad su fritule obogaćene dodacima kao što su grožđice, naribana limunova ili narančina korica ili rum, a negdje se u fritule dodaje i naribana jabuka

Vrijeme je Adventa, a hladniji su dani definitivno kao stvoreni za utješne slastice poput fritula. Za one koji vole prženo tijesto, a nemaju vremena za krafne, fritule su idealna slastica koja se puno brže priprema.

Fritule su neizbježan dio hrvatske kulinarske tradicije, posebice u Dalmaciji. Tradicionalno se poslužuju u vrijeme blagdana i karnevala, no često ih možete kupiti na uličnim štandovima u bilo koje doba godine.

image
Berislava Picek/cropix/

Dok ih kod nas vežemo najviše za kuhinju Dalmacije, Kvarnera i Istre, fritule potječu još iz doba renesanse iz Venecije. Tada su osmišljene kao karnevalska poslastica, a prodavale su se na kućicama po cijelom gradu. I tada su se fritule pravile od brašna, jaja, mlijeka, šećera i kvasca. Iz Venecije se recept za fritule proširio i po ostatku Italije te na naše prostore. To širenje recepta za fritule zapravo se i nije dogodilo brzo jer su fritoleri čuvali recept, a u to doba su sastojci od kojih su se pripremale bili skupi.

Bogata povijest otočkih slastica: Korčulani i danas pripremaju recepte koji su opstali kroz stoljeća

Nakon što se napravi tijesto, priprema fritula za pečenje je pomalo specifična: smjesa, koja je gušća od one za palačinke, uzima se u ruku i istiskuje između palca i kažiprsta lijeve ruke, a desnom se rukom istovremeno žlicom odvaja količina potrebna za jednu kuglicu te se spušta u vruće ulje.

Sve hladniji dani stvoreni su za tople fritule s cimetom, uz ovaj recept neće vam trebati više niti jedan drugi

Ponekad su fritule obogaćene dodacima kao što su grožđice, naribana limunova ili narančina korica ili rum, a negdje se u fritule dodaje i naribana jabuka. Na kraju se vruće fritule pospu šećerom u prahu, uvaljaju se u kristal šećer ili se preliju rastopljenom čokoladom.

image
Marko Miščević/Cropix

Osim što se u ovo vrijeme prodaju na gotovo svakom adventskom štandu, i kod kuće često pržimo omiljene zimske kuglice. U nastavku vam donosimo dva provjerena recepta za fritule: jedan je naše suradnice Slavice Šagolj, za fritule s cimetom, dok je drugi recept za klasične fritule s jogurtom i rumom.

Fritule s cimetom

Trebat će vam:
300 g glatkog brašna
2 jaja
2 žlice šećera
1 burbon vanilin šećer
390 g grčkog jogurta
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 prašak za pecivo
2 žlice ruma
ulje za prženje
Za posip:
3 žlice šećera
2 žlice cimeta
1 vanilin šećer

Priprema:
U manju dublju zdjelu stavite sve sastojke za posip, izmiješajte, te svaku pečenu fritulu uvaljajte u cimet. U veću zdjelu stavite jaja te ih izmiješajte, dodajte šećer, burbon vaniliju i sve sjedinite. Dodajte grčki jogurt, cimet i rum. Mokrim sastojcima postupno dodajte suhe sastojke i sve lagano izmiješajte. U posudu za prženje ulijte ulje zagrijte ga. Bitno je da u posudi bude dosta masnoće da se fritule pravilno peku. Malom žličicom uzimajte tijesto i spuštajte u vruće ulje. Svaku hrpicu tijesta pržite sa svih strana dok ne porumene. Pečene fritule vadite rupičastom žlicom. Tople uvaljajte u mješavinu cimeta i šećera.

Klasične fritule s jogurtom i rumom

Trebat će vam:
2 jaja
1 čvrsti jogurt
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 žlice šećera
1 prašak za pecivo
20-25 žlica oštrog brašna
1 žlica ruma
prstohvat cimeta
ulje za prženje, oko 400 ml

Priprema:
U posudu stavite jaja, dodajte obje vrste šećera te dobro izmiješajte. Miješati možete ručno ili električnom miješalicom. Jogurt, sol, rum i cimet iduće su namirnice koje se dodaju. Kad je smjesa glatka lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesa ne treba stajati, možete odmah pržiti tijesto. U dubljoj posudi zagrijte ulje, žličicom oblikujte okruglice i stavljajte da se peku. Okrećite ih da budu ravnomjerno pečene sa svih strana. Tople posipajte šećerom u prahu.

Savjet više!

Pazite da ulje ne bude jako vruće, kada se zagrije stavite ga na najnižu temperaturu jer će vam u protivnom fritule u sredini biti sirove. ko je visoka temperatura, vanjski dio pritule jako brzo potamni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:09