VESELI STOL

HUMANITARNE VEČERE ZA KOJE SE TRAŽI MJESTO VIŠE: Sestre Anita i Sanja Kozina odlučile su objediniti svoju ljubav prema kuhanju i pomaganju!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Anita i Sanja Kozina sestre su iz kojih pršti pozitivna energija. Malo je reći da ne mogu sjediti na miru, a kada ih gledate kako razmjenjuju ideje i uz smijeh prepričavaju dogodovštine, shvatit ćete da vas uopće ne čudi da su upravo ove dvije energične žene do sada odradile šest uspješnih večera pod zajedničkim nazivom Veseli stol na kojima su ugostile po dvadesetak i više ljudi

Za veselje je osim dobre hrane i atmosfere bila zaslužna i činjenica da je riječ o humanitarnim večerama čija je svrha donijeti osmijeh na lice i onima kojima se do sada sreća i nije baš osmjehivala. Naime, posao u jednom veleprodajnom trgovačkom lancu Aniti te rad u banci Sanji nisu bili dovoljni kako bi dan završile sretne i ispunjene. Budući da obje vole kuhati, a Anita pritom vodi i uspješan gastro blog Veseli trbuh, u jednom im je trenutku na pamet pala ideja da zašto ne bi organizirale humanitarne večere? No, prije nego li su se upustile u taj pravi logistički izazov, pokušale su prvo osmisliti posebnu večeru za prijatelje i poznanike da vide što je sve potrebno za takav pothvat.

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: Anita Kozina sa sestrom Sanjom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Prvo smo kod prijatelja pripremile probnu večeru da vidimo kako ćemo to izvesti. Baš smo si bile zadale posla, odlučile smo napraviti čak 18 jela! Bilo je stresno, ali potrebno jer smo znale da želimo početi s organizacijom dobrotvornih večera pa smo svašta naučile - istaknule su Anita i Sanja.

Na toj probnoj večeri sestre Kozina otkrile su da mogu sve što zamisle i da uz dobro planiranje njihova ideja može zaživjeti i u javnost i to na mjestima kao što su Botaničar, Garden Brewery, Aperitivo bar, Centar za kulturu prehrane i slično, te da se večerama pritom može dodati i poseban element - humanost.

Vlado Cvirn

- Na drugoj smo večeri shvatile da organizacijom ovakvih događanja jednostavno ne možeš zaraditi, ali nam to zapravo nije ni bio cilj. Guštamo obje u kuhanju, pri čemu sam ja uvijek bila više za slastice, a Sanja za slano. Na kraju smo odlučile pokušati kontaktirati što više naših proizvođača kako bismo pokrile namirnice, a sve što ostane od ulaznica skupimo i darujemo onima kojima svaka pomoć dobro dođe - objasnila je Anita.

Vlado Cvirn

Dio namirnica i potrepština za Veseli stol Aniti i Sanji doniraju hrvatski proizvođači koji su odmah uskočili kako bi pomogli pa su gostima tako do sada bila poslužena vina hvarske vinarije Plenković, prirodni sokovi Agropošta, pića tvrtke promili.hr, sirevi Paške sirane i suhomesnati proizvodi Dobro, piva Pivovare Medvedgrad, Zadružne pivovare Brlog i Garden Breweryja, a namirnice za pripremu jela dosad su donirali brojni proizvođači kao što su Mesnice Ravlić ili pak IgoMat d.o.o, Rajska rajčice, Cromaris, Green Friends, OPG Džolan i mnogi drugi.

Vlado Cvirn

Anita i Sanja nadaju se da će ubrzo naći sponzore koji će im pomoći nadomjestiti ostatak troškova kako bi zarada od kotizacija za večeru u potpunosti mogla ići u donacijsku kutiju koji gosti mogu dodatno popunjavati i tijekom večere. Sav iznos potom ide u ruke vrijednim voditeljima brojnih humanitarnih udruga pa su tako do sada priliku za suradnju sa sestrama Kozina i Veselim stolom imale, primjerice, udruge Krijesnica, Djeca Leptiri ili Specijalna bolnica za kronične dječje bolesti Gornja Bistra, a u planu im je večeru koja slijedi posvetiti hrvatskom ogranku međunarodnog udruženja Crveni nosovi, čiji članovi uveseljavaju osobe u teškim životnim situacijama.

Vlado Cvirn

Do sada je održano šest večera, a svaka je bila posvećena drugoj zemlji s menijem koji uključuje toplo i hladno predjelo, glavno jelo i desert povezane s odabranom destinacijom. Koreja, SAD, Italija i Engleska samo su neke od država koje su nadahnule Anitu i Sanju. Svaka večera je do sada bila održana u nedjelju s početkom oko šest popodne, a nerijetko bi potrajala gotovo do ponoći jer goste u često nepoznatom društvu zadrži dobro raspoloženje.

Vlado Cvirn

- Uvijek nam je zapravo najteže pronaći lokaciju, ali jednom kad to osiguramo, bacamo se na kreativni dio - planiranje menija. Od zamisli do same izvedbe u prosjeku prođe mjesec dana. Treba nam vremena da smislimo jelovnik - uz smijeh je komentirala Anita, na što se Sanja ubacila: - Zato što se uvijek malo posvađamo, ali smo na kraju zadovoljne sa svime što smo isplanirale. Otprilike tri tjedna prije održavanja večere objavimo datum i lokaciju te natuknemo koja bi zemlja mogla biti tema večere. Iako nam sve ovisi u prostoru i činjenici da se večeru za manje od 20 ljudi ne isplati organizirati jer na kraju udruzi ne skupiš značajan iznos donacije, do sada smo uvijek popunile sva mjesta. Postoje već ljudi koji dolaze redovito i koji se prepoznaju. Iz različitih su društava i upoznali su se baš na našim večerama što pridonosi sjajnoj atmosferi.

Vlado Cvirn

U ove dvije i pol godine otkako postoji Veseli stol, Anita i Sanja ipak nisu sve morale same pa im je tako u pomoć stizao i profesionalni kuhar Darko Debić koji je nekad radio kao sous chef u zagrebačkoj Esplanadi, kao i koktel-majstor Petar Knežević, fotograf Vlado Cvirn i Vanja Varga, inače voditeljica Centra za kulturu prehrane i organizatorica humanitarnih događanja u okviru novog brenda Djelovanje. Uz pomoć prijatelja i obitelji Anita i Sanja svaki put opreme i ukrase prostor stvarima koje su s vremenom skupile, pronašle naokolo po obiteljskim tavanima ili kupile u zadnji čas: - U spavaćoj sobi već imamo kutije s tanjurima jer više nemamo gdje staviti sve potrepštine, a stalno nam treba nešto novo - objasnila je Sanja.

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: glavno jelo.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Uvijek imamo ekstra vrećica s ukrasima, namirnicama, prikupljamo stalno nove tanjure i čaše kako bismo sve pokrili. Na posljednjoj večeri smo se borile da pronađemo čaše za pjenušac jer smo na njoj imali premijeru Plenkovićeva pjenušca Bogdanuša, što dosad nikada nismo posluživali. Više nemamo gdje držati sve to! - uglas su sretno komentirale sestre Kozina. Iduća večera bit će održana 26. siječnja u zagrebačkoj majstorskoj pekari Korica u Preradovićevoj ulici i svega 30 mjesta je dostupno za uživanje u hrani za tijelo, ali i dušu, a prijaviti se možete putem društvenih mreža na profilima Veseli trbuh na Facebooku i Instagramu.

Iako je tema večere gostima nepoznanica sve do zadnji čas, uz tek pokoji trag vidljiv na vizualima koji prate najavu događanja, Anita i Sanja pristale su nam otkriti da je tema iduće humanitarne večere Veseli stol jedna egzotična zemlja - daleka Perzija!

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: desert.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Inače damo naslutiti iz pozivnice koja je tema, no ona je zapravo uvijek iznenađenje za goste, nikada ne znaju što je na jelovniku. Zadnja zemlja koju smo radile je bila Italija pa smo sada htjele nešto drugačije i odlučile smo se za Perziju koja predstavlja današnji Iran i okolne zemlje, a obilježava je uporaba brojnih začina poput cimeta, kardamoma, kurkume, ružine vodice i slično… Nastojimo dobro istražiti kuhinju zemlje koju smo odabrale za temu. Uglavnom pregledavamo kuharice i istražujemo po internetu ili smo negdje i same bile pa nam to također oblikuje jelovnik - istaknule su.

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: piletina u rizi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Kako bi nam dočarale što sve obilježava perzijsku kuhinju, ove svestrane sestre pripremile su nam tri recepta koja će vas nadahnuti da i sami istražujete kuhinje izvan granica Europe.

ASH-E-DOOGH ILI JOGURT JUHA

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: juha.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

TAH-CHIN - RIŽA S PILETINOM I JOGURTOM

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: piletina u rizi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

LATIFEH - KEKSI S PISTACIJOM

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: desert.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 04:27