JESTE LI ZNALI?

Ime je dobila po biciklističkoj utrci, a kućna priprema ove francuske slastice pravi je izazov

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Recept za francuski klasik s nama je podijelila Martina Žuljić iz čakovečke Beške

Kada smo nedavno posjetili čakovečki bistro Beška, talentirana pastry chefica Martina Žuljić otkrila nam je kako obožava raditi francuske deserte, a jedan od omiljenih svakako joj je i Paris-Brest, kojeg odnedavno i priprema u kuhinji Beške.

"Ne robujemo klasičnim desertima. Gosti već znaju kako radimo pa često ne gledaju meni, radije pitaju što smo novo spremali", rekla nam je tada Martina i dodala kako se mnogo toga iz kuhinje koristi i na šanku. Primjerice, sami rade karamel koji stavljaju u ledenu i irsku kavu, od bazge ubrane u Gornjem Međimurju rade panna cottu i koktele, a od dunja za kolače slažu čaj.

image
Vedran Peteh/Cropix

Na kraju razgovora, Martina Žuljić provela nas je kroz pripremu Paris-Brest slastice pa nam tako detaljno objasnila kako se radi choux tijesto, praline pasta te mousseline krema s bademima. Od navedenih sastojaka dobit ćete četiri komada Paris-Bresta. Recept potražite u nastavku.

KAKO JE NASTAO PARIS BREST?

Danas francuski klasik Paris-Brest ime je dobio po biciklističkoj utrci koja se održava na relaciji Pariz – Brest, a vjeruje se kako je 1910. godine Pierre Giffard, tadašnji urednik jednih francuskih novina, zamolio lokalnog pastry chefa Louisa Duranda da osmisli desert koji će slaviti utrku. Durand je potom osmislio slasticu koja dolazi u obliku kotača i napravljena je od kuhanog tijesta, posipana komadićima badema pa pečena, prerezana na pola i punjena mousseline kremom od lješnjaka. Pečeno tijesto Durand je kremom punio posebnim nastavkom za slastičarku vrećicu kako bi izgledom podsjećala na žbice od bicikla. Paris-Brest nekada se pripremao kao jedan veliki kolač, dok danas najčešće dolazi u manjim varijantama.

image
Vedran Peteh/Cropix

Za choux će vam trebati:

145 g brašna

22 g šećera

160 g vode

80 g maslaca

170 g jaja

prstohvat soli

Vodu, maslac, te sol zagrijavamo na laganoj vatri do vrenja. Maknite s vatre te dodajte brašno pomiješano sa šećerom. Miješajte kuhačom ili špatulom dok ne dobijete kuglu. Vratite na vatru te neprestano miješajte. Kuhajte minimalno 5 minuta. Smjesa se mora odvajati od posude. Želimo što više vlage iskuhati, a da pritom ne isušimo tijesto. Kuhano tijesto prebacimo u drugu posudu te malo ohladimo. Možete je hladiti pomoću samostojećeg miksera list nastavkom na laganoj brzini. Dok se smjesa hladi u drugoj posudi razradite jaja. Možete razraditi jaja i štapnim mikserom.

U prohlađenu kuhanu smjesu dodajte malo po malo jaja. Jako je bitno u izradi tijesta dodavanje dovoljne količine jaja da tijesto ne bude pregusto ili prerijetko. Kod kuhanja ne možemo točno kontrolirati koliko vlage iskuhamo pa jajima kontroliramo željenu teksturu. Smjesa nakon dodavanja dovoljne količine jaja mora biti dobro povezana, sjajna I glatka. Možete testirati smjesu tako što žlicom uzmete smjesu te bi ona trebala padati sa žlice dok izbrojite do 6. Jaja vam nekada mogu i ostati višak, a ponekad morate dodati još, neovisno o količini u receptu. Smjesu punite u slastičarsku vrećicu gdje ste prethodno stavili francuski tip nastavka. Na papir za pečenje ili airmat označite krugove promjera 8 cm. Razmak između krugova trebao bi biti minimalno 5 centimetara. Istisnite tijesto u obliku kruga koji ste nacrtali s donje strane papira za pečenje, premažite umućenim jajem te posipajte sjeckanim bademima. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite 40 minuta na 160 stupnjeva c, 5 min na 150, te 10 minuta na 140 stupnjeva. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Pečeno tijesto ima zlatno smeđu boju, hrskavo izvana, sočno iznutra.

Za praline pastu od badema trebat će vam:

45 g šećera

15 g vode

20 g meda

65 g cijelih badema

Šećer te vodu staviti u posudu te na laganoj vatri topiti do zlatne boje. Pažljivo dodajte bademe. Na laganoj vatri kuhajte dok ne dobijete laganu smeđu boju šećera. Dodajte med. Prebacite na papir za pečenje u što tanjem sloju te ohladite. Ohlađeno usitnite nožem te u blenderu ili multipraktiku izradite tako da dobijete pastu. Ako je smjesa presuha dodajte žlicu biljnog ulja.

Za mousseline kremu s bademima trebat će vam:

330 g mlijeka

45 g šećera

3 žumanjka

20 g gustina

5 g želatine u prahu (prethodno pomiješati s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri)

korica od pola limuna

5 ml limunovog soka (mala žličica)

5 ml liker od badema (mala žličica)

pola žličice aroma vanilije

praline pasta od badema

80 g maslaca sobne temperature

Priprema:

Povezati žumanjke, dio mlijeka, gustin te dodati u ukuhano mlijeko sa šećerom te limunovom koricom. Kuhati stalno miješajući dok ne dobijete sjajnu glatku smjesu. U kuhanu kremu dodati pripremljenu želatinu, limunov sok, aromu vanilije te liker od badema. Dobro povezati, procijediti kroz sito te ostaviti da se hladi. Dobro razradite mikserom maslac s pastom od badema, dodajte ohlađenu kremu te dobro povežite.

Slaganje:

Da bi prerezali pečeno tijesto koristite nazubljeni nož. Punite unutrašnjost tijesta te prekrijte drugom polovicom. Posipajte šećerom u prahu. Najbolje ih je puniti netom prije serviranja.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:24