ANA MARIĆ

Iskustvo je stjecala uz najbolje, a njezine slastice sada možete pronaći na poznatoj adresi

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Za Amelie slastičarnice osmislila je novu liniju proizvoda, a onda je recepte za svoje jesenske favorite otkrila i nama

Prolazeći nekadašnjom zagrebačkom starom Vlaškom užurbanim korakom prema današnjem Europskom trgu, već uobičajeno, onako usput, zavirili smo u vitrinu slastičarnice Amelie. I dok smo se tijekom ljetnih mjeseci ovdje obično zaustavljali zbog sjajnog sladoleda od pistacije, taj nam je put, pred kraj ljeta, za oko zapelo nešto sasvim drugo. Slastica u obliku velike, sjajne jagode istog je trenutka pridobila našu pažnju pa smo je, logično, poput djece u tvornici slatkiša, odmah poželjeli isprobati. Slatko, kiselkasto, pistacijasto i jagodasto u punom te smislu riječi osvojilo nas je već na prvi zalogaj, a zatim smo, zaintrigirani formom slastice kakvu u toj poznatoj zagrebačkoj slastičarnici još nismo vidjeli, odlučili provjeriti o čemu je riječ.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Tako smo došli do Ane Marić, slastičarke s bogatim iskustvom i osobe koja danas stoji iza nove, premium linije Amelie slastica. Odlučni da saznamo više, zamolili smo Anu da nam pobliže pojasni koncept, a zatim je nagovorili i da nam prezentira svoje vještine pa se uvjerili kako svaka komponenta slastica koje je dosad napravila za Amelie itekako ima smisla. Sve su, naime, baš poput nje same. Samozatajne, šarmantne, a istodobno okusima i karakterom raskošne i zaigrane. Njezina banana s bademom, govorimo iz iskustva, preobratila je i najveće skeptike, a lješnjak upakiran u zlatno ruho vrlo je brzo postao favorit među gostima slastičarnica Amelie. I iza svake od navedenih slastica krije se neka posebna priča koju Ana Marić priča na samo svoj način.
Karijeru je počela u slavnoj slastičarnici Mak na konac, i to, kako kaže, sasvim slučajno. Najprije je kao studentica radila na vitrini, a onda se spletom okolnosti našla najprije na stanici s čajnim keksima da bi poslije pripremala slastice uz bok velikoj Petri Jelenić.

"Kako se cijela priča razvijala, izgubila sam glavu za slastičarstvom. Petra je bila moj prvi mentor, trudila se oko mene, vidjela u meni potencijal, cijeli naš odnos bio je baš poseban, a danas mogu reći da mi je od mentorice postala obitelj. Pomogla mi je da shvatim da je slastičarstvo ono što u životu stvarno želim raditi", opisala nam je u jednom dahu početke svoje karijere.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kada je došao trenutak da se odvoje, Ana priznaje da joj je bilo prilično teško, no, kako kaže, shvatila je to kao novi početak. Tada je dobila priliku raditi slastice u kuhinji Roberta Hromalića za slastičarnicu Time i tamo je, objašnjava nam, testirala svoje granice, učila nove tehnike i upijala. A onda je život za Anu skrojio neke druge planove i poslao je u restoranske kuhinje. Radila je u dubrovačkoj Nautici, zatim u zagrebačkom restoranu ManO2, a veliki preokret u karijeri dogodio joj se kada je postala chef slastičarnice u Michelinom nagrađenom dubrovačkom restoranu 360.

"U 360 sam bila baš jako sigurna u sebe i svoje znanje i nisam si dopustila da mi zvjezdica stvara pritisak. Rekla bih čak da sam tamo bila nekako najslobodnija", rekla nam je i dodala kako ništa od toga ne bi bilo moguće bez velike potpore chefa Marija Curića.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


I upravo kada je završavala sezonu u Dubrovniku, stigao je poziv od Žakline Troskot, vlasnice slastičarnica Amelie. Javila joj se s idejom premium brenda Amelie slastica. Imala je, kako kaže Ana, viziju da iskoči iz standardnih okvira i da zajedno naprave nešto onako baš za gušt.

"Velika mi je čast što je Žakline htjela da baš ja budem dio te priče i vrlo smo brzo dogovorile koncept. U Amelie imam potpuno otvorene ruke, a to možda najbolje pokazuje primjer s banana kolačem. Kad sam Žakline dala da ga proba, prvo što mi je rekla bilo je to da u kolačima ne voli ni bananu ni kavu, a to je zapravo bilo dobro mjerilo da sam uspjela jer je na kraju bila posve zadovoljna rezultatom", rekla je Ana i dodala kako je zasad plan svakih mjesec dana predstaviti novu slasticu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Objasnila je i kako joj se koncept sviđa ponajviše zato što nema pritiska, radi kolače iz gušta i ima dovoljno vremena stvoriti nešto čime se može ponositi. Kada joj se i dogodi blokada, kaže da krene kopati po glavi, lista knjige i prisjeća se okusa, kombinira dobro poznate spojeve s nepoznatima i stvara nešto novo. Ne voli se oslanjati na trendove i ono što je trenutačno popularno na društvenim mrežama, nego slastice uvijek gleda kao cjelinu, zajedno s publikom kojoj bi se mogle svidjeti, što će reći većina i kako će reagirati manjina. U svoja slatka djela često pakira i ono što najviše voli, djelić svojih slavonskih korijena i onoga što je naučila od svoje majke. Ipak, tijekom godina je, smatra, izgradila svoj stil.

"Timut papar je moj zaštitni znak, već sam sama sebi dosadna, ali s njim je jednostavno sve uvijek bolje", ispričala nam je kroz smijeh.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Na kraju, lakoća kojom se uživa u njezinim slasticama vrlo se lako čita i iz njezina karaktera. Jednostavna je osoba s kojom je jednostavno razgovarati, satima i neobavezno. Tako smo naše druženje uz puno smijeha vrlo brzo pretvorili u opuštenu degustaciju, a Ana nam je, osim premium slastica iz slastičarnica Amelie, pripremila i nekoliko svojih jesenskih favorita - kruške, lješnjaci, šljive i mirisni začini ovaj su put dobili još jedno, sasvim novo i drugačije značenje.

BANANA KRUH PO RECEPTU ANE MARIĆ

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

TART S KRUŠKAMA I KREMOM OD TONKE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

CHURROS S KREMOM OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

PITA OD ŠLJIVA INSPIRIRANA SALENJACIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 15:26