DOBRA PREPORUKA

Isprobali smo novi napitak koji je u Zagreb stigao iz Slovenije, mogao bi biti novi hit

Okusi koje nudi mlada slovenska proizvođačica kombuche do sada kod nas nisu postojali, a jako su zabavni i lako je o njima ‘postati ovisan‘

Kako smo već pisali, u Zagrebu je odnedavno dostupan brend kombuche iza kojeg stoji Isabela Antunovič, Amerikanka slovenskih korijena s trenutnom adresom u Ljubljani. ISA kombucha, kako je sam naziv brenda, u Sloveniji je prilično popularna i prodaje se i u nekim tamošnjim supermarketima.

Nakon što je osvojila tamošnje tržište, za Isabelu Antunovič logično je bilo da se krene širiti i na Hrvatsku. Budući da smo među prvima imali prilike isprobati svih pet, prilično zabavnih i neočekivanih okusa kombuche koju nudi, u nastavku vam ostavljamo naše dojmove.

VIŠE O ISA KOMBUCHI PROČITAJTE OVDJE

image
Isa Kombucha® Instagram/

ŠTO NUDI?

ISA kombucha, dakle, dolazi u pet okusa. Razzmatazz sadrži maline, đumbir i limun, Lov(e)anda lavandu, borovnice i limun, Basil Breeze Isabela radi s krastavcima, bosiljkom i limunom, Hot Granny s kajenskim paprom, Granny Smith jabukama i limunom i Pinako s ananasom, Granny Smith jabukama i limunom. Osim pobrojanih sastojaka, u svakom piću nalazi se i kombucha kultura.

ŠTO JE KOMBUCHA?

Kombucha je šećerom zaslađeni i potom fermentirani čaj koji obilježava blaga gaziranost i ugodan reski okus, za što je odgovorna posebna zajednica bakterija i kvasaca. Umjesto u obliku zrnaca koja se javljaju kod kefira, u ovom slučaju ona ima oblik gumenog i tek neznatno sluzavog diska od celuloze koji s vremenom nastane na površini čaja nakon dodavanja zrele kombuche i odrađenog procesa fermentacije. Ta se nakupina naziva SCOBY ili "majka".

Budući da je u pitanju napitak koji sadrži zdrave i žive probiotike, odličan je za probavu i jačanje imuniteta, ali i podiže energiju te stvara bolji fokus, daje osjećaj opuštenosti i snage.

VIŠE O KOMBUCHI I KAKO JE NAPRAVITI KOD KUĆE

image
Tomislav Kristo/Cropix

NAŠI FAVORITI

Dok su Razzmatazz i Lov(e)anda okusom pomalo nježni i blaži, a samim time i stvoreni za one koji ne vole previše eksperimentirati s neobičnim okusima i ljubitelji su voćnih sokova, ostatak ISA kombucha napitaka prilično je moćan i specifičan. Naš favorit svakako je Basil Breeze koji nas je osvojio već mirisom, a potom i jakim okusom krastavaca i mente i jedva ga čekamo kombinirati s, primjerice, ginom na vruće ljetne večeri.

image
Lidija Lončarić/

Ugodno, osvježavajuće iznenađenje je i Pinako s ananasom, pomalo suptilan, ali moćne svježine, s lijepo naglašenim ananasom. Za kraj smo ostavili Hot Granny kombuchu koja je na prvu također prilično svježa, a potom u ustima i grlu ostavlja paprenu notu. Na miris je isto dosta zanimljiva i poslužili bismo je, primjerice, uz meso, ribu i povrće s roštilja.

Svi okusi su zabavni, dovoljno intenzivni i pogodni za kombiniranje s drugim pićima, ali istovremeno već dovoljni sami za sebe. U svim pićima prisutna je doza kiseline i osjeti se da je riječ o prirodnom, fermentiranom napitku pa svakako, ako niste navikli na miris i okus kombuche, imajte to na umu.

image
Lidija Lončarić/

KAKO KUPITI OVAJ NAPITAK?

Isa kombucha trenutno se može naručiti putem službene stranici i to u pakiranju od 12 komada, pakiranih u bočice od 250 mililitara. Cijena za jedno pakiranje sada je 33,21 eura, a ako se pretplatite na mjesečnu dostavu, cijena je 24,91 euro i na vrata vam stižu dva paketa. Više informacija možete potražiti ovdje.

image
Lidija Lončarić/

GDJE JOŠ KUPITI KOMBUCHU?

Osim Isine kombuche, kod nas djeluje i nekoliko domaćih proizvođača kombuche. To su Ekipa, zatim Crobucha Kombucha, Magoluem, Cidrani te Kocha kombucha. Svi osim Koche nude nekoliko okusa koji se ne mijenjaju, dok je mladi chef Hrvoje Belančić do sada izbacio i jedan blagdanski okus, o čemu smo pisali ovdje. Također, dobru kombuchu nedavno smo kupili i u Tvornici Zdrave Hrane, a različite vrste mogu se pronaći i specijaliziranim trgovinama zdrave hrane kao što je, primjerice, Bio&Bio.

VIŠE O KOMBUCHI SAZNAJTE OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 12:45