VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

JAKOB: Vinarija koja nikada nije isporučila razočaravajuću kvalitetu ni u jednoj od svojih etiketa!

Ova vinarija nikada nije isporučila razočaravajuću kvalitetu ni u jednoj od svojih etiketa tijekom svoje dvanaestogodišnje povijesti, a to je respektirajuća odlika.

Jakob je jedan od najpouzdanijih i ujedno najvrednijih domaćih vinskih brendova. Istoimena vinarija u vlasništvu Ilije Zdravka Jakobovića zapravo nikada nije isporučila razočaravajuću kvalitetu niti u jednoj od svojih etiketa u svojoj dvanaestgodišnjoj povijesti, a to je odlika koju respektiramo više od bilo koje druge. Perjanica im se zove Jakob Cuvee i sastoji se od tri bordoške sorte; cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. U starijim berbama od 2012. se doduše može još pronaći koji postotak syraha. Pored glavne etikete još se nude pjenušac, rose, syrah i neka druga vina, a svima im je zajednička odlika da je svako u svojoj kategoriji uvijek pri samom vrhu onog što domaća scena nudi.

Red wine. Glass of wine. Pouring red wine.
Getty Images/iStockphoto

Prvu butelju su u vinariji Jakob flaširali još 1999. godine, kad je to još bio hobi koji okuplja društvo, a tvrtku Vina Jakob d.o.o. osnovali su 2006. godine i od tada zapravo počinje prava povijest ove vinarije. Prva pojavljivanja na sajmovima nisu ostala nezamijećena, jer bio je to neobičan izlagač sa samo jednom bocom vina na stolu, ali prilično dobrom bocom. Konačna potvrda da se radi o vinaru koji zna što radi došla je pet-šest godina kasnije s vinom Jakob cuvee iz berbe 2009., zaista iznimnim vinom koje je poslužilo kao svojevrsni kamen temeljac cijelog brenda. S tom se berbom ovo vino pridružilo ostatku elite produkcije crnih vina u Hrvatskoj i ostalo na tom mjestu sve do danas.

Zagreb, 200615.
Cesarceva 2.
Vinarije Markus, Jakobovic i Jazbina predstavili su svoja vina u Cheese baru.
Na fotografiji: Zdravko Jakobovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Grožđe za vina Jakob se uzgaja u Brodskom Stupniku, položaju kojeg je prema vlasniku vinarije umirovljeni profesor Mirošević proglasio najidealnijem vinogorjem za crne bordoške sorte na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Blizu njegova vinograda se nalazi i onaj u kojem se rodio crni Nagual, najbolje vino Davora Zdjelarevića iz njegovih najboljih dana, pa izgleda da tvrdnja starog profesora zaista ima nešto. Zdravko Ilija Jakobović dobro pazi da se teško stečeni status svojih vina ne naruši, pa mudro preskače sve lošije berbe, zbog čega nismo i nećemo pod ovom istom etiketom vidjeti berbu 2010. i 2014. Grožđe iz tih berbi završi u jeftinijoj liniji ili u bag in boxu, što omogućava da i ta vina budu na vrhu svog kvalitativnog razreda, jer se i dalje radi o jednom od naših najboljih vinograda.

Red wine
Getty Images/iStockphoto

Za danas smo pripremili malu vertikalu (više berbi istog vina) etikete Jakob Cuvee, kako bismo provjerili razvoj vina koja su već otišla s tržišta i onih koja su tek došla te se uvjerili u opravdanost investicije. Vina, naime, iznad sto kuna bi sva trebala imati potencijal za višegodišnje čuvanje jer se radi o ozbiljnom novcu. Cuvee Jakob je opravdao svoj renome u potpunosti i sudeći po ovom kušanju radi se o trenutno jednoj od najisplativijih investicija u vino s kolekcionarskom vrijednošću na domaćem tržištu.

JAKOB CUVÉE 2011. cijena nije dostupna, 91/100

Iako ga više nema na tržištu, ovo vino prema zrelosti je još uvijek u svojoj adolescentskoj fazi i zapravo je prerano popijeno. Na nosu dominiraju začini porijeklom iz drva poput duhana, hrasta i cedrovine s pozadinom šumskog voća i tamne čokolade. U ustima je živo, odiše svježinom, lijepih i izglađenih tanina, s istim začinskim štihom na retrookusu kao i na nosu te s blago višnjastim završetkom. Traje dugo, sasvim je suho i ne pokazuje niti najmanje tragove starenja. Čak je i boja sasvim tamna i neprozirna. Iznimno je visoke kvalitete i jako dugačkog životnog potencijala, ali nema savršenu finesu kao sljedeće dvije berbe, zbog stanovite doze grubosti vjerojatno uzrokovane tipom ili dobi drva u kojem je dozrijevalo. Stilski, zapravo, jako podsjeća na sjevernu Rhonu tipa Hermitage.

JAKOB CUVÉE 2012. 130 kn (Vrutak), 93/100

O ovom smo vinu već pisali i uvrštavali ga na liste najboljih domaćih bordeaux blendova gdje spada i danas. Ima više zrelosti i koncentracije od prethodne berbe, kao i od one koja slijedi. Mirisom dominiraju nevoćne arome, tipično za red bordeaux visoke klase namijenjen odležavanju. Sušeni duhan, hrast, tamna čokolada i crni ribiz su udarne arome iza kojih još slijedi na desetke finih začinskih i voćnih primjesa. U ustima je koncentracija glavna odlika jer okus djeluje pun. S druge strane može se reći da posjeduje i eleganciju kojoj doprinose čvrsti tanini i stanovita živost okusa. Ravnoteža između punoće i elegancije, između voćnosti i začina, između pikantnosti i sočnosti je jednostavno savršena. Radi se o vinu za najfinije večere s odležanim crvenim mesom u finom umaku. Životni vijek mu se proteže na desetak godina od berbe minimalno.

JAKOB CUVÉE 2013. 130 kn (Vrutak), 92+/100

Ova je berba nešto najbliže klasičnom bordeaux blendu lijeve obale tipa Graves od svih koje je vinarija Jakob proizvela pod ovom etiketom do sada. Elegantnije i aromatičnije je od oba prethodnika, s puno više voćnosti šumskog voća na nosu i više svježine u ustima. Zbog te svježine zapravo spada u isti stilski razred s prestižnim istarskim crnjacima od bordoških sorti poput Degressijevih caberneta. Udarna aroma je crni ribiz, a iza nje se u sljedovima redaju vanilični začini, zatim cedar, tamna čokolada, nešto cabernetske vegetalnosti te u konačnici višnja. Okus je izvrstan, kompleksan, sasvim suh te odiše svježinom. Dobrih i izraženih, a zrelih tanina, ostavlja krasan rertrookus na crni ribiz i herbalne note. Vino s kolekcionarskom vrijednošću i zapravo vrlo povoljne cijene. Vina ovog ranga iz poznatih vinskih regija koštaju i nekoliko puta više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:24