UZMI NA POSAO

Jednostavno jelo koje možete ponijeti na posao, nije skupo, a većinu namirnica imate kod kuće

 Privatna Arhiva/
Što ima za ručak, a za večeru? Ljudi koji svakodnevno hrane svoje ukućane moraju biti pravi virtuozi pri smišljanju tjednih menija

Popečci su jednostavni za pripremu, ekonomični jer se lako možete riješiti viška namirnica i praktični. Popečke možete pripremiti za večeru, sutradan ponijeti na posao ili odraditi ručak. U nastavku vam donosimo nekoliko dobrih ideja koje vam neće oduzeti mnogo vremena, a "riješit" će vam jedan ako ne i više obroka. Prva četiri recepta pripremila je i osmislila Nastasja Chiara Petrić. Popečci od palente i batata su prilagodljivi i s nekim drugim korjenastim povrćem, a odličan su izbor za večeru uz kiselu salatu ili toplu šalšu. Kombinacija kelja i krumpira, vjerovali ili ne mogli bi proći kod klinaca. Popečci od cikle i slanutka neodoljivo podsjećaju na falafel burgere pa je Nastasjina preporuka da ih upravo tako i jedete - u tortilji, pecivu ili pita kruhu, s finim umakom na bazi jogurta i puno svježeg povrća, koliko vam ga je uopće ostalo.

Popečci batat i palenta

400 g batata (očišćena gramaža)
600 g skuhane palente
120 g krušnih mrvica
sol i papar
začini po želji: češnjak i luk u granulama, origano, peršin, ružmarin itd.

Naribajte batat i stavite ga u posudu. Recept je osmišljen da se koriste ostaci već skuhane palente ili možete skuhati i svježu. Dodajte batatu mrvice i palentu, začine, te sve skupa jako dobro izmiješajte, poslužite se rukama po potrebi. Izradite polpete, posložite na papir za pečenje, premažite ih uljem i pecite na 200° oko 35 minuta s jednim okretanjem.

image
Berislava Picek/Cropix/

Kelj krumpir

340 g kelja (svijetli dio)
230 g mladog krumpira (oguljena gramaža)
45 g pirova brašna
20 ml maslinova ulja
sol i papar
žličica luka u granulama

Kelj operite i narežite na tanke trakice. Krumpir ogulite i naribajte na ribež na široj strani. Dobro izmiješajte s keljem i skuhajte povrće na pari oko 20 minuta (malo duže ako ćete ih kasnije peći na tavi). Prebacite povrće u posudu te mu dodajte začine, ulje i brašno. Dobro izradite smjesu i složite polpete na papir za pečenje. Pošpricajte ih uljem i pecite 30 minuta na 200° s jednim okretanjem.

image
Berislava Picek/Cropix/

Polpete od cikle i slanutka

240 g skuhanog slanutka
160 g cikle (oguljena gramaža)
120 g zobenih pahuljica
1 jaje
30 ml maslinova ulja
sol i papar
začini po želji: kumin, sumak, garam masala, đumbir, kurkuma itd.

Ciklu ogulite i naribajte na široj strani ribeža. U multipraktik stavite zobene pahuljice i slanutak koji ste dobro isprali pod hladnom vodom. Izradite miksajući mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i ciklu, ulje i začine te još kratko izradite da se sve poveže. Oblikujte polpete na papiru za pečenje, premažite uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200° 30 minuta s jednim okretanjem.

image
Berislava Picek/Cropix/

Polpete od kus-kusa s kozjim sirom

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Old school faširanci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • peršin
  • sol i papar
  • maslinovo ulje/mast ili neka druga masnoća za pečenje
  • 1 mala glavica luka
  • 1 stara žemlje namočena u mlijeko

Žemlju staru bar jedan dan usitnite na manje komadiće i prelijte mlijekom. U mljeveno meso dodajte sol, papar, sjeckani luk, peršin, natopljenu žemlju, maslinovo ulje i jaje. Sve dobro promiješajte. Ako vam je smjesa slučajno premekana, dodajte žlicu krušnih mrvica. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta i s jedne i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu. Poslužite s kukuruznim kruhom i varivom od kelja.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Popečci sa začinskim biljem

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Riblji popečci

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Sočni popečci od mljevenog mesa

image
Berislava Picek/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:21