RUČAK U 15 MINUTA

Kada radite salatu s tjesteninom pripazite na 3 stvari, a isprobajte i ove provjerene recepte

 Berislava Picek/Cropix/Lidija Loncaric/Marko Miscevic/Cropix
Vodite se jednostavnim pravilima i baš uvijek napravite salatu s tjesteninom kojoj ćete se poželjeti vratiti...

Ručak usred tjedna ovih nam se dana uglavnom svodi na brze povrtne salate kojima ponekad dodajemo rižu, ponekad proso, kvinoju ili bulgur, a kada nam treba nešto brzo i zasitno, odabir uvijek pada na tjesteninu. No, baš kao i kod svakog jela, i kod ljetne salate s tjesteninom valja pripaziti na nekoliko važnih koraka kako bi baš uvijek uspjela kako treba. U nastavku donosimo trikove kojima se i sami volimo poslužiti, a tu su i recepti kojima se ovog ljeta neprestano vraćamo.

PRVO I NAJVAŽNIJE: VRSTA TJESTENINE

Kako biste napravili salatu koja će u svakom zalogaju donositi najbolje od tjestenine, dressinga i povrća, važno je odabrati pravi oblik tjestenine. Za salate s puno umaka birajte sitnije vrste poput conchiglia, orecchietta ili macaronsa (pužića), a s obzirom na to da je riječ o sitnijoj vrsti tjestenine, kada ih vilicom zagrabite sa svim ostalim sastojcima, dobit ćete dobar omjer svega u jednom zalogaju. No, uvijek dobra ideja bit će i fusili, penne ili rotini, cascatelli ili druga tjestenina koja s rupom ili sitnim utorima.

Salata po receptu Davida Changa idealan je primjer kako će upravo sitna tjestenina s rupama napraviti veliku razliku kod pripreme ljetne salate.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

DRUGA NAJVAŽNIJA STVAR: DRESSING

Iako kod pripreme salate, tjesteninu najčešće ispiremo pod vodom (što kod miješanja s umacima ne bismo učinili nikada), nije potrebno držati je pod vodom predugo. Kratko je osvježite, ocijedite i prebacite u zdjelu dok je još topla, a zatim je pomiješajte s većom količinom dressinga. Na taj će način tjestenina upiti dio umaka i postati još ukusnija. Ostatak ostavite za poslije pa ga dodajte prije samog posluživanja, kada salatu izvadite iz hladnjaka. Također, salatu možete poslužiti i prelivenu domaćim pestom ili umakom od senfa, a potom je dobro ohlađenu poslužiti za ručak ili večeru.

U ljetnim salatama volimo lagane dressinge, a jedan od dražih svakako nam je onaj na bazi grčkog jogurta. Isprobati ga možete u ovoj jednostavnoj salati s tjesteninom, rajčicama i slanutkom po receptu Nastasje Chiare Petrić.
OSVJEŽAVAJUĆA HLADNA SALATA OD RAJČICA, SLANUTKA, GRČKOG JOGURTA I TJESTENINE

image
Berislava Picek/Cropix/

TREĆA NAJVAŽNIJA STVAR: OSTALI SASTOJCI

Kada radite ljetnu salatu, najvažniji je balans. Dodajte dovoljno kiseline, koja može biti limunova ili, primjerice, kvasina i ocat. Dodajte i ulje, najbolje maslinovo, kako bi salata bila dovoljno slasna i još ukusnija, a zatim dodajte i sočne, svježe sastojke. Osim okusom bogate ljetne rajčice i paprike, u zdjelu ubacite i masline i kapare koji će dati dozu slanog, zatim ukiseljeno povrće koje će zaintrigirati nepce i jelu dati dozu uzbuđenja te hrskave komponente poput orašastih plodova, pečene slanine ili tostiranog kruha, koji će zaokružiti jelo.

Kada vam dosade klasične kombinacije, okušajte se u pripremi malo drugačije salate s tjesteninom, tikvicama, pancetom i kukuruzom.
RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:17