JE LI OVO MAGIJA?

Kako savršeno prepoloviti jaja: ovaj viralan trik pogledalo je više od 25 milijuna ljudi

 Fordeno/Getty Images/istockphoto
Ovaj video apsolutni je hit na TikToku, a trik će posebno biti koristan onima koji obožavaju punjena jaja

U posljednje vrijeme često na TikToku nailazimo na neke nove gastro trendove koji nas ponekad iznenade negativno, ponekad nasmiju, a ponekad i sami dobijemo želju isprobati ih i uvjeriti se funkcioniraju li zbilja toliko dobro kako je to u kratkim videima prikazano. Jedan od njih je i trik koji je sa svojim pratiteljima podijelila korisnica Andrea VanDerwerker, a koja je pokazala jednostavan način kako savršeno prerezati kuhana jaja.

U videu u trajanju od 15 sekundi TikTok korisnica pokazuje kako jednim potezom nožem prepoloviti bjelanjak tako da žumanjak ostane čitav i bez da uprljate nož te ga pri svakom rezanju iznova morate brisati. Korisnica je u komentarima napisala i kako je za kuhanje koristila ekspres lonac, no poslužit će i klasična metoda kuhanja jaja u loncu na štednjaku.

image
Amriphoto/Getty Images/istockphoto

Proučavajući ovu metodu, naišli smo i na trik s bušenjem ljuske na dnu jajeta prije samog kuhanja kako bi se spriječilo da se bjelanjak zalijepi za stijenke. Vrlo je jednostavan, a kako kažu oni koji su ga isprobali, uštedjet će vam vrijeme i živce. Pribadačom jednostavno napravite malu rupicu na dnu jajeta i tako ga stavite kuhati. Potom ga ogulite i režite metodom koju predlaže Andrea VanDerwerker.

Video koji je postao viralan i koji je pogledalo više od 25 milijuna ljudi, a lajkalo više od 3 milijuna pogledajte ovdje, a tu je i recept za punjena jaja Ana-Marije Bujić koja će, kada već skuhate veću količinu kako biste testirali ovu metodu, biti dobra ideja da ih i potrošite. Ana-Marija nam je recept ustupila prošlog Uskrsa, a pronaći ga možete i u njezinoj "Sasvim maloj uskrsnoj kuharici".

Za 6 do 8 osoba trebat će vam:

8 tvrdo kuhanih jaja

Za marinadu:

400 ml vode

150 ml jabučnog octa

2 - 3 manje ili 2 veće cikle, oguljene i narezane na kockice

veliki prstohvat soli

1 žličica crnog papra u zrnu

1 žlica kristal šećera

Za punjenje:

2 žlice majoneze

1 žličica omekšalog maslaca

1 žličica senfa

1 žličica limunova soka

sol

svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Najprije pripremite marinadu. Sve sastojke stavite u lonac, pustite da tekućina provrije te smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta dok cikla ne omekša. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi.

Skuhajte jaja utvrdo, pažljivo ih ogulite pa stavite u zdjelu zajedno s ohlađenom marinadom (možete ostaviti komadiće cikle unutra). Jaja trebaju biti posve prekrivena tekućinom. Ostavite ih da se namaču najmanje četiri sata, a za rezultat kao na slici trebat će osam sati. Možete ih ostaviti i dulje, no imajte na umu da će se u tom slučaju obojiti cijeli bjelanjak i da će aroma cikle biti intenzivnija.

Izvadite jaja, osušite ih kuhinjskim papirom i prepolovite po dužini. Lagano stisnite svaku polovicu kako bi žumanjci ispali pa bjelanjke stavite na tanjur, a žumanjke u zdjelu. Žumanjcima dodajte majonezu, maslac, senf i limunov sok pa prvo sve grubo izgnječite vilicom, a zatim uzmite ručni mikser i miksajte dok ne dobijete posve glatku kremu. Posolite i popaprite. Kremu od žumanjaka možete žličicom vratiti u polovice jaja ili je staviti u slastičarsku vrećicu pa iz nje istiskivati potrebnu količinu kreme ravno u polovice jaja. Prva je metoda brža, a druga urednija. Punjena jaja ukrasite svježim koprom i poslužite što prije. Najljepša su netom napravljena.

Savjet!

S obzirom na to da je dobro poznato da se cikla i kozji sir jako vole, umjesto majoneze možete upotrijebiti kremasti kozji sir. Uz bojanje ciklom, mogli biste pokušati nešto slično i s ljubičastim kupusom (za ljubičasta jaja) ili kurkumom (za žutu verziju).

image
Ana-Marija Bujić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:37