NOVA PREPORUKA

Kronično nam nedostaje ovako dobrih gostiona gdje rade žgvacete, pečenja i juhe po fer cijenama

Pa tko ne bi skrenuo s puta u Matulje i pojeo porciju jetre na venecijanski? U gostioni Zlatno krilo rade sve s peradi!

U Matuljima se prije nešto više od mjesec dana otvorila gostiona Zlatno Krilo. Nalazi se u blizini stare pečenjare T&T pul Mirkota uz cestu za Učku. Koncept je jednostavan: lagana, a dobra jela od peradi prije kojih vam ne treba elaborat od pola sata da bi vas uvjerili da je nešto dobro nego vam je to potpuno jasno iz prvog tanjura kokošje ili pileće juhe s griz noklicama (35 kuna). Mi smo odmah naručili repete koliko je bila dobra. Novootvorena gostiona je u vlasništvu tvrtke Peter pan kojaa se osim osnovne djelatnosti ulova ribe već dugi niz godina bavi ugostiteljstvom, a drže i restoran i hotel Dragu di Lovranu te simpatičan restorančić Malu ribu koja je u potpunosti fokusirana na morska jela.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Zlatno krilo je konceptualno pandan Maloj ribi samo što je ovdje fokus na peradi. Sva jela na meniju pripremaju od piletine, puretine i patke, a želimo uvrstiti i jela od kopuna. Ono što mi je u Maloj ribi super je da smo ponudili desetak hladnih predjela koje gosti biraju iz staklene vitrine koja je moguće poslužiti odmah i onda još imate desetak toplih jela. Upravo to smo htjeli preslikati ovdje – otkriva nam Christian Nikolac, vlasnik gostione Zlatno krilo.

image
Marko Miscevic/Cropix

Koncept i recepture je postavio Zdravko Tomšić, iskusan hrvatski chef. Kušali smo još pileću paštetu, pileća jetra a la venezian s palentom (75 kuna), žgvacet od purećeg zabatka s raviolima (90 kuna) i pečeni pureći batak s krumpirima kaparima, pomidorima i začinima za dvije osobe (220 kuna) i sve je bilo jedno bolje od drugoga. Okusi su bili moćni, zagasiti i konkretni, ali opet jela nisu ostavljala težinu i osjećaj da morate prileći pola sata da biste se vratili u život. Nikolac nadodaje kako lakoći jela doprinose kvalitetne peći i gradele koje su nabavili.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Ambijent je neodoljiv, baš kako bi trebala izgledati jedna dobra gostiona u kojoj ćete rado “odraditi” usputni ručak, romantičnu večeru ili proslavu posebne prigode. Interijerom dominiraju masivni drveni stolovi, velike lakirane lampe u retro stilu i prelijepa peć na drva koju će aktivirati kad malo zahladi. Ovdje nema pjenica, kremica i blagovanje ne treba trajati satima ako to ne želite. Sve je vrlo jednostavno, dobro, a okusi evociraju uspomene iz djetinjstva.

Od slatkog za sada imaju crostatu od šljive i sladoled koji uzimaju od vološćanske konobe Valle Losca koja radi izniman sladoled. Vinska karta nije velika. Imate svega nekoliko etiketa bijelog, crvenog, rose i pjenušavog vina i sasvim sigurno da je nepotrebno i nelogično razmetati se kojekakvim šampanjcima i biodinamičkim perjanicama u ovakvom tipu ugostiteljskog objekta. Ipak, ono što imaju je dobro i ponovno po vrlo prijateljskim cijenama. Dec kućnog vina košta 10 kuna, a butelje su oko 180 kuna.

- Želimo da ljudi stvore naviku dolaska, da si mogu priuštiti ručak ili večeru, a ne da moraju kalkulirati kad će i hoće li uopće doći. Ovdje im mora, biti dobro, ugodno s jednom toplom i domaćinskom atmosferom. Ne želimo od gostione raditi fine dining i Zlatno krilo vrlo jasno mora odražavati svoj koncept svakim svojim jelom – zaključio je Christian Nikolac.

Toliko nam je sve bilo ukusno da smo zaželjeli sve isprobano reproducirati kod kuće pa smo ih zamolili za recepte koje sada dijelimo i s vama.

Pileća juha s griz-knedlama

Ne sjećamo se kad smo zadnji put pojeli tako dobru juhu kao što su nam spremili u gostioni Zlatno krilo. Morali smo nabaviti recept jer nam četiri tanjura kod njih nije bilo dovoljno.

image
Marko Miscevic/Cropix

Jednostavna pileća pašteta

U pauzi od snimanja poslužili su nam ovu pileću paštetu koja je govorila šest jezika, a sedmi je natucala. Naravno, da smo ih tražili recept

image
Marko Miscevic/Cropix

Jetra na venecijanski

Tipičan comfort food koji će super prijati baš za kišni vikend, a najbolje od svega nećete mnogo potrošiti (pod uvijetom da imate malo prošeka ili nekog žestokog alkohola kod kuće).

image
Marko Miscevic/Cropix

Žgvacet od puretine

Dame i gospodo, izvolite recept za ručak koji će vam biti dobar dva dana! Takvih recepata baš uvijek trebamo pa i ovaj lagani žgvacet dijelimo s vama

image
Marko Miscevic/Cropix

Slasno pečenje: pureći batak s krumpirima

Sutra možete duže ispijati kavu! Sve sastojke ubacite u pleh za pečenje i za malo više od dva sata imate super ručak. Nema na čemu:)

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:05