KUHAJ BOLJE

Maslac je poskupio? Potreban vam je samo jedan sastojak i malo vremena da ga napravite kod kuće

 Kwon Junho/Unsplash/
Poskupljenja su nas natjerala da potražimo alternative pa smo tako spremni smutiti čak i svoj maslac

Posljednjih nekoliko mjeseci pri svakom odlasku u trgovinu iznova se iznenadimo. Cijene prehrambenih artikala narasle su za nekoliko kuna, ponegdje su i duplo više nego prije, a među upravo tim artiklima nalazi se i jedan od omiljenih sastojaka brojnih jela gurmana – maslac. S obzirom na to da je danas za kvalitetniji maslac potrebno izdvojiti oko 30-ak kuna, odlučili smo istražiti je li moguće za manje novaca kod kuće napraviti svoj maslac. Iako nam je pregled cijena jedinog sastojka koji vam za pripremu maslaca treba, a to je slatko vrhnje (vrhnje za šlag), pokazao kako se više isplati uloviti kocku maslaca na sniženju nego ga napraviti kod kuće, po regularnim cijenama ipak je moguće uštedjeti pokoju kunu. Stoga, ako se danas osjećate posebno znatiželjno i odlučite se okušati u pripremi, u nastavku podsjećamo na jednostavnost samog postupka.

image
Lidija Lončarić/

Sve što će vam trebati za dobar maslac iz kućne radinosti bit će, dakle, slatko vrhnje. Ako posjedujete samostojeći mikser ili multipraktik, proces će biti izrazito jednostavan i dok se slatko vrhnje miksa, vi možete naprosto odmoriti i popiti šalicu čaja ili kave.

Naime, sve što trebate jest 500 ml ohlađenog slatkog vrhnja koje ćete staviti u zdjelu i miksati. Od navedene količine dobit ćete otprilike 250 g maslaca. Najprije će se pretvoriti u šlag, a potom će postati grublje i masnoća će se odvojiti od tekućine. Važno je samo da je postotak mliječne masti što veći, kako bi maslac bio ukusniji.

Potom sve zajedno stavite u gazu ili cijedilo, procijedite mlaćenicu i pustite da kratko odstoji kako bi se dodatno ocijedio višak tekućine. Kada ste gotovi, još jednom čvrsto stisnite gazu, a dobar trik bit će i dobivenoj smjesi dodati hladnu vodu i dobro istisnuti. Na ovaj način riješit ćete se viška mlaćenice zbog koje bi maslac mogao ostati kiselkast i brže se pokvariti.

Dobiveni maslac zatim umotajte u papir za pečenje i spremite u hladnjak pa koristite po potrebi. Nemojte baciti niti mlaćenicu već je iskoristite za, primjerice, mariniranje piletine ili kao dodatak slasticama i kruhu.

DOBRA IDEJA

Želite li stvar podići na razinu više, dobra ideja bit će i aromatizirani domaći maslac. Dovoljno ga je tek baciti na tost ili tavu pa na njemu završiti omiljeno jelo. Aromatizirati ga možete začinskim biljem, slasnom hrskavom pilećom kožom, peršinom i limunom, čili papričicama, pa čak i vinom. Ideje potražite na poveznici u nastavku.

AROMATIZIRANI MASLAC

MASLAC S PILEĆOM KOŽOM

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:11