Velika stvar

Matiji Bogdanu u goste u Njivice dolazi glavni chef iz restorana Frantzén!

Večeru u pet slijedova pripremat će Bogdan s Kostasom Papathanasiouom iz jednog od najboljih restorana na svijetu, dok je za deserte zadužena pastry chefica Bojana Bukvić

Ne događa se svaki dan da nam u goste dolaze globalno poznata imena s gastro scene. No, Matija Bogdan, chef restorana 7 Seas by Matija Bogdan u Njivicama i Korčuli, uspio je u namjeri da u jedno malo otočko mjesto dovede ni manje ni više nego head chefa restorana Frantzén u Stockholmu! Kostas Papathanasiou glavni je kuhar u restoranu s 3 Michelinove zvjezdice, jednom od najpoznatijih na svijetu, a 25. srpnja bit će gost chefu Bogdanu i pastry chefici Bojani Bukvić, u Aminessovu restoranu 7 Seas by Matija Bogdan u Njivicama, koji smo nedavno posjetili zbog njihova novog, ljetnog menija.

Ljetni meni u 7 Seas by Matija Bogdan totalno je seksi i istodobno vrlo ozbiljna gastronomija

image

7 Seas restaurant & bar by Matija Bogdan

Merlo De Graia/Press

Najavljena večera, u sklopu Aminess Wine & Gourmet Nights, bit će poslužena u pet slijedova, a najavljena je za 19:30 sati. S iskustvom u nekim od najcjenjenijih europskih kuhinja, Kostas na Krk i u Hrvatsku donosi posebno iskustvo, koje uz wine pairing, po osobi stoji 90 eura. Svaki slijed, kako su najavili iz Aminessa, bit će uparen s vinima vinarija Galić i Bura-Mrgudić.

image
Frantzen/Press

Podsjetimo, restoran Frantzén i ove je godine u Michelinovu vodiču opravdao tri zvjezdice, a na The World‘s 50 Best restaurants listi zauzeo je 38 mjesto. Restoran je otvoren 2008. godine te je prvi i još uvijek jedini restoran u Švedskoj s 3 zvjezdice u prestižnom Michelinovom vodiču. Zanimljivo je dodati kako radi samo četiri dana u tjednu i ima tek 23 mjesta. Još je zanimljivija jedna od Papathanasiousovih posljednjih Instagram objava u kojoj se zahvaljuje Frantzénovu timu na svemu u posljednje tri godine, što bi moglo značiti da mu je ovo posljednje gostovanje ispred poznatog restorana prije vjerojatnog odlaska u neku novu kuhinju.

Chef Matija Bogdan: "Ovdje sam definitivno doživio najbolje restoransko iskustvo u svom životu"

Sam chef Bogdan ondje je bio nedavno na stažu, o čemu je ekskluzivno pisao za Dobru hranu. Dva su razloga zašto je Matija Bogdan odabrao baš ovaj restoran za staž - jedan je način kako se odnose prema namirnici, a drugi upravo Kostas Papathanasiou, njegov bliski prijatelj već dulje od 10 godina, kojega je upoznao još u Ledburyju 2015. godine.

image

Matija Bogdan i Kostas Papathanasiou

Privatna arhiva

Kako stoji na njihovim službenim stranicama: "Poslužujemo fiksni jelovnik temeljen na nordijskoj kuhinji s daškom japanske elegancije, a mjesto volimo opisati kao ležerno i elegantno." A kako je chef Bogdan doživio Frantzén, najbolje je da vam sam kaže: "Prolaznost vremena nije prisutna u ovom restoranu. Od prvog zalogaja pa do kraja prošlo je pet sati. Pet popodne je i vrijeme je da se krene prema hotelu jer se idući dan ipak radi od šest sati. Vozim se taksijem do hotela i razmišljam kako niti jedno jelo nije podbacilo, da je cjelokupno iskustvo oko hrane, vina i servisa bilo izvanredno - stvarno nije moglo bolje. Dolazim do hotela i odlazim do teretane gdje idućih 50 minuta trčim na traci razmišljajući o genijalnosti ovog restoranskog iskustva - najboljeg u mom životu."

image

Restoran Frantzén

Frantzen/Press

Inače, restoran je dio Frantzén Groupe na čelu koje je chef Björn Frantzén, koji je nedavno najavio otvorenje novog restorana u centru Stockholma već početkom 2026. godine. Osim u Stickholmu, Frantzén Group ima restorane i u Bangkoku, Singapuru, Londonu i Dubaiju, a od svibnja i u Marbelli.

Više informacija i rezervacije za večeru u Njivicama možete napraviti pozivom na brojeve: +385 51 358 400 ili 099 362 4713.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 22:06