STARI RECEPTI

Na Forumu ugostitelja predstavljena su zaboravljena jela iz domaće gastrotradicije

 Zeljko Puhovski/Cropix
Recepte za svoja jela s nama su podijelili iz cateringa Lisak, iz slastičarnice M&M te Zlatko Puntijar

Ljeto nas je napustilo, a s njime i brojno sezonsko povrće od kojih su se pripremala brojna jela, no jesen donosi svoje čari. Uz neizostavne kestene i bundeve, tu je niz delicija koje su na zagrebačkom Forumu ugostitelja prošlog petka u Hotelu Esplanade predstavili neki od najpoznatijih zagrebačkih ugostitelja. Mnoga od tih jela pomalo su zaboravljena, a neka su pak osuvremenjena, ali isključivo uz tradicionalne, domaće i sezonske namirnice.

image

Ana Lisak

Zeljko Puhovski/Cropix

Tako je svojom jesenskom ponudom oduševio restoran Stari Puntijar. Njegov vlasnik Zlatko Puntijar strastveni je zaljubljenik u kuharice kojih u arhivi ima, kako nam je rekao, više od tri tisuće, a neke su i rijetki, prastari primjerci. Na njegovom su se štandu tako našle punjene šljive po receptu šljivara iz Kalnika gdje je kralj Bela IV. našao zaklon kada je bježao pred Tatarima. Te su šljive prehranile kralja i njegovu vojsku.

image

Zlatko Puntijar

Zeljko Puhovski/Cropix

Poslužen je i recept iz prve kuharice na hrvatskom jeziku tiskane 1813. godine, sočan bavarski odrezak. Moderniziran je prastari recept iz 1662. godine, "Jelen u črnoj juhi". Izvorno se jelen pripremao u krvi, no osjetljiva zagrebačka nepca ipak su ovog puta dobila nešto blažu varijantu, pulpu od suhi šljiva umjesto krvi. Iznenađenje je bio vegetarijanski obrok, punjeni celer po receptu iz 1936 po staroj "vegetarskoj kuharici" Štefanije Bernds, a Puntijar nam je ispričao kako vegetarijanstvo nije novi pokret nego je već 1928. osnovano Vegetarijansko društvo Đuro Pilar, a spomenute '36 je otvoren u Zagrebu vegetarijanski resotran Viktorija.

TELETINA U UMAKU OD LIMUNA PO RECEPTU ZLATKA PUNTIJARA

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Restoran Rougemarin Marina Medaka predstavio se mousseom od buče s pečenim kestenima, brusketama s pršutom i domaćim džemom, svojim već poznatim mini burgerima koje su ovog puta, jesenski, obogatili "pulled buncekom" i sa hrenom i jabukama, a najveći je interes vladao za empanade s prijanim kunićem i kremom od cvjetače.

image

Marin Medak

Zeljko Puhovski/Cropix

Catering Tim Lisak na čelu s vlasnicom Anom Lisak ponosno je isticao svoj tart od bundeve s domaćim kozjim sirom. Rado kažu kako sve njihove namirnice dolaze od lokalnih proizvođača, a koriste isključivo sezonske namirnice. Zemljane okuse predstavili su i pečenom ciklom, pireom od batata, patkom, okruglicama od kruha, zagrebačkim zapečenim štruklima, ali i nevjerojatno ukusnim mini krvavicama koje su posipane čvarcima. Prava kalorijska bomba i užitak za ljubitelje kolinjskih specijaliteta.

TART OD BUNDEVE PO RECEPTU CATERINGA LISAK

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Valjalo je krenuti i na slatko pa smo kušali kesten kruške, pomalo zaboravljeni recept iz kuharica naših baka, poznate slastičarnice M&M. Nekoliko zanimljivih recepata ugostitelji su nam dali, ekskluzivno za čitatelje Jutarnjeg, pa preporučujemo da ih isprobate u ovim, sve hladnijim danima.

KESTEN KRUŠKA PO RECEPTU SLASTIČARNICE M&M

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:13