Mainardi Food Cup, najvažnije domaće natjecanje za pizzaiole, ove godine donosi posebnu atmosferu. Održat će se 18. rujna na otoku Pagu, u samome gradu Pagu, a ulog je prilično jak - pobjednik osvaja izravan plasman na svjetsko prvenstvo Trofeo Caputo u Napulju.
Ovaj događaj postao je ključna stanica za sve koji žele uspjeti na međunarodnoj sceni. To najbolje potvrđuje i Alen Radanović, koji je nakon uspjeha na ovom natjecanju osvojio zlato u Napulju, prvo kao dio hrvatskog tima 2023., a zatim i kao pojedinac 2024. godine. Iza natjecanja stoje udruga APN (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) i Mainardi Food, dobavljač talijanskih namirnica koje koriste mnoge od istaknutijih hrvatskih pizzerija.
"Želimo promovirati pizzu Napolitanu, taj stil rada, ali i pokazati da je posao pizzaiola jedno vrijedno, zanatsko zanimanje," rekao nam je Dino Žličar, menadžer za Mainardi Food Hrvatska.
Posebnu draž ovogodišnjem izdanju daje lokacija. Po prvi put u povijesti, jedno ovakvo međunarodno natjecanje održava se na Pagu, i to u pizzeriji D10 Pizza Fantazista, o kojoj možete čitati ovdje. Domaćin je Ivan Šetka, čovjek koji stoji iza nekih od najvećih uspjeha pizzerije Franko‘s, a sada svoju viziju donosi na otok. Šetka nam je otkrio i uzbudljiv detalj – u dogovoru s gradom Pagom, velika je vjerojatnost da će se samo natjecanje održati direktno na plaži, što bi događaju dalo jedinstvenu kulisu.
"Pag je velika turistička destinacija i kao grad je zaslužio ovako nešto. Stvarno smo veseli što ćemo ljudima tamo pokazati ono što znamo", rekao nam je Šetka
Iako su prijave još uvijek u tijeku, na Pagu se očekuje žestoka konkurencija. Svoj dolazak najavljuje, i mlada Katarina Boltužić iz dvije popularne pizzerije u Zagrebu. O Katarini i tim pizzerijama pisali smo u nekoliko navrata, što možete pročitati na ovoj poveznici. Osim Katarine, pojavit će se i nekoliko jakih poljskih natjecatelja, a potvrđen je i dolazak jakih regionalnih imena poput pizzerije Majstor i Margarita iz Beograda i Valerie iz Ljubljane, kao i Mainardi timova iz Mađarske i Rumunjske. Posebnu težinu događaju dat će prisustvo predsjednika APN-a s delegacijom koja stiže direktno iz Napulja.
Podršku natjecateljima pružit će i dvostruki osvajač medalje, Alen Radanović, koji će kao APN ambasador biti prisutan kako bi podijelio svoja iskustva.
Natjecatelji će se boriti u dvije zahtjevne kategorije, Pizza Napoletana STG i Pizza Classica, gdje će morati pokazati tehničku preciznost i kreativnost. No, osim borbe za bodove, događaj ima i drugu, opušteniju stranu.
"Cijela zamisao je druženje, promoviranje pizze, razmjena mišljenja i recepata. To je jednostavno događaj za zaljubljenike," kaže Žličar.
Sve u svemu, Mainardi Food Cup funkcionira kao godišnji presjek stanja scene: prilika za druženje i učenje, ali i ozbiljna borba za prestižnu titulu. Za sve one koji se žele okušati, prijave su još uvijek otvorene. Događaj će se održati 18. rujna u pizzeriji D10 Pizza Fantazista u Pagu, s početkom u 11 sati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....