SVJETSKA SCENA

Najbolji restoran na svijetu na tri mjeseca seli se u Singapur, pitanje je zašto?

 Matteo Carassale/
Od 14. travnja do 14. kolovoza kuhinja najboljeg restorana na svijetu seli u Singapur

Francuski restoran Mirazur, broj 1 je na prestižnoj listi The World´s Best Restaurants, od 14. travnja do 14. kolovoza seli u Singapur, najavio je chef Mauro Colagreco. U Singapuru će otvoriti tromjesečni pop up restoran smješten u tamošnjem Mandala Clubu, preuzeti KIN te Clan Cafe. Cilj je pružiti gostima nezaboravno iskustvo kakvo donosi i sam Mirazur u Francuskoj. Restoran je ovjenčan s tri Michelinove zvjezdice, a smješten je u gradiću Menton na prelijepoj Azurnoj obali. Priznanje za najbolji restoran na svijetu Colagreco je primio u Singapuru pa je sasvim sigurno kako će kuhanje u Lavljem gradu, za njega imati posebno značenje. Matični restoran u Francuskoj će i dalje raditi te prima rezervacije i za navedene mjesece kad će raditi i spomenuti pop up u Singapuru.

image
Teresa Koh

Gosti koji će posjetiti Mirazurovu singapursku ekspozitur mogu očekivati sasvim drugačiji pristup hrani koji njeguje chef Mauro Colagreco, svojevrsni gastronomski revolucionar. Naime, Colagreco se posljednjih godinu dana posebno posvetio uzgoju namirnica koji se temelji na Mjesečevim mijenama, a koje pak utječu na rast plodova i po kojima se može razaznati koja je namirnica u određeno vrijeme na svom vrhuncu. Upravo te namirnice u određeno doba daju poseban značaj jelima koja priprema. Tako će gosti ovdje moći uživati u meniju od šest sljedova za ručak te onom od devet sljedova za večeru, a oni uključuju četiri važna elementa Mirazurove kuhinje – korijen, lišće, cvijeće i voće. Koliko je poznati, dio menija uključivat će janjeći confit s mille feuille od listova salate i morske trave, ali i jelo The Dark Side of the Moon s ribom, crnim češnjakom i sladićem. Važno je spomenuti kako će u određenom periodu biti dostupna samo jedna vrsta menija, a članovi Mandala kluba imat će ekskluzivno pravo na rezervaciju stola prvih pet dana. Ako ste u mogućnosti otići na putovanje u Francusku i pritom posjetiti Mirazur, koristit će vam informacija da ćete za ručak ili večeru ondje trebati izdvojiti 320 eura, a meni je podijeljen u četiri poglavlja.

image
Mirazur. Menton. France
Matteo Carassale/

No, vratimo se u Singapur. Osim jela, prostor Mandala Cluba bit će tematski uređen, a chef Mauro Colagreco rekao je i kako se veseli donijeti novo iskustvo u Singapur te zainteresiranima predstaviti drugačije viđenje hrane. Ono što je zanimljivo jest i da je, kako je najavio direktor Mandala grupe Ben Jones, ovaj projekt tek početak gastronomskih zbivanja u Mandala Clubu u Singapuru te kako velikim korakom ugošćivanja Mirazura otvaraju vrata svim budućim suradnjama.

image
Mirazur. Menton. France
Matteo Carassale/

Mirazur je inače prepoznat kao restoran s najvišim standardima i spektakularnim jelima u kojima chef Mauro Colagreco spaja najbolje od prirode te u svom vrtu u sklopu restorana uzgaja namirnice na sasvim poseban način, vodeći se utjecajem mjeseca i biodinamičkim načinom proizvodnje. U godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, Mauro Colagreco je nekoliko puta govorio o preispitivanju postojećih koncepata te prilagodbi restorana na novonastale uvijete, a više o njegovim promišljanjima pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:00