U BILO KOJE DOBA DANA

Nakon mlijeka i sira, Međimurci na automatu mogu kupiti i nagrađivana vina, ali i vodu, čaše i otvarač

 Ustupljena fotografija
Na ideju o vinomatu u Međimurju prvi su došli vinari Marko i Rajko Cmrečnjak iz vinarije Cmrečnjak u Svetom Urbanu

Nakon što smo pisali o varaždinskom kolačomatu, isprobali kruh iz automata, otkrili da u Međimurju postoje i siromat, mljekomat i medomat, saznali smo da se od ovog ožujka u Svetom Urbanu može na automat svratiti i po vino međimurske vinarije Cmrečnjak. I ne samo to, osim svih njihovih etiketa, od nagrađivanog pušipela, preko sauvignona do Urbanskog bisera, na automatu se kupiti može i gazirana voda te čaše i otvarač za boce.

image
Vinarija Cmrečnjak Facebook/

Automat ima i hlađenje, a boce se spuštaju liftom do donjeg dijela gdje se nalazi spužva kako se ne bi razbile. Kako je za Međimurske novine objasnio vinar Rajko Cmrečnjak, kupci vino mogu kupiti za ponijeti, ali ga i konzumirati na njihovoj terasi. Također, osim po komadu, kupiti se može i karton vina.

Plaćanje je moguće karticama i gotovinom, a automat (kao i terasa) imaju radno vrijeme te se vino i dodaci mogu kupiti svakog dana od 8 do 22 sata. Kako je otkrio Cmrečnjak, uskoro takav automat planiraju postaviti i na Mađerkinom Bregu, jednoj od nezaobilaznih adresa u Međimurju kroz proljeće, ljeto i jesen. Pa, ako ste uskoro planirali kakav izlet u te krajeve, razmislite i o tome da svratite do Cmrečnjaka, na adresu Sveti Urban 273, i počastite se dobrim vinom uz pogled na međimurske brege - u bilo koje doba dana.

image
Ustupljena Fotografija/

O VINARIJI CMREČNJAK NEDAVNO JE PISAO I VINSKI STRUČNJAK SAŠA ŠPIRANEC.

"Vinarija Cmrečnjak vodeća je međimurska vinarija kad govorimo o količini, ali i po razini standarda i profesionalnosti. Moderna je to vinarija koja raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište stavljaju 17 vrsta različitih vina. Vinariju je pokrenuo i osnovao Rajko Cmrečnjak, u rad vinarije uključena je cijela obitelj Cmrečnjak, a Rajkov sin, odnosno nasljednik Marko, korača očevim stopama i polako preuzima kormilo biznisa.

image
Vinarija Cmrečnjak Facebook/

Dugo su Cmrečnjaki bili poznati po svježim i čistim vinima školski izraženih sortnih karakteristika, a dubljim ulaskom Marka, vinarija se počela okretati prema maceriranim vinima i vinima bez sumpora. Najznačajnije vino vinarije svakako je pušipel, u raznim varijantama. Pušipel Mađerka je bogatije, kremoznije i kompleksnije vino, Pušipel Classic, pak, vino je koje odiše svježinom i elegancijom, Pušipel Extreme je macerirani pušipel (jantarno vino) koji je dobiven sur lie metodom, a Pušipel Extreme2 (na kvadrat) također je macerirani, ali bez upotrebe sumpora pri vinifikaciji i dozrijevanju.

Pušipel Mađerka 2021 osvojila je zlatnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. i ponovno ukazala na donedavno neslućeni potencijal pušipela kad je riječ o vinima visoke klase. Osim sjajnih pušipela, Cmrečnjaki rade jedan od najboljih hrvatskih rosea, zatim izvrstan pinot crni i standardno dobar sauvignon bijeli. Široj populaciji vjerojatno su najpoznatiji po laganom i lepršavom zelenom silvancu, s karakterističnom aromom zelene jabuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:49