CRUNCH YOU! X FOODORIS

Nova granola na tržištu totalni je jesenski hit, jako je hrskava i puna okusa, evo gdje je možete kupiti

Ako volite pitu od jabuke, ali niste sigurni u to da je dobro u njoj uživati za doručak, evo rješenja

Nakon što je osam godina proveo u pivskoj industriji, kuhajući pivo za neke od naših poznatijih pivovara, Filip Krtalić svoj je hobi pripreme granole, na koju je usput navukao i većinu svojih prijatelja, pretvorio u posao. O svemu smo pisali ovdje, kada smo prvi puta probali Filipovu granolu i namaze, koje također radi u svojoj maloj zagrebačkoj proizvodnji. Već tada uvrstili smo njegove proizvode među bolje na tržištu, a sada, s predstavljanjem novog, jesenskog okusa koji uključuje jabuke i naranču, sviđaju nam se još i više.

image
Ustupljena Fotografija/

Naime, kako nam je ispričao Filip kada smo ga ovih dana sreli u dostavi u trgovinu Špeceraj, Doris Valković, poznatija kao Foodoris, s kojom je osmislio novi okus, i on odlučili su se na suradnju sasvim spontano, kakav je bio i njihov prvi susret.

"Doris sam upoznao sasvim slučajno na placu u Utrinama tijekom samih početaka Crunch You. Stajao sam iza štanda, nudio uzorke svojih proizvoda svakom kupcu na placu i trudio se objasniti zašto baš moja granola i namazi. Prvi je štandu prišao Tomislav, njezin partner, koji je potom pozvao Doris, te su probali proizvode, kupili i tako smo započeli priču. Kroz kratki razgovor saznajem da je i ona prije nekoliko godina proizvodila i prodavala svoju granolu, te mi odmah na um dolazi prijedlog za kolaboraciju. Ubrzo okvirno dogovaramo da ćemo napraviti zajedničku granolu, te polagano kreće prepiska oko receptura i tehnika. Doris ponovno pravi svoje dvije granole kako bih ih probao te tu dolazimo na prag gotovog recepta za zajedničku granolu. Jesen je već počela te odlučujemo da nam je ona inspiracija. Kreće se s berbama jabuka i agruma te biramo jabuke i naranče kao glavne okuse te se bacamo u fine tuning i izradu", ispričao je Filip.

Nakon dogovora što će i kako, napravili su pet kilograma čipsa od jabuka obogaćenog cejlonskim cimetom, nabavili sušene cjelovite naranče i dogovorili da za bazu koriste Crunch You mješavinu zobenih pahuljica, sjemenki lana, sezama i suncokreta koje Filip inače povezuje ekstraktom ječmenog slada, a za još malo hrskavosti dodali su i ekspandiranu quinou. Upravo ta quinoa, ako pitate nas, osim hrskave jabuke i toplih začina, granoli daje na posebnosti i tjera vas da pojedete još jednu žlicu.

image
Lidija Lončarić/

"Cejlonski cimet me je natjerao da promijenim mišljenje o cimetu jer ima puno blaži i bogatiji okus od onog što smo navikli zvati cimet, te sam nakon prvih malih proba shvatio da ga moram dodati malo više kako bih naglasio okus. Za jabuke smo odabrali Fuji sortu koja ima odličan balans slatkoće i kiselosti te smo se bacilli na čišćenje i sušenje. Kada je čips konačno bio gotov ostali smo oduševljeni i pitali smo se zašto ovakav čips od jabuka s cimetom nema nigdje kupiti", nastavio je priču o nastanku nove granole Filip.

image
Lidija Lončarić/

Otkrio nam je i kako je bio pod prilično velikim stresom oko toga hoće li sve zajedno biti dovoljno ukusno, hrskavo i aromatično, jer male količine ponekad je zbilja izazovno preslikati na veliku količinu. Ipak, dodao je, uspjeli su i danas se njihova granola može kupiti na nekoliko lokacija u gradu – u Špeceraju, Almas Mini Marketu i u Friškoteci. Osim toga, naručiti se može i putem Crunch You Instagrama. Pa, ako volite pitu od jabuka i dobar crumble, ma zapravo sve slatko (ali ne preslatko) od jabuka, ovo morate probati. Topla preporuka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 06:02