THE GREAT TASTE

Od sira i čokolade do marmelade, čak 12 hrvatskih proizvoda na listi najboljih na svijetu

 Marko Miscevic/Cropix/
Čaj od kamilice, veganska čokolada, poznati sir i aceto balsamico s Pašmana samo su neki od dobitnika

Prije nekoliko dana objavljeno je tko su ovogodišnji dobitnici The Great Taste nagrada. Riječ je o jednom od najvažnijih izbora na svijetu na kojem se ocjenjuje kvaliteta prehrambenih proizvoda, a održava se od 1994. godine u organizaciji Guild of Fine Food i kroz natjecanje prolazi baš sve, od sireva, preko džemova, do različitih umaka, ulja, čokolada...

U sklopu natjecanja, dodjeljuju se jedna, dvije ili tri zvjezdice. Jedna predstavlja jednostavno ukusan proizvod (Simply delicious), dvije izvanredan (Outstanding), a tri zvjezdice dobivaju proizvodi za koje žiri odluči da su izvrsni (Exquisite. Wow! Taste that). Testiranje se provodi na slijepo, a žiri se sastoji od različitih kritičara, kuhara, ugostitelja, novinara i drugih utjecajnih ljudi u svijetu gastronomije. Ove godine u izboru najboljih proizvoda sudjelovalo je čak 355 sudaca.

Iznimna je čast stoga, kada vam se kao malom proizvođaču iz male zemlje, jedan od proizvoda na kojima ste vrijedno radili nađe na jednoj takvoj listi. Upravo se to ovih dana dogodilo i nekoliko hrvatskih proizvođača.

Najviše zvjezdica na ovom prestižnom izboru dobila je sirana Gligora za svoje sireve Kozlar iz maslinove komine, zatim Kozlar (po tri zvjezdice) te za paški sir (dvije zvjezdice). Brend Pampa-tea također je osvojio dvije zvjezdice za čaj Bakina kamilica.

image
Gligora Facebook/

Jednu zvjezdicu osvojili su Imanje Kapronca za svoj sirup od mente, Mandarinet za marmeladu od limuna i mandarine, Reizl čokolade, o kojima smo nedavno i pisali, za organsku vegansku mliječnu čokoladu s kokosom.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Osim toga, jedna zvjezdica je pripala i Taste Croatia za Chiavalon Ex Albis ekstra djevičansko maslinovo ulje te za Belić Buža ekstra djevičansko maslinovo ulje, a i ove godine slavilo se na Pašmanu, kod OPG Matulić, koji je također osvojio jednu zvjezdicu za svoj Maraška aceto balsamico. Na kraju, jednu zvjezdicu je osvojila i ekipa iz Cidranija za svoj Cidrani Honey.

Popis svih dobitnika možete pogledati ovdje. Službena dodjela nagrada ove godine održat će se 5. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:48