Ako ste ikada, a znamo da jeste, baš kao i svi - zeznuli u kuhinji, Julia Child ima poruku koju trebate čuti.
Isječak iz njezine televizijske emisije ovih dana kruži društvenim mrežama, podsjećajući sve koji su ikada doživjeli kuhinjski neuspjeh da je pogreška sastavni dio procesa. Poruka je to koju je sama Julia, žena koja je kasno u životu promijenila karijeru i neustrašivo pionirski predstavila umjetnost kuhanja uživo na televiziji.
"Mnogi ljudi se toliko boje svakog recepta u kojemu vide riječi poput šećer, sirup ili karamel", kazala je na početku isječka.
Odluku ljudi da ne žele ni probati opisuje kao "užasni američki sindrom straha od neuspjeha“, i dodaje da ako imate taj strah - nikada nećete naučiti kuhati.
"Kuhanje je jedan neuspjeh za drugim i tako se uči", zaključila je Child.
Umjesto straha, preporučuje razviti ono što Francuzi nazivaju je m’en foutisme, ili stav "nije me briga". Pa, čak i kada zeznete, neka vas ne bude previše briga - uostalom, samo ste nešto novo naučili.
Julia Child i danas je jedno od najvećih imena u svijetu gastronomije. Iako je svoju profesionalnu kulinarsku karijeru započela tek u 30-ima, vrlo je brzo postala prepoznata po receptima za francuske specijalitete koje je na svoj šarmantan način uspjela približiti široj publici. Julia Child je, naime, nakon preseljenja u Pariz 1948. godine upisala prestižnu Le Cordon Bleu kulinarsku školu.
Kada je shvatila da je kuhanje ono čemu želi posvetiti svoj život, zajedno s dvije prijateljice pokrenula je svoju školu, bacila se na pisanje kuharice, a ubrzo zatim postala je i televizijsko lice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....