Inspiracija dana

Ovo je možda sve što danas trebate čuti! Savjet genijalne Julije Child koji vrijedi upamtiti u kuhinji, ali i izvan nje

"Kuhanje je jedan neuspjeh za drugim i tako se uči", kazala je svojevremeno Julia Child

Ako ste ikada, a znamo da jeste, baš kao i svi - zeznuli u kuhinji, Julia Child ima poruku koju trebate čuti.

Isječak iz njezine televizijske emisije ovih dana kruži društvenim mrežama, podsjećajući sve koji su ikada doživjeli kuhinjski neuspjeh da je pogreška sastavni dio procesa. Poruka je to koju je sama Julia, žena koja je kasno u životu promijenila karijeru i neustrašivo pionirski predstavila umjetnost kuhanja uživo na televiziji.

image

Julia Child koristi sablju za pripremu piletine u emisiji "Francuski kuhar" 19070. godine (Foto: Paul Child, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute)

Foto: Paul Child, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute

"Mnogi ljudi se toliko boje svakog recepta u kojemu vide riječi poput šećer, sirup ili karamel", kazala je na početku isječka.

Odluku ljudi da ne žele ni probati opisuje kao "užasni američki sindrom straha od neuspjeha“, i dodaje da ako imate taj strah - nikada nećete naučiti kuhati.

"Kuhanje je jedan neuspjeh za drugim i tako se uči", zaključila je Child.

Umjesto straha, preporučuje razviti ono što Francuzi nazivaju je m’en foutisme, ili stav "nije me briga". Pa, čak i kada zeznete, neka vas ne bude previše briga - uostalom, samo ste nešto novo naučili.

image

Julia Child mijesi tijesto pored otvorenog kuhinjskog prozora. (Arhiv Avis MacVicar de Voto, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute)

Arhiv Avis MacVicar de Voto, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute

Julia Child i danas je jedno od najvećih imena u svijetu gastronomije. Iako je svoju profesionalnu kulinarsku karijeru započela tek u 30-ima, vrlo je brzo postala prepoznata po receptima za francuske specijalitete koje je na svoj šarmantan način uspjela približiti široj publici. Julia Child je, naime, nakon preseljenja u Pariz 1948. godine upisala prestižnu Le Cordon Bleu kulinarsku školu.

image

Simone Beck, Julia Child i Louisette Bertholle pripremaju ribu u Ecole de Trois Gourmandes, oko 1960. (Arhiv Simone Beck, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute)

Arhiv Simone Beck, Schlesinger Library, Harvard Radcliffe Institute

Kada je shvatila da je kuhanje ono čemu želi posvetiti svoj život, zajedno s dvije prijateljice pokrenula je svoju školu, bacila se na pisanje kuharice, a ubrzo zatim postala je i televizijsko lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 17:41