Nakon već svima nam poznatih vijesti o poskupljenju kave i kakaovca, stižu ne baš lijepe vijesti s globalnog tržišta jednog od najrasprostranjenijih začina. Crni papar, jedan od temeljnih začina u kulinarstvu širom svijeta, mogao bi uskoro također postati znatno rjeđa pojava u kuhinjama. Naime, prema navodima američke tvrtke Majestic Spice, koja se bavi uvozom začina, globalne zalihe papra u zrnu značajno su smanjene, dok potražnja ostaje konstantna. Ovakav nesrazmjer između ponude i potražnje vjerojatno će rezultirati daljnjim rastom cijena.
Situaciju dodatno pogoršavaju nepovoljni klimatski uvjeti u glavnim zemljama proizvođačima, poput Indije, Vijetnama i Šri Lanke. U tim se regijama izmjenjuju duga sušna razdoblja i obilne kiše, što otežava i odgađa žetvu, stvarajući pritisak na ionako osjetljiv opskrbni lanac.
Znanstvena istraživanja ukazuju i na to da klimatske promjene ne utječu samo na količinu proizvedenog papra, već i na njegovu kvalitetu. Sve češće pojave ekstremnih vremenskih uvjeta mogu dovesti do gubitka karakteristične arome, zbog čega dio uroda postaje neupotrebljiv u prehrambene svrhe.
Iako se mnogi nadaju da postoji odgovarajuća zamjena za crni papar, gastronomski stručnjaci ističu da takva alternativa zapravo ne postoji. Bijeli papar često nema dovoljnu jačinu, zeleni je (pre)nježan, dok šareni papar može preuzeti dominaciju u jelu. Kao privremeno rješenje preporučuje se korištenje začina poput dimljene paprike, kima, korijandera ili raznih suhih mješavina začinskog bilja, koji mogu unijeti novu dimenziju okusa, iako ne mogu u potpunosti zamijeniti specifičnost crnog papra.
Stručnjaci savjetuju potrošačima da se opskrbe cijelim zrnom papra dok je još dostupan, te da koriste punjive mlince kako bi ga sačuvali svježim što je duže moguće. Prema podacima portala StillTasty, cijela zrna crnog papra mogu zadržati svježinu i do četiri godine, što ih čini dugotrajnom i isplativom zalihom u svakom kućanstvu.
Uostalom, svaki pravi gurman zna da bez crnog papra nema nekih od omiljenih jela koje uvijek rado ponavljamo. Crni papar ne koristi se samo kao završni dodatak jelu, u mnogim receptima on je temelj koji oblikuje cijeli profil okusa. Neka jela toliko ovise o njegovoj aromi da bi bez njega jednostavno izgubila svoj prepoznatljiv karakter. Evo nekoliko poznatih primjera:
CACIO E PEPE
Ovo kultno jelo talijanske kuhinje sastoji se od samo nekoliko sastojaka - tjestenine, pecorina i obilne količine svježe mljevenog crnog papra. Bez papra, jelo doslovno gubi pola svog identiteta.
Kako svaki put možete napraviti savršenu paštu cacio e pepe, pročitajte ovdje.
BIFTEK U PAPRU
Biftek se može pripremiti na nekoliko različitih načina, no nama je omiljeni s nekom vrstom umaka. A kada spomenemo umak, svakako je najpoznatiji onaj od papra. Premda najčešće pripremljen u zelenom papru, nije neobično da se biftek priprema i u umaku od crnog papra, pogotovo tko voli jače začinjenu hranu.
Kako napraviti odličan biftek u umaku od papra pročitajte ovdje.
INDIJSKI CURRY
U mnogim indijskim receptima crni papar koristi se zajedno s drugim začinima poput kima, korijandera i kurkume, ali njegova pikantna nota nerijetko čini temelj složenih aroma curryja.
Kako napraviti odličan curry pročitajte ovdje.
A zamislite samo kako bi izgledala priprema nekih poznatih proizvodi bez papra kao što su pršut, guanciale, razne salame, umaci, zimnica i sl.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....