VIDEO SPECIJAL SKOKO

Prekrcali ste frižidere pivima, čuvajte hranu, iskoristite namirnice, napravite srdele na savor

Postoje trikovi da vam ipak izdrži dulje vrijeme na brodu. Kad više ništa ne stane u hladnjak, možete napraviti dobar savor od srdela.

Chef David Skoko s obitelji; suprugom Anom, sinom Antonom i kćeri Frankom pripremio je jela na svom brodu. U pripremi jela pomagala je cijela obitelj. Ana dobro poznaje i bere samoniklo bilje, Anton je već pravi mali chef u kuhinji; a Franka je pomagač u svemu i najbolji kritičar. Isplovili smo prema rtu Kamenjaku i tamo smo snimili i pripremili jela koja smo dokumentirali u prethodne dvije epizode posvećene najjednostavnijoj buzari na svijetu te repovima škampi na smokvinom listu.

“Riba je kvarljiva, ali postoje trikovi da vam ipak izdrži dulje vrijeme na brodu. Kad više ništa ne stane u hladnjak, možete napraviti dobar savor od srdela. Jednostavno je! Stavite malo kvasine, malo barikiranog jabučnog octa, pola kapule i to prodinstate da vam se sve lijepo poveže, kasnije dodate nešto slatko. Mi smo zaboravili grožđice doma, ali nismo smokve pa smo ubacili njih. Najbitnije je znati se snaći, ne bojati se eksperimentiranja i ne robovati pravilima. Ako znaš koji okus ti treba, namirnice se lako zamijene”, govori nam David dok opušteno, s vremena na vrijeme, okreće kapulu u tavi i nastavlja: “Nakon toga očistite srdele, ako vam baš smetaju ljuske, dobra je fora ubaciti ih u sito s krupnom soli i protresti nekoliko puta, onda ih lijepo otkostite i isfrigajte. Vrelo ulje i more ne idu skupa tako da to radite kad je bonaca i pristali ste negdje s brodom”, dodaje David pa isfrigane srdele prelijeva kvasinom, kapulom i octom.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

“Kabinu opremite najnužnijim začinima kao što su sol, papar, boca maslinova ulja i kvasine - nama je ovu 20 godina staru dao Christian Misirača, a pronašli su je negdje na Susku”, govori nam David i pruža nam bocu da se opijemo mirisom dobre stare kvasine kakvu je teško pronaći.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

“Savor se može jesti odmah ovako topao, a možete pustiti i da malo odstoji.” Budući da ste limitirani prostorom, kužinavanje na brodu treba osmisliti tako da iskoristite što više toga.

Za to vrijeme Franka je bila na funkciji asistentice svjetla, pa su tako sve ove fotografije snimljene uz njezin doprinos pod budnim okom naše fotografkinje Berislave Picek. Sve to ne bi bilo moguće bez jedne osobe koja drži ne tri kantuna kuće, već sva četiri, a to je Ana Skoko.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/

Iako je većinu vremena za našeg kuhanja more bilo mirno poput ulja, petnaestogodišnji Anton je budno pazio da brod ostaje na istom mesto dojavljujući nama u kabinu novonastale situacije.Sloboda kojom se njihovi klinci vrzmaju po brodici, dižu sidro, pomažu oko špaga, ne boje se isprobavati jela koja dotad nisu kušali bez grimasa i zatvorenih očiju nešto je fantastično. Njihova bliskost, energija kad su zajedno i na moru zarazna je. Na kraju višesatnog snimanja počela je padati kiša. Upravo je nevjerojatna ta podjela i izvršavanje zadataka; svatko je znao što treba raditi, kad ne smije smetati i kad može pomoći da se svi na brodu osjećaju dobro i sigurno. Obitelj Skoko pokazala nam je kako guštati punim plućima, ne samo na brodu nego i u životu. Brodsko kužinavanje mora biti nepretenciozno i jednostavno. Ako nečeg imate na brodu, to je vrijeme, i možete napraviti divne stvari, jedna od njih je i jednostavno jelo - srdele na savor.

image
Berislava Picek/Cropix/

Srdele na savor

2 žljuka kvasine
1 žljuk barikiranog jabučnog octa
1/2 ljubičaste kapule
3 smokve
8 - 10 srdela
brašno
ulje

Narežite kapulu pa je kratko prodinstajte, dodajte dva žljuka kvasine, a kad to malo provrije, i malo jabučnog octa. Nemojte robovati strogim normativima. Kuhanje mora biti zabavno, a žljuk (kako govore u obitelji Skoko, drugdje još i šljuk ili cug) je standardna mjerna jedinica opuštene atmosfere koja vlada na brodu. Ako ste zaboravili ponijeti grožđice kao što smo mi, ubacite tri smokve za slatkoću. Ako vam smetaju riblje ljuskice, odstranite ih tako što ćete ribe staviti u sito s krupnom solju i lagano rastresti. Ako vam je taj korak suvišan, očistite srdele od glave i utrobe, a zatim ih otkostite, lagano pobrašnite pa sfrigajte u ulju koje ste prethodno zagrijali. Tako pripremljene ribe slažite u dublju posudu, a onda sve zalijte prethodno pripremljenom kvasinom, kapulom i smokvama. Jelo se može jesti odmah, a može i hladno - nekima je tako još i bolj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:26