Mlade nade

Proglašen Metro Junior Top Chef, evo tko je najbolji mladi kuhar među maturantima hrvatskih ugostiteljskih škola

Pet finalista iz svih krajeva Hrvatske moralo je impresionirati stručni žiri s dva jela koja su se izdvajala okusom, kreativnošću i tehničkom izvedbom

U subotu 20. travnja u prostorima bivše Tvornice duhana u slikovitom Rovinju, u sklopu gastronomske manifestacije Weekend Food Festival, održano je drugo izdanje jedinstvenog natjecanja Metro Junior Top Chef. Pet mladih finalista i učenika trećeg razreda iz pet hrvatskih ugostiteljskih škola zauzelo je svoje postaje u Expo dijelu festivala i počelo pripremati jedno predjelo i jedno glavno jelo kojim su se odlučili predstaviti stručnom žiriju i brojnim posjetiteljima WFF-a. Svi prisutni mogli su pratiti proces nastanka jela koja su zatim prošla strogi sud stručnjaka s domaće, ali i inozemne gastronomske scene.

image
Weekend Food Festival

Antonio Marinović (Dubrovnik), Anđela Kurilj (Split), Filip Viljevac (Osijek), Ivano Grgić (Opatija) i Nino Krizmanić (Zabok) dobili su priliku osmisliti i pripremiti svoja jela te ih predstaviti profesionalcima iz raznih segmenata ugostiteljskog sektora. U žiriju su sudjelovali turski chef i direktor istanbulskog centra Gastronometro Maximilian J. W. Thomae, chefica Katarina Vrenc iz zagrebačkog Sopala, chef Tibor Valinčić iz zagrebačkog Dubravkina puta, chef Pantelija Pekić iz zagrebačkog Kluba gastronomada, executive chef u Aminess Hotels & Resortsu Matija Bogdan, urednik magazina Dobra hrana Gordan Zečić te Larissa Jurman, direktorica Odjela nabave neprehrane METRO-a Hrvatska.

image

Natjecatelji: Antonio Marinović (Dubrovnik), Ivano Grgić (Opatija), Anđela Kurilj (Split), Filip Viljevac (Osijek) i Nino Krizmanić (Zabok)

Weekend Food Festival

Tom prilikom sudionici su kao sastojke svojih jela koristili proizvode koji su dio asortimana Metroa, uspješne međunarodne tvrtke koja je i glavni organizator samog natjecanja.

"METRO se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana, hotela i ugostitelja omogućava nam dubok uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Misija nam je pružiti podršku koju taj sektor treba i zaslužuje, stoga smo projektom Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj. Hvala svim centrima kompetentnosti, koji predano rade na školovanju budućih generacija hrvatskih chefova, što su se odazvali našem pozivu, sudjeluju u projektu i pomogli su nam u podizanju ljestvice izvrsnosti hrvatske gastronomije", istaknuo je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO-a Hrvatska.

Prvotnu nervozu svi su mladi kandidati relativno brzo savladali, a zamijenili su ih fokus i koncentracija dok su sjeckali, pirjali, kuhali, čistili svoje postaje i konačno slagali svoje tanjure. Dok su kandidati kuhali svoja jela, svi su članovi žirija zavirivali u lonce u kojima se krčkalo, zapisivali svoje opaske, ispitivali kandidate o tome što rade i pratili kojim se tehnikama služe. Ocjenjivalo se sudjelovanje na tri razine: okus jela, kreativnost i tehnička izvedba. Zanimljivo je bilo primijetiti da je većina sudionika za svoja jela odabrala slične, relativno jednostavne namirnice, i to većinom iz mora, dok se samo jedan sudionik odlučio za pripremu bifteka. Pripremali su jela poput ribljeg carpaccia, filea brancina i orade s blitvom i krumpirom, ribu su rolali i punili, a zatim jelo posluživali na velouté umaku.

Ovo događanje vrhunac je višemjesečnih aktivnosti članova žirija i Metroa, a proces koji su kandidati morali proći nije uopće bio jednostavan, kako je publici objasnio chef Valinčić iz restorana Dubravkin put: "Sve je počelo u veljači kada je bilo pet kandidata iz pet hrvatskih ugostiteljskih škola. Napravili smo tri kruga i strogo ih sve ocjenjivali, a odabrani kandidati iz svake škole stvarno su se iskazali. Upravo su se oni najbolje snašli u kreativnosti pod stresom i s tehnikama".

Svaki od kandidata imao je priliku pojasniti žiriju predstavljena jela i odgovoriti na brojna pitanja koja su članovi imali prilikom kušanja. Odluka o tome tko je zaslužio prvo, drugo i treće mjesto na natjecanju nije bila nimalo laka, a žiri se pošteno namučio dok je odlučio.

image

Stručni žiri natjecanja Metro Junior Top Chef - Matija Bogdan i Gordan Zečić

Weekend Food Festival

Treće mjesto na natjecanju i stažiranje u cijenjenom zagrebačkom restoranu Dubravkin put kod chefa Tibora Valinčića osvojio je Ivano Grgić iz Opatije.

image
Weekend Food Festival

Drugo mjesto na natjecanju, koje uključuje i stažiranje u istoimenom restoranu najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice, španjolskog chefa Alejandra Serrana, zauzeo je Filip Viljevac iz Osijeka.

image
Weekend Food Festiva

Stručni žiri najviše je impresionirala Anđela Kurilj iz Splita. Pobjednica cijelog natjecanja dobit će priliku otputovati u Tursku na dvotjednu edukaciju u istanbulskom centru Gastronometro kod poznatog chefa Maximiliana J. W. Thomaea.

image
Weekend Food Festival

"Nisam očekivala prvo mjesto, stvarno me iznenadilo", rekla nam je Anđela nakon natjecanja u sklopu kojeg je za predjelo pripremila salatu od mrkve, celera i jabuke uz polpetice od ribe, dok je za glavno jelo odabrala riblji file punjen pancetom i gljivama koje je poslužila s ribljim velouté umakom i aromatiziranim krumpirima koje je sotirala na maslacu i narančinu soku.

"Dugo sam razmišljala o namirnicama, ali znala sam od početka da ću pripremati ribu", objasnila je mlada dobitnica putovanja i edukacije u Istanbulu. "Jako volim Tursku i njihova jela, često gledam njihove recepte pa me jako vesele ova nagrada i to iskustvo".

Maximilian J. W. Thomae, direktor centra Gastronometro u kojem će se Anđela dodatno školovati, uručio joj je nagradu, a zatim se osvrnuo na cijelo natjecanje.

"Finalisti su danas bili jako nervozni, bilo je puno posjetitelja, što inače nije normalna situacija u kuhinji. Svi smo svjesni da je jako teško biti precizan u ovakvim okolnostima. No, jako sam sretan što je danas na natjecanju pobijedila mlada chefica. Moramo razmišljati o održivom svijetu i povećati broj žena u sektoru. Anđela je danas odradila jako dobar posao, pripremila je tehnički najteže jelo među natjecateljima, bila je najmarljivija i pravi je odabir za pobjednika", istaknuo je Thomae.

Objasnio je i što mladu cheficu očekuje na školovanju u Turskoj.

"Naša današnja pobjednica može očekivati da ćemo dodatno razviti njezine tehničke vještine i upoznati je s turskom kuhinjom. Odvest ćemo je na tržnicu, pokazati joj namirnice i omogućiti da iskusi različita jela lokalne, tradicionalne, ali i moderne kuhinje. Također ćemo je povezati s nekoliko turskih chefova s kojima će raditi u kuhinji. Važno je da bude svjesna u kojoj se zemlji nalazi i da upozna njezinu gastronomsku kulturu", zaključio je Thomae.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:39