KLASICI KOJE TREBA UČITI NAPAMET

PROVJERENE RECEPTURE I TRIKOVI: Ovo su sve kremaste slastice koje morate znati!

 Getty Images
Kod pripreme kolača vrijedi pravilo: uvijek se treba pridržavati recepata, a bilo bi dobro znati pripremati i osnovne kreme pa kreirati kolače s vlastitim potpisom.

U gastronomiji, odnosno kuharstvu postoje dvije suprotstavljene strane, a to je sukob između kuhara i slastičara. Slastičari za kuhare misle da su neprecizni, uvijek nešto brljaju i improviziraju, a kuhari smatraju da slastičari stalno nešto mjere, važu, mistificiraju i kompliciraju. Dodajmo tu još i vječiti sukob između kuhinje i konobara i zabavi nema kraja.

Istina je naravno u sredini, s time da doista, kada se pripremaju kolači i slastice, treba posebnu pozornost posvetiti odabiru i količini sastojaka te pratiti temperature pripreme - ako nemamo dovoljno iskustva, nerijetko se događaju nezgode pa nam kreme ne ispadnu kako treba, tijesto nije prhko, nego tvrdo itd.

Zaključno, treba spomenuti da su neki prirodno talentirani za pripremu slastica i deserata, dok bi mi, ostali smrtnici, ipak trebali poznavati osnovne kreme pa se tu i tamo izvući kad netko spomene: Hajde, napravi neki desert! Dobro se malo savjetovati s iskusnijima, poput mene koji je zagnjavio top-slastičara Admira Karalića i doznao kako pojednostaviti pripremu. Neki od osnovnih recepata danas su pred nama u temeljnom obliku, važno je da slijedite upute i uspjeh je zajamčen.

Nakon što više puta pripremite neki od deserata, koji su izvedenica ovih osnovnih, počnite eksperimentirati i mijenjati okuse prema vašim preferencijama i stilu. Dodatno, bez termometra ćemo teško postići optimalne rezultate - tako se oboružajte jednim "slastičarskim" - mudar će odabir biti ako uspijete nabaviti brzi digitalni. O naprednijim tehnikama, poput temperiranja i aromatiziranja raznih vrsta čokolada, nekom drugom prilikom. Zasad, donosimo vam recepte za neke od najpoznatijih krema na svijetu!

Čokoladni ganache

Chocolate ganache in an enamel bowl, homemade piping bag, wave icing on old iron textured surface. Rustic style, top view
Getty Images/iStockphoto

Crème anglaise

pouring creme anglaise to chocolate souffle, french dessert
Getty Images/iStockphoto

Crème brûlée

Vanilla bean Creme brulee
Getty Images/iStockphoto

Crème pâtissière

Puff pastry cake on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Coux tijesto

Choux Paris-Brest choux pastry with cream muslin and hazelnuts
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:21