EKSKLUZIVNO IZ VALENCIJE

Restoran Central iz Lime je najbolji restoran na svijetu, Disfrutar najbolji restoran Europe

 Privatna Arhiva/
U Valenciji se 20. lipnja održala najvažnija dodjela nagrada u svijetu gastronomije

The World´s 50 Best Restaurants je najprestižniji izbor restorana na svijetu. Nešto kao sveti gral u gastronomiji. Valencija je bila domaćin nakon Londona, Antwerpena i Singapura, kojima su prethodili Bilbao, Melbourne i New York. Svečana dodjela nagrada održala se u Museu de les Ciències Príncipe Felipe.

Najbolji restoran na svijetu proglašen je Central iz Lime, zajednički projekt Virgilia Martineza, Elene Martnez i Pie Leon. Do posljednjeg trenutka bilo je potpuno neizvjesno tko e biti najbolji na svijetu pa su na pozornicu prozvani tim Disfrutara i Central koji je naposljetku i odnio pobjedu.

"Mi smo s dečkima iz Disfrutara toliko bliski, poput braće, idemo zajedno na ručkove, evo prije dodjele smo otišli na jednu dobru paellu. Oni imaju fantastične tehnike! U mnogočemu su mi uzor, ali ipak moram neskromno priznati da mi je drago da smo ipak mi na ovom mjestu!" izjavio je Virgilio Martinez nakon dodjele.

Ana Roš i ovo godine je bolje plasirana nego lani i zauzela je 32. mjesto., Mugaritz je pao pak s prošlogodišnjeg 21. mjesta na 31. što je pomalo iznenađujuće slab plasman ali je dobio snažne ovacije iz publike u znak podrške.

Popričali smo s brojnim uzvanicima koji dijele naše mišljenje kako je ovogodišnja nagrada nadmašila lanjsku po svim parametrima organizacije. Iako je prošlogodišnji prijem bio vrlo zanimljiv uz prezentaciju najboljih proizvođača pršuta, kavijara, sakea i rumova, Španjolci su definitivno zasjenili prethodnu dodjelu nagrada održanu u Londonu. Poziv za svečanu dodjelu nije bio prepoznatljivi signal kao u kazalištu već pravi koncert glasnih i rasplesanih trubača koji su proveli mnoštvo do dvorane. Najbolji chefovi na svijetu, medijski predstavnici i ostali gosti na tren su nalikovali velikoj svatovskoj povorci koja se pretvarala u rasplesanu gomilu koja jedva čeka doznati tko su najbolji restorani na svijetu.

Popričali smo s nekolicinom chefova koji su nam otkrili kako im je važno biti na listi, ne samo zbog renomea već zbog reputacije u gastronomskim krugovima kako bi dobili kvalitetnu radnu snagu. Trenutno primjerice, jedan švicarski restoran nije odveć razvikan i zbog rigorozne švicarske birokracije teško privlači kvalitetnu radnu snagu. Nekolicina chefova smatra kako će im uvrštavanje na ovu prestižnu listu pomoći da budu vidljiviji ne zbog količine novih gostiju, već zbog privlačenja novih radnika.

"Možda zvuči bahato, ali mi smo dobro popunjen restoran, naravno, uvijek možemo biti bolji, ali danas nam je užasno velik problem radna snaga. Ako želimo podizati ljestvicu, moramo imati kvalitetne radnke, čini mi se da takvoj klasi radnika nismo dovoljno vidljivi!" ispričao nam je Marcel Skiba, head chef švicarskog restorana Schloss Schauenstein i desna ruka velikog Andreasa Caminade. "Očekujem da smo rangirani negdje između 40. i 50. mjesta! otkrio nam je Marcel prije dodjele nagrada, a nisu skrivali oduševljenje kad su proglašeni 26.

Nagradu za održivost pod nazivom Flor de Cana sustainable restaurant award, predao je Mauro Colagreco, dobio je restoran Fyn iz Cape towna.

Nagradu "One to watch", za perspektivnu nadu gastronomije dobio je restoran Tatiana by Kwame Onwuachi

Restorani od 50. do 1. mjesta

50. - The Chairman, Hong kong

49. - Rosetta, Mexico City

48. - La Grenouillere, Francuska

47. - Mayta, Lima

46. - Orfali Bros Bistro, Dubai

45. - Norberhart & Schmuzig, Berlin

44. - Le Bernardin, New York

43. - Leo, Bogota (intervju s cheficom Leonor Espinosom radili smo u Esplanadi i možete ga pročitati ovdje)

42. - Piazza Duomo, Alba

41. Le Calandre, Rubano

Najbolja pastry chefica na svijetu je Pia Salazar, Nuema, Quito

40. -Tim Raue, Berlin

39. - The Jane, Antwerp

38. - The Clove club, London

37. - Sezanne, Tokyo

36. - Plenitude, Paris

Najbolji sommenier na svijetu je Miguel Angel Milan iz restorana Diverxo iz Madrida

35. - Ikoyi, London

34. - Uliassi, Senigallia

33. - El Chato, Bogota

32. - Hiša Franko, Kobarid

31. Mugaritz, San Sebastian

Najbolja chefica na svijetu je Elena Reygadas.

30. Frantzen, Stockholm

29. Borago, Santiago

28. Kjolle, Lima

27. Florilege, Tokio

26. Schloss Schauenstein, Švicarska

Champions of change - nagrade za heroje ugostiteljstva koji čine promjenu - Nora Fitzgerald Belahcen koja vodi organizaciju Amal u Marakešu, Othón Nolasco i Damián Diaz iz Los Angelesa

25.Belcanto, Lisbon

24. Septime, Pariz

23. KOL, London

22. Elkano, Getaria

21. Den, Tokio

Icon award dodijelio je Massimo Bottura, a dobio je Andoni Luis Aduriz iz Mugaritza

20. Quice Dacosta, Denia

19. Don Julio, Buenos Aires

18. Steirereck, Beč

17. Gaggan Anand, Bangkok

16. Reale, Castel di Sangro

Art of hospitality award za najbolji seris na svijetu dobio je Alchemist iz Kopenhagena - naš intervju s glavnim chefom možete pročitati ovdje.

15. Le Deu, Bangkok

14. Odete, najbolji restoran Azije, a njihov chef Julien Royer osvojio je i nagradu Chef‘s Choice Award

13. Pujol, Mexico City

12. Casa do porco

11. Tresind Studio, Dubai - najbolji restoran srednjeg Istoka i Afrike

10. Table by Bruno Verjus, Najbolji plasman najnovijeg restorana koji je ušao na listu

9. Quintonil, Mexico City

8. Atomix, New York, Najveći skok na top listi

7. Lido 84, Gardone riviera

6. Maido, Lima

Best of the best- El Bulli, Fat Duck, French Laundry, Noma, El celler de can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Mirazur, a na pozornicu su se popeli predstavnici restorana Geranium koji je upravo uvršten u ovaj tim

5. Alchemist, Kopenhagen

4. Asador Etxebarri

3. Diverxo, Madrid

2. Disfrutar, Barcelona, najbolji europski restoran

1. Central, Lima ujedno i najbolji restoran Južne Amerike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:25